Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty wegański przepis. Składniki: 2 szklanki suchej zielonej soczewicy duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 liście laurowe szklanka passaty pomidorowej pieprz, sól 1-2 łyżki octu z czerwonego wina(...)Wsypać soczewicę i wlać 1,5 litra zimnej wody oraz passatę pomidorową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie octem. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
wyzwania kuchennewarzywa. Por odrzucić, resztę warzyw pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do wywaru. Wystudzoną fasolkę pokroić w małe kawałki i wraz z kurkami i cebulą dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz majeranek i papryki. Doprawić zupę pieprzem i solą
Kulinarne przemysleniawylać i z 1 raz przepłukać groch. Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę ( rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie ), zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec. Dodać groch , kostki rosołowe, gotować z 35 minut. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać kiełbasę obraną z flaka(...)pokrojoną w kostkę i zrumienić. Kiełbasę dodać do zupy, zagotować. Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty, zdjąć garnek z ognia. - najlepsza grochówka z kiełbaską, jest aromatyczna, sycąca, pożywna, najlepiej smakuje ugotowana wieczorem i na następny dzień do jedzenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa krem z cukinii - szybka i bardzo prosta w przygotowaniu, tylko kilka składników, kilka chwil - zdrowa, pożywna i smaczna zupa gotowa! Składniki: 3 duże cukinie (ok 1,5kg), duża cebula, 100 ml bulionu, śmietana, szczypiorek, sól, pieprz Przygotowanie: Cukinie myjemy kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w większą kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy około 20-25 minut
Lena Gotujemężem po okolicznych lasach. Relaks w czystej postaci! A obecnie napotykamy niezwykłe okazy darów lasu, czyli grzybów. Z pewnością wykorzystam te zbiory w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pyszną zupę z zielonego groszku z dodatkiem mięty. To moja wakacyjna inspiracja z pobytu na wydmach w Czołpinie. Składniki : 450 g zielonego groszku (świeży lub mrożony, u mnie ten drugi) 2 ząbki(...)oliwie podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać groszek, miętę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć całość kilka minut. Dodać bulion i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem
zadanie-gotowanieKremowa, aromatyczna o niebagatelnym smaku, mimo prostoty w składnikach i przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa cebulowa. Artykuł Zupa cebulowa (krem) pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjądodajmy jeszcze chrupiący akcent w postaci chojnej ilości złocistych grzanek i kilka kawałków podsmażonej cukini, która lekko skarmelizowana staje się soczysta i słodka sama z siebie, dopełniając smak zupy i wzbogacając teksturę :) Pozostaje już teraz tylko rozsmakowaćsię w tej sierpniowej dobroci! Krem z cukini i brokuła Potrzebujesz: 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka oleju 500g cukini 250g ziemniaków 100g(...)chrupiące. 2. Cukinię pokrój w drobną kosteczkę i smaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż zacznie się lekko przypiekać, dopraw odrobiną soli i układaj wraz z grzankami na zupie. Smacznego! Courgette and broccoli creamy soup Ingredients: 3 cloves of garlic 1 onion 1 tablespoon of oil 500g of zucchini 250g of potatoes 100g of broccoli approx
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj prezentuję marchwiankę, ale nie jest to zwykła zupa krem jak wielu pewnie pomyśli, ale zdrowotna zupa na biegunkę i ból brzucha. Przepis jest banalnie prosty, bo właściwie potrzebujesz tylko marchwi, a odpowiedni zarówno dla niemowląt, małych dzieci i dorosłych. Ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełnić elektrolity, które organizm traci w trakcie biegunki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doskonale podkręcił smak chłodnika, Ser Kozi Bielec z chili i oregano wytwarzany jest metodą rzemieślniczą z ekologicznego mleka koziego, bez ulepszaczy i konserwantów. Jego smak jest rewelacyjny. Zupa nie wymaga wiele pracy a jej zrobienie zajmie Wam troszkę więcej niż pół godziny. Jest zdrowa i na letnie dni idealna. Składniki na 4 porcje : 150 g serka koziego(...)godziny do lodówki. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej , tak samo rzodkiewkę , listki z buraczków drobno posiekać. Maślankę zmiksować z serkiem ogórkami i rzodkiewką i dodać do zupy, doprawić do smaku. Rozlać na talerze, udekorować resztą gotowanych buraczków i posypać pokrojonym kozim serkiem. Smacznego
Wanilia i KardamonZapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół. Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają.W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową zupą krem gdzie mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatnio chyba nam się to przejadło, bo trochę mięsa zostało następnego dnia i nikt nie miał już na nie ochoty. Wtedy mąż powiedział “może zrobisz z tego jakąś zupę?”. Czemu nie? I tak powstała zupa z szarpaną wieprzowiną, gęsta, paprykowa, lekko wpadająca w meksykańskie klimaty. Fajna alternatywa na wykorzystanie tego typu resztek mięsa. Polecam tak eksperymentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkostką rosołową. Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki - bardzo smaczna zupa na rosole warzywna, zupa jest idealna na letnie dni, gdyż smakuje w temperaturze pokojowej lub letniej.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfalse false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku(...)Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny. Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem
R'n'G KitchenLubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 1 kalafior 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach) 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans. 2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać serek topiony podzielony na mniejsze kawałki, mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli i pieprzu oraz siekaną natkę
Kuchnia domowa Ani