lekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Kiedy wypłynęły na wierzch, do zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 25 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealne połączenie sałaty, ryżu i przypraw. Do dzieła ;) Składniki 1 główka sałaty masłowej 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie(...)myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenJeśli uwielbiacie włoską kuchnię, lubicie przyrządzać i jeść lasagne to ta wersja tego popularnego dania na pewno was zainteresuje. Pomysł na przerobienie lasagne na zupę znalazłam na amerykańskich blogach, bo wiadomo że oni wszystko zmieniają, udoskonalają i przerabiają po swojemu. Pomysł bardzo fajny, zupa smaczna, danie sycące jednogarnkowe i na pewno mniej z nim roboty niż z klasyczną lasagne. Poza
Bernika - moj kulinarny pamietnikBlueberry Corner by "jagodzianka" Wegańska zupa z czerwonej soczewicy – robię i jem choć nie jestem weganką. Jem mięso i cenię sobie jego wartości … Przeczytaj cały artykuł Post Wegańska zupa z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy , dodać także masło i gotować jeszcze 5 minut. Wlać śmietankę zagotować, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieoctu zależna jest od ostatecznej ilości dodanej wody i preferencji. Ja zawsze robię tak, aby całość nie była nazbyt kwaśna ale aby kwaśny smak był wyraźnie wyczuwalny. Wymieszaną zupę można jeszcze przed podaniem, wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Podanie: Zupę wlać do głębokich talerzy. Na oddzielny talerz nałożyć świeżo ugotowane młode kartofelki
Ze smakiem bez glutenuDawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiłego spędzania czasu w kuchni. A korzystając z męskiej pomocy, aż chce się gotować :) Zielono i wiosennie za oknem i w naszych talerzach również. Króluje niepodzielnie zupa krem z brokułów :) Krem brokułowy Składniki: brokuł 2 małe ziemniaki marchewka pół pietruszki kostka rosołowa pieprz sól grzanki Przygotowanie: Kostkę rosołową lub bulion gotujemy. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojonego(...)różyczki brokuła, w kostkę ziemniaka, marchewkę i pietruszkę. Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Gotową zupę blendujemy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Nalewamy do miseczek i dodajemy grzanki i gotowe! Smacznego
Lawendowe Niebozaczynamy zupą majówką..pyszna zupka wg przepisu Moniki [ klik ]..u mnie z małymi zmianami..polecam zupkę , bo jest pyszna...U mnie zawsze wszystko jest na oko, nie mierzę ilości wody, nie ważę itp. 2 l wody 4 duże pomidory 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej(...)miękkości. W drugim garnku ugotować białą, surową kiełbasę. Po około 20 min kiełbasę wyjąć pokroić w kostkę. Wodę po tej kiełbasie przelać przez sitko i wlać do garnka z zupą. Na koniec gotowania zupki dodać musztardę oraz jogurt grecki.Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. (Jeśli papryczka chilli będzie bardzo ostra, należy dodać jej tylko pół oraz zrezygnować z dodawania
Moje domowe kucharzenieSopa de fideos? Zupa makaronowa? Meksykańska? Przecież (nie licząc limonki) wygląda jak zwykła, codzienna, pomidorówka! Owszem, ale smakuje trochę inaczej. To trochę jest na tyle istotne, że warto spróbować tej jednej z ulubionych w Meksyku zup. Warto spróbować choćby z ciekawości - jak to jest smażyć suchy makaron. ;) Sopa de fideos oprócz tego, że posiada wszystkie zalety uwielbianej w wielu polskich
zadanie-gotowanieOstatni w tym roku wielkanocny przepis, obiecuję 😉 Mąż zażartował, że w tym roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową. Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀 Wykonana na podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła
Kuchenne zapiski Edytyżywa istota. Obecnie spożywamy z mężem mięso 2-3 razy w tygodniu i to w zupełności wystarczy, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Moja wegańska fasolka po bretońsku przypomina zupę, w moim rodzinnym domu zawsze się tak jadło i zamiłowanie do takiej wersji mi pozostało, można jednak odlać wodę z gotowania fasoli i zrobić ją w wersji na gęsto. Składniki(...)pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę Jaś zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie
e-PrzepisyKulinarneKolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól(...)garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. G dy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprze. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natka pietruszki
magiczna kuchnia KasiBardzo sycąca zupa rybna z owocami morza doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 225 g krewetek białych koktajlowych 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków) 500 g filetów z dorsza bałtyckiego(...)gotować 15 minut. Następnie wsypać ryż, dodać pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uwagi: Nie dodałam wszystkich trzech marchewek do zupy w końcowym etapie, tylko pogniotłam widelcem dwie. W trakcie gotowania wywaru warzywnego dużo wody odparowuje, więc trzeba jej dolać po dodaniu ryby i owoców morza
Passions hobbies lifemąka Marchewkę z rosołu pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Dodać szczaw, gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno na pół-twardo. Dodać do zupy. Śmietanę rozprowadzić żółtkiem i łyżką mąki, zahartować zupą, dodać do garnka. Jeszcze chwilę gotować. Podawać z jajkiem na twardo i dodatkową śmietaną. Najlepsza jest następnego dnia
stajnia gołębie od kuchni