zupa - 39741 przepisów (strona:892/2650)

Zupa krem z brokułów, z boczkiem 103

Zupa krem z brokułów – Składniki: 2 małe cebule (ok. 110g) 1 ząbek czosnku boczek (150g) brokuł (500g) olej do smażenia (3 płaskie łyżki) ziemniaki (ok. 180g po obraniu; 2 średnie sztuki) 1 litr bulionu sól, pieprz śmietana gęsta The post Zupa krem z brokułów, z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą 149

Królowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Teraz, kiedy mamy sezon na dojrzałe, soczyste, słodkie i pachnące pomidory, to warto z nich zrobić pomidorówkę- jest to najlepsza pomidorowa pod słońcem! 👌 Do zupy dodałam makaron ryżowy oraz... fasolę i tak jak makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem! Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z zielonym curry z kurczakiem 120

Szybka zupa tajska na bazie zielonego curry. Takie zupy robię w ciemno w kilka minut. Wystarczy że mam pastę curry, tym razem w użyciu zielona, jakieś mięso, makaron i kilka przypraw. Egzotyczny, azjatycki, pyszny obiad gotowy w pół godziny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa ze słodkich ogórków 162

Zupa, która najlepiej smakuje latem. Pięknie pachnie i jest bardzo delikatna, bo nie jest gotowana na wywarze mięsnym.Ma wszystkie zalety zupy ma upały: robi się ją szybko, prosto i jest pyszna. Potrzebujemy: 3 większe ogórki gruntowe 2 marchewki 1 pietruszkę 2 łyżki koperku 2 łyżki zielonej pietruszki 1 łyżka masła 82% 1 łyżka vegety natur słodka śmietanka

Co w garnkach piszczy
Zupa krem z czerwonej soczewicy na mleku kokosowym 120

Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, szczególnie przydatna w te chłodne już sierpniowe wieczory, które przyszły do nas zbyt szybko. Pierwsze skrzypce grają tym razem rozgrzewające, aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru - kumin, kolendra i kurkuma. Uzupełnieniem smaku jest papryczka chilli, słodka papryka

Życie zaczyna się w kuchni
Letni barszcz z ogórkami kiszonymi 135

wersja barszczu to lekka, szybka i bardzo orzeźwiająca zupa. Coś pomiędzy barszczem a ogórkową i tak naprawdę jedząc nie wiadomo do której z tych zup jest bardziej zbliżony smak. Najważniejsze, że smakuje i robiłam już ją parę razy, raz na burakach raz na botwince. Wychodzi podobnie, tyle że buraki są większe więc mniej ich zużywamy i łatwiej nam się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lekka zupa kalafiorowa z pęczakiem 113

Zupa kalafiorowa z pęczakiem idealnie wpisuje się w lekki obiad w upalne dni. Jest pożywna, prosta w wykonaniu i do tego bardzo smakuje dzieciom 🙂 Jak widzicie, kalafiorowi ostatnio nie odpuszczam! To dlatego, że obecnie można kupić ten nasz „swojski”, polski, poczciwy i najsmaczniejszy. Przecież można z niego przygotować tak wiele tanich i prostych w […] Artykuł Lekka zupa

Wiszniówka
zupa botwinka z młodymi warzywami na maśle... 192

ogniu. Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z kapustą włoską 156

garnka, dodać przyprawy i zalać 2-2,5 litrami wody. Gotować około 45 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Kapustę drobno pokroić i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso,dodać koperek i ewentualnie doprawić .Zupę można zabielić śmietaną

Moje domowe kucharzenie
Żółta zupa pomidorowa 173

jest najwięcej i są o tej porze najlepsze ręce same mi idą do żółtych pomidorów. Nie wiem dlaczego tak robię. Co powoduje, że je wybieram? Zrobiłam z nich żółtą zupę pomidorową. 6 sztuk żółtych pomidorów 1 żółta papryka cebula biała oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki) łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz bazylia/pietruszka garść żółtej soczewicy Pomidory sparzyć(...)zdjęć skórkę. Cebulę posiekać, paprykę pociąć na małe kawałki. W garnku w którym będzie gotować się zupa wlać oliwę i lekko podgrzać. Wrzucić cebulę, paprykę i pocięte pomidory. Dusić. Pomidory puszczą dużo wody. Dodać sól i kurkumę. Przykryć i dusić chwilę. Można dodać szklankę wody. Wrzucić garść soczewicy i gotować do miękkości. Zmiksować. Podawać z ziołami, choć ja w niej

AZgotuj!
Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych) 159

Serowa to prosty sposób na kremową i sytą zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania - doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa. Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem - pulpeciki można zamienić na chrupki bekon, który także świetnie pasuje. Składniki (4 porcje) -1 litr bulionu -300 g serków topionych -1 marchew(...)się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć pulpeciki.  Bulion z warzywami zmiksować.  Serki topione wyjąć z opakowań. Wkładać po kolei do gotującej się na małym ogniu zupy, często mieszając do rozpuszczenia się serków. Doprawić ostrą papryczką Pulpeciki ponownie umieścić w garnku. Podgotować jeszcze chwilę. Podawać na gorąco posypaną grzankami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa z soczewicą i pomidorami 185

Przepis na tą zupę znalazłam jakiś czas temu na blogu u Asi . Jest to idealna zupa na nieciekawą pogodę, dokładnie taką jaka panuje teraz za oknem. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca. W porównaniu do oryginalnego przepisu ograniczyłam ilość przypraw (lubię ostre jedzenie, ale nie aż tak ;))    Składniki: 75 g czerwonej soczewicy, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 mała

Moja kraina smaków
Gazpacho – chłodnik idealny na lato 139

doskwierają upały, mało kto ma ochotę stać przy garnkach i dodatkowo dogrzewać się ciepłem kuchenki. Dziś mam dla Was propozycję na zupę chłodnik bez gotowania – hiszpańskie gazpacho. Prosty i szybki przepis – wystarczy oczyścić warzywa, zblendować wszystko na gładki krem, schłodzić i zupa

Vegan Taste
Chłodnik z kiszoną botwinką 154

litewski, ale robię go także  z innych warzyw. Natomiast w  tym roku odkryłam botwinkę kiszoną w maślance i właśnie na jej bazie postanowiłam przygotować tę pyszną letnią zupę. Chłodnik wyszedł wspaniały i bardzo charakterny, dzięki kiszonej maślance właśnie. Jeśli nie przepadacie zbytnio za tak intensywnymi zupami, na początek dodajcie mniej maślanki. W razie potrzeby zawsze można jej dodać

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz z nowalijek 114

Wrzuciłem świeży listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, doprawiłem solą. Jak warzywa zmiękły, dodałem ziemniaki i buraczki. Kapustę pokroiłem w dość szerokie paski. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem. Dodałem do zupy wraz z koncentratem pomidorowym i porem. Gotowałem do miękkości wszystkich składników warzywnych. Doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem z kwaśna śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku

R'n'G Kitchen