zupa - 39353 przepisów (strona:896/2624)

ZUPA KREM Z DYNI Z SEZAMEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 115

Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej(...)Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZUPA GRZYBOWA 139

posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam). Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Powoli wlewam śmietanę cały czas mieszając zupę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Na koniec doprawiam odrobiną soku z cytryny i wrzucam posiekaną natkę. Zupę podaję z makaronem

JejKuchnia
Delikatny krem z białych szparagów. Jak wybrać najlepsze szparagi? 120

małej przerwie, wracam do Was z prawdziwym, sezonowym rarytasem. Wyjątkowo delikatną zupą-krem z białych szparagów, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których w tym przypadku

Fitsweet.me
Rozgrzewająca zupa meksykańska z mięsem mielonym 170

przepisem rozpoczęłam swoją przygode z blogowaniem ponad 4 lata temu - ależ ten czas leci :) Od tego czasu wiele się zmieniło,  a ja powracam z ulepszonym przepisem na tą zupę. Jest to idealna rozgrzewająca i pożywna zupa na pogodę jaką mamy właśnie za oknem, czyli kompletnie nie zachecającą do wyjścia z ciepłego domu :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego/wieprzowo-wołowego

Malinowo w kuchni
GULASZOWA Z RYŻEM. NA WOŁOWINIE. 148

yszna, rozgrzewająca, i baaardzo aromatyczna 😍 rewelacyjnie sprawdza tu sie wołowina, która podkręca smak zupy, a mnogość warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ...  Zakochałam się w tej zupie ... 💓 Składniki: 500 g rozbefu wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 4-5 pieczarek passata pomidorowa

Walijskie Pichcenie
Chaszlama- ormiańska zupa warstwowa gotowana na piwie 95

Dawno nie było u nas Chaszlamy, ormiańskiej zupki warstwowej, gotowanej na piwie. Jest wiele rożnych przepisów na tę zupę i każda rodzina ormiańska modyfikuję ją po swojemu. Przedstawiam Wam Chaszlamę po mojemu Składniki na 2 porcje: – 300g wołowiny – 1 cebula – 8-10 małych ziemniaków – 6 malutkich papryk ( jeśli są duże to dwie) – 8 pomidorków koktajlowych(...)Gotować pod pokrywką z dziurką, na wolnym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. Nie mieszać!! Po ugotowaniu można dodać grubo posiekane zioła, np. kolendrę, koperek i bazylię. Artykuł Chaszlama- ormiańska zupa warstwowa gotowana na piwie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą 143

żeby warzywa przykryć. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziołowy, lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki się rozpadną. Dodajemy   kurkumę, kozieradkę, mieszamy i wyjmujemy liście laurowe. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji,     rozcieńczamy ok. 0,5 l przegotowanej wody, mieszamy i doprawiamy chili, solą i pieprzem na ostro. Zupę krem podajemy z łyżka gęstej

Moniki Smakołyki
Zupa paprykowa z bakłażanem i pomidorami 166

osiwiał :D Zachciało mi się czegoś nowego. Coś innego niż tradycyjna pomidorowa czy oklepana jarzynowa. Troszkę poszperałam w starej prasie i znalazłam ten oto przepis. Ta aromatyczna i gorąca zupa na pewno rozgrzeje Was w te chłodne, jesienne wieczory.  Źródło: archiwalny numer magazynu "Moje Gotowanie" (z moimi małymi zmianami). Składniki na 3-4 porcje: 3 duże, czerwone papryki(...)ogniu i następnie wlać puszkę pomidorów. Używając tego samego pojemnika jako miarki wlać 2,5 puszki bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu aż bakłażan zacznie się rozpadać a zupa zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz cukrem. Podawać z czosnkowymi grzankami lub bagietką

My simple kitchen
Zupa krem z soczewicy i pomidorów 121

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).  Składniki: 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól łyżka tłuszczu (masło klarowane(...)pestkami dyni * czarnuszką * z grzankami * z kleksem jogurtu * z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę * z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym) Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne zupy

Rodzinka w kuchni
Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii 134

Lubie takie zupy, wyglądają pięknie i smakują wybornie. Szybko podsmażam cukinię, gotuję, miksuję i pożywny obiad gotowy, w między czasie grillują się czipsy. Szybko, smacznie i pożywnie. Cukiniowa zupa z czipsami z cukinii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa Minestrone 189

Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny. Składniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 cebuli 0,5 pora 2 cm kawałek selera 0,5 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 szt cukinii 2 garście zielonej fasolki, można

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 97

Zupa lekka, bardzo prosta w przygotowaniu i świetna na letnią kolację. Kolor napawa optymizmem, a połączenie kukurydzy, mleka kokosowego i szczypty chilli przypadnie do gustu nawet wymagającym. Spróbujcie koniecznie! Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 2018-07-25 15:33:00 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kolby kukurydzy 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 szklanki (125 ml) mleka(...)minut. Następnie dolej mleko kokosowe oraz wywar, dopraw, wymieszaj i duś wszystko ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem - w razie potrzeby dolej więcej wywaru. Zupę podawaj schłodzoną, z jogurtem greckim, posypaną pokruszonymi pestkami dyni, pieprzem i natką pietruszki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/   Artykuł Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Zupa brukselkowa z ziemniakami 173

Jesienna aura za oknem zachęca do wypróbowywania kolejnych zup. Podczas ostatniej wizyty na targu zauważyłam brukselkę i nie sposób było mi z tego pomysłu zrezygnować. Obawiając się gorzkiego posmaku naciętą brukselkę namoczyłam w mleku. I udało się! O goryczy nie  było mowy. A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła(...)mleku. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty. Do warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki  i brukselkę. Gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia.  Dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Doprawiamy

psgotujemy
ZUPA MLECZNA Z DYNI 183

Dynia z mlekiem tworzą bardzo smaczny duet, który chętnie wykorzystuję w słodkich koktajlach oraz zupach. Czasem są to pikantne zupy na mleku kokosowym, a czasem - tak jak poniżej - lekko słodkie kremy w sam raz na śniadanie. Kiedy dorzucimy do tego domowy makaron, to juz w ogóle poezja (a zarazem prostota!) smaku :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 121

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata