angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne. Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem
R'n'G KitchenKapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku: 2 wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej(...)kostkę, siekam cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje do kapuśniaku. Doprawiam zupę kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą, gotuję przez około 10 minut aby smaki się połączyły i wykładam na talerze. Kapuśniak gotowy. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeKażdy z nas ma swoje ulubione smaki. Mąż uwielbia kalafiora a ja... makowiec bez rodzynek. Przygotowałam więc coś co łączy nasz smakowe podniebienia... to zupa krem z kalafiora z makiem z dodatkiem serka APETINA Składniki: 1 kalafior 3/4 szklanka mleka 2 łyżki sera APETINA NATURALNY 3 szklanki bulionu 2-3 łyżki chrzanu 3 łyżki maku 2 łyżeczki soku z cytryny(...)podsmażamy pokrojonego w drobne różyczki kalafiora wraz z chrzanem i gałką muszkatołową. Następnie zalewamy kalafior bulionem i gotujemy ok 20 minut. Dodajemy ser APETINA wraz z mlekiem i zagotowujemy zupę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Blendujemy. Na koniec dodajemy mak i mieszamy wszystko. Podajemy z grzankami
Kuchnia w oparachTrwa czas spotkań przy grillu. Moim znajomym znudziły się już karkówki więc ostatnio zrobiłam im zupę z grilla. Produkty Hilcona to świeże i zdrowe produkty. Nie zawierają polepszaczy i konserwantów. Marka dba o to aby konsumenci zadowoleni byli nie tylko ze smaku ale i jakością. Hilcona wyszła też na przeciw osobom, które zrezygnowały z mięsa. Ta linia produktów nazywa się(...)garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek dodajemy czosnek i cebulę. Grillujemy ok 7 minut. Dodajemy bulion i pomidory. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Pod zamkniętym grillem grillujemy zupę ok 20 minut. Następnie dodajemy tortellone i grillujemy ok 20 minut. Podajemy ze startym serem i bazylią
Kuchnia w oparachzrobić z dyni? Obowiązkowo zupę krem! Najlepiej jednak skomponować ją z wyrazistym smakiem innych warzyw np. papryki czy pomidorów. Ostatnio u mnie zagościła własnie ta druga wersja, w końcu trzeba jakoś zakończyć sezon pomidorowy. Lista składników jest krótka, a zupa obłędnie dobra! Składniki : (4 porcje) -ok.2 kg obranej dyni -1,5 kg pomidorów -2 ząbki czosnku -duża cebula lub dwie
Nie do chrzanu!razem inne oblicze zupy dyniowej - łagodna a jednocześnie wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera. Idealnie pasują do niej grzanki. U mnie tym razem na odmianę pszenne paluchy z odrobiną kminku. Składniki: ok. 1,40 kg obranej dyni ok 0,5 l bulionu + warzywa z bulionu (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por) 1 duża cebula(...)miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć razem z czosnkiem, dorzucić upieczona dynię, warzywa z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por), podlać bulionem, zblendować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, chwilkę zagotować. Do gorącej zupy dodać starty ser żółty i zamieszać aż się rozpuści. Podawać posypaną odrobiną sera
Nie do chrzanu!jakim towarzystwie mogłaby się dobrze poczuć i poszedłem ufnie za jej wskazówkami. Teraz myślę, że być może była w zmowie z moją żoną. Ona chciałaby od dzisiaj jeść taką zupę codziennie! I co teraz? Blog poświęcony jednej zupie? Czy dwa równoległe obiady każdego dnia? ;) Składniki: 1 kalarepa 1 mała cukinia 2 większe młode ziemniaki 1 szklanka zielonego groszku 3 garście
zadanie-gotowaniewody, dodajemy ziele i liście laurowe, gotujemy 20-30 minut. Miękkie warzywa wyciągamy z wywaru. Pomidory wraz z przestygniętymi warzywami miksujemy. Dodajemy do wywaru. Solimy i pieprzymy zupę do smaku oraz dodajemy cukier. Wszystko razem doprowadzamy tylko do wrzenia. Szpinak wraz z oliwą i czosnkiem miksujemy. Wlewamy zupę na talerz i dodajemy na połowie 2-3 łyżki zmiksowanego szpinaku. Posypujemy
Kulinarne przemysleniawlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. Jajka podsmażyć na pozostałym oleju. Zupę wlać do talerzy, do każdego włożyć po 4 jajka. Smacznego! Espumisan Max to wyrób medyczny
Obiad gotowyszafran, zamieszać i smażyć przez ok. pół minuty Dodać osączoną ciecierzycę, zamieszać i smażyć ok. minuty, dodać pomidory, bulion Doprawić solą i pieprzem, gotować całość ok. 8-10 min. Zupę podawać z natką :) Zupę
Proste PotrawyCzas świąteczny zakończony ale życie toczy się dalej:) Gotujemy i pieczemy, zapraszam na nowy przepis. Aromatyczna, lekka i rozgrzewająca zupa z kurczaka. Na wiosenny obiad idealna, zapraszam do przepisu. Składniki 500 g filet z kurczaka 1 marchew korzeń selera seler naciowy jabłko por cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 litry bulionu curry,papryka mielona wędzona,sol,pieprz,kurkuma(...)Czytaj dalej Pikantna zupa z kurczaka
gotuj ze mnążuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany na lekko podpalonych warzywach pozwoli nam otrzymać smak wędzonki (można dodatkowo(...)listki laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Z gotowego wywaru wyjmij warzywa. Zakwas na żurek wstrząśnij i wlej do bulionu. Zupę doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku, chrzan, śmietankę i majeranek. Zagotuj ponownie i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Biała kiełbasa z tempehu Cebulę drobno posiekaj i wrzuć
Food Squareszpinaku dokładnie opłukać pod zimną wodą, dodać je do wywaru, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu do smaku dodać kucharka, pieprz czarny mielony, wlać śmietanę i krótko zagotować, zupę blenderem zmiksować - bardzo smaczna, sycąca na maśle zupa ze szpinakiem, można użyć również zamrożonego szpinaku i ziemniaków zamiast ryżu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProsta i smaczna zupa na obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Boczek wędzony 30 dag Cebula biała 1 szt. Chrzan tarty 1 mały słoiczek Kostka rosołowa 2 szt. Majeranek 1 łyżeczka Śmietana 18 % ½ szklanki Sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować z dodatkiem kostek rosołowych w dwóch litrach wody. Boczek pokroić w grubszą kostkę, zrumienić na patelni(...)dodatkiem majeranku. Pod koniec gotowania, wrzucić boczek, startą cebulę, chrzan i przyprawić solą do smaku. Na koniec zaciągnąć śmietaną wymieszaną w odrobinie gorącej zupy i podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchniarazie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami
Podróż w kulinaria