zupa - 39353 przepisów (strona:911/2624)

OGÓRKOWA 157

wodę z ogórków kiszonych. Zagotowuję. Ogórki trę na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieram i również trę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Do zupy dodaję ziemniaki oraz marchewkę. Zmniejszam ogień, gotuję ok 20 min az ziemniaki będą lekko miękkie. Dodaję startą marchewkę. Natkę myję i drobno siekam. Gotuję jeszcze ok 5 min. Posypuję natką(...)pietruszki. Zupę wlewam do miseczek. Do każdej dodaję łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszam. Smacznego

Gotowanie Patki
Tradycyjny barszcz ukraińśki 217

Barszcz ukraiński zawsze robił mój Tato kiedy byłam mała. Nie jadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże(...)czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka.  Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego

ChilliJemy
ZUPA OGÓRKOWA Z JAJKIEM 138

mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut. Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam. Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku. Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę i dodaję posiekany koperek. Podaję z ugotowanymi jajkami

JejKuchnia
Rosół z przepiórki 259

czyszczone mięso przepiórki. Zagotować, zmniejszyć gaz. Zdjąć szumy. Obrać marchewki, korzeń pietruszki i pokroić na długie słupki. Dodać marchewki, korzeń pietruszki, ziarna angielskie, liść laurowy i maggi do zupy. Cebulę obsmażyć na ogniu i dodać do rosołu. Z całego pęczka od natki pietruszki odciąć łodyżki włożyć do specjalnego woreczka i wrzucić do zupy. Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa 132

laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.  Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta. Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe(...)Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką. \\ RABATdo  sklepu Dajar   na hasło: ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje

Moniki Smakołyki
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 121

przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części(...)wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, zupa nie może się zagotować. Przecedzamy do czystego garnka, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu i podgrzewamy. Smacznego

Życie ze smakiem
Krem marchwiowo-anyżowy 160

Składniki/ 4 porcje: – ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe

I LOVE LIFE
Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową 201

Taka pyszna zupa dziś na stole mym wylądowała. Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła. Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam. Dodatek fasolki tylko podkręca smak, dodajcie świeżą bądź mrożoną. Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH 134

garnku zagotowujemy wodę lub rosół, dodajemy oczyszczone podroby, obsmażone mięso, warzywa oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem koperku oraz natki pietruszki), gotujemy około 20 minut. Krok 2. Z zupy wyjmujemy mięso oraz podroby, kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy posiekaną zieleninę i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zupa fasolowa z zasmażką 109

wrzątkiem ( około 2 litrów ). Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min. Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Zupa cebulowa z soczewicą 166

zimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję  z kluseczkami i zapiekaną pod ciastem francuskim a teraz wersja z soczewicą. Dzięki soczewicy zupa jest bardziej sycąca. składniki: 600 g obranej cebuli 2 łyżki masła 1 l bulionu 1 łyżka tymianku 1 puszka soczewicy sól,pieprz Cebulę pokroić w pół plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Smażyć

Monia miesza i gotuje
Misa mocy 193

Jesień to czas kiedy szukamy rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki(...)być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę oraz groszek. Sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania.  3. Zupę można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już jest opcjonalne. Podawać z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Barszcz z puree i boczkiem 160

sposób, postanowiłam więc odświeżyć wspomnienia. Było pysznie! Pamiętajcie by kupić dobrej jakości zakwas buraczany. Te tańsze są zazwyczaj dużo gorszej jakości i negatywnie wpływają na smak zupy.  Barszcz: 2 udka z kurczaka 1 kg buraków 2 marchewki 1 pieruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela(...)laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 1 godzinę.  2. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas a po chwili śmietankę (do śmietanki wlewamy najpierw kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do garnka). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej

Szefowa kuchni
ZUPA GULASZOWA 170

dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy. Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie. Pod koniec

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa cebulowa z serowymi chipsami 300

Teraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi

Czerwona Porzeczka