zupa - 39805 przepisów (strona:876/2654)

Zupa cebulowa 150

Zupa cebulowa zapieczona z grzankami i serem. Jej zaletą jest to że robi się ją bardzo szybko jest niedroga no i przede wszystkim jest pyszna. 6 dużych cebul 200 ml białego wytrawnego wina  ok 1 i pół  litra  dowolnego bulionu 1 plaska łyżeczka papryki czerwonej ( w proszku) pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka(...)mieszając co jakiś czas do momentu aż wino odparuje. W garnku zagotować bulion dodać przygotowaną przesmażoną cebulę doprawić tymiankiem i ewentualnie solą . Gotujemy ok.15 minut na niedużym ogniu. Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych bulionówek lub talerzy. Układamy po dwie grubsze kromki bagietki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok 5 minut. Smacznego

Andzia Pichci
BOGRACZ 149

Bogracz - inspirowana węgierską kuchnią gulasz-zupa.                    Nazwa wywodzi się od kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem.  Idealna zupa na chłodne dni, bo super rozgrzewa. Aromatyczna, gęsta, z kostkami mięciutkiej wołowiny 👍 Pyyychota!                       Składniki

Walijskie Pichcenie
Wigiljny barszcz czerwony – przepis na barszcz 137

Gotowy koncentrat jest gęsty i bardzo słodki. Gorący koncentrat, wlewam do butelki i kiedy przychodzi pora gotuję barszcz. Wigilijny barszcz czerwony jest szczególnym daniem na świątecznym stole. Czasami przyrządzam zupę grzybową na wigilię, ale przyznam, że wolę czerwony barszcz . Nasza wigilia to połączenie dwóch tradycji, polskiej i szwedzkiej . Lekko kwaśny i aromatyczny wigilijny barszcz czerwony lubią nawet nasi szwedzcy(...)paszteciki. Jakie przyrządzę w tym roku jeszcze nie wiem ale mam plan… Podaję barszcz w czerwonym dzbanku i małych kubeczkach. Oj, czerwono na święta! A u ciebie, jaka zupa pojawia się na świątecznym stole? Wigiljny barszcz czerwony 10 porcji Składniki: 2 l wody 2 kg buraków kawałek selera 2 pasternaki 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 1 czosnek solo

codojedzenia
Uszka z grzybami 119

Uszka z grzybami, wigilijne uszka do barszczu czerwonego na zakwasie to u mnie pozycja obowiązkowa na wieczerzy świątecznej. Wiem, że w wielu regionach je się zupę grzybową, zupę rybną u mnie jednak zawsze, tradycyjnie jest to barszczyk z uszkami . Uszka mogą być większe lub mniejsze, zależy to od czasu, cierpliwości i chęci, warto już wcześniej je zrobić bo znakomicie się

Dorota Smakuje
Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka 152

masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez barszczu nie mogła się obejść również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut(...)solą (na początek 2 łyżeczki soli), zaprawiamy gorącym barszczem i wlewamy do garnka. Barszcz zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka Więcej tradycyjnych wigilijnych zup z Podkarpacia Znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Wegańska grochówka 115

Zazwyczaj w niedzielę wieczorem gotuję obiad na poniedziałek i przeważnie jest to zupa. Pora roku sprzyja temu, aby dania były rozgrzewające i sycące, ale nie ciężkie. Nie jestem specjalnie fanką klasycznej polskiej kuchni, ale grochówkę od czasu do czasu mogę zjeść, jeżeli jest odpowiednio przygotowana żadne sensacje po niej nie grożą, a dla mnie to bardzo ważne, bo popołudniami prowadzę(...)drzewku laurowym i w tym roku udało mi się je kupić, całe lato pięknie rosło w ogrodzie, a na zimę zamieszkało w kuchni, Takie świeże liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom. Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko: Składniki na 4-6 porcji: 250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego

greenscarf
ZUPA GRZYBOWA Z KASZA JAGLANĄ 111

Zupa grzybowa to nieodłączny smak świąt. U nas nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. Jest przygotowywana z suszonych grzybów, śliwkami suszonymi i podawana z makaronem. Tym razem jednak na stole pojawi się z dodatkiem kaszy jaglanej. salaterki ambition (miseczki do dipów) Składniki: 1 garść suszonych grzybów 10 śliwek suszonych 500 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek kasza jaglana śmietanka(...)której gotowały się grzyby dodać do bulionu wraz ze pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotować 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i majerankiem. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Zupę podajemy z kaszą jaglana oraz kleksem ze śmietany (jak ktoś lubi) Piękną zastawę możecie kupić na www.ambition.pl

Kuchnia w oparach
Krupnik drobiowy z grzybami 115

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler(...)pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. 5 min. przed końcem wrzucamy marchewki. Całość

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony z ziemniakami 102

Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną.  Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli

Kardamonovy
Klasyczny krem z dynii 127

Następnie  zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie.  Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze. Podajemy np. z grzankami. Jeśli lubimy zupę bardziej pikantną proponuje posypać ją przed podaniem ostra papryczką chili. Artykuł Klasyczny krem z dynii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Dhal z dynią i jarmużem 120

Dhal, jak porządna grochowa, winien być gęsty, by łyżkę w pionie utrzymać. Nie wiem, czy to fachowa opinia, ale moja własna i taką zupę z soczewicy lubię najbardziej. Ma być aromatyczna, gęsta i sycąca. 4 porcje: 200 g czerwonej soczewicy 400 g dyni, piżmowej lub hokkaido 2-3 garści jarmużu, bez twardych części łodygi 3 łyżki stałej części mleka kokosowego(...)naczynia. Dodajemy 2/3 jarmużu, porwanego na mniejsze kawałki oraz mleko kokosowe, mieszamy. Pozostałą część jarmużu prażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Tak powstaną chipsy, którymi dekorujemy zupę przed podaniem. Thermomix Tu nie ma żadnej większej filozofii. Zamiast do garnka, składniki umieszczamy w naczyniu. Można założyć motylek. Ustawiamy obroty wsteczne 1,5, 90 st. C i gotujemy przez

Kucharzyca
Krupnik na żeberkach 172

ziarenek ziela angielskiego, Wywar gotujemy około 40 minut, odszumowując od czasu do czasu, Po tym czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, Krupnik podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik na żeberkach pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Zupa z kiszonej kapusty z kiełbasą 127

Zupa z kiszonej kapusty z kiełbasą to idealna propozycja na zimne dni. Jesień i zima to u mnie czas, gdy sięgam po dania sycące, rozgrzewające i zdecydowanie częściej po kiszoną kapustę. A sama kapusta kojarzy się świątecznie, bo zdecydowanie jest jej na świątecznym… Artykuł Zupa

Kolorowy Przepisownik
Wegetariańska zupa z ciecierzycy 177

Wegetariańska  zupa z ciecierzycy Prosta, szybka (poza przygotowaniem ciecierzycy oraz wywaru z warzyw) rozgrzewająca, pachnąca tymiankiem zupa z charakterystycznym dodatkiem w postaci płatków drożdżowych. Składniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 l wywaru jarzynowego  1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 garść makaronu typu kolanka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wino Francja Kuchnia