zupa - 39805 przepisów (strona:870/2654)

Najsmaczniejsza zupka pomidorowa 72

razem coś, co każdy zna i uwielbia. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa Prosta, pyszna i zawsze mile widziana na stole. Przyznam, że nie jestem ekspertem w gotowaniu zup, ale ta wyszła mi wyjątkowo pysznie, dlatego wrzucam przepis. Zrobiłam ją na szybko używając tylko wywaru warzywnego. Zupka idealna także dla maluchów. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa – składniki (4 porcje): pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek(...)małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodaję także pulpę pomidorową i koncentrat. Gotuję jeszcze przez około 5 minut. Na koniec zmniejszam ogień i stopniowo dodaję do zupy śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. miseczce) z kilkoma łyżkami wywaru. Całość delikatnie podgrzewam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Spróbuj także

Natka Pietruszki
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową 108

przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą. Czytaj więcej: Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową The post Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Bulion warzywny z pieczarkami 133

Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)dania. Bulion warzywny z pieczarkami Dzisiejszy bulion warzywny z pieczarkami jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej . Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Np. do “ Krokietów z kapustą i grzybami “. Składniki

Moja Delicja
KRUPNIK NA ROSOLE 81

niedzielę gotowany na obiad jest rosół. I zapewne z pozostałego rosołu w poniedziałek jest pomidorówka :) Ja jednak tym razem wykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :) Składniki: * około 2.5- 3 litry rosołu * 4 ziemniaki * 130 g kaszy jęczmiennej * marchewka gotowana z rosołu * sól do smaku(...)małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić solą, wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę. Zupę przed podaniem posypać na wierzchu posiekanym koperkiem

Zrób to smacznie
Pikantna zupa z czerwonej papryki na odporność 104

Czas na coś nowego i pysznego! Zupa z czerwonej papryki na pewno nie jest nudna, a naprawdę pyszna i przede wszystkim zdrowa. Papryka to źródło wielu witamin i związków mineralnych. Między innymi dostarczy nam prowitaminy A, witaminy E, witaminy C o Artykuł Pikantna zupa z czerwonej papryki na odporność pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Rosół 83

Rosół to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie niedzieli U mnie koniecznie musi być oprószona lubczykiem! Rosół – Składniki: 1 kurczak lub kura o wadze ok. 2,5 kgo Artykuł Rosół pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański 324

Bogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra(...)wodą, aby były lekko przykryte, gotuj, aż zmiękną, dodaj razem z wodą do bograczu. Wszystko wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Bogracz jest zupą, więc jeśli wyszedł zbyt gęsty, wlej trochę wody i ponownie dopraw. Wyłącz ogień, wrzuć posiekaną natkę pietruszki i zostaw pod przykryciem na jakąś godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Rada

Kulinarna Polska
Zupa gulaszowa z kalafiorem 151

Gulaszowa jest jedną z tych zup, które pomagają „oczyścić lodówkę” i zawsze wychodzą. No i te moje ukochane pomidory. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu z mięsiwem 3 duże ziemniaki  3 marchewki 100 g fasolki szparagowej 150 g różyczek kalafiora 1 czerwona papryka 1,5 litra bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka(...)różyczki kalafiora i paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy passatę, ostrą i słodką paprykę, mielony kminek. Zagotowujemy. Zagęszczamy zasmażką ( 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, chochla zupy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Chłodnik z pomidorów 103

Chłodnik z pomidorów to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealna jeśli mamy wysyp dojrzałych pomidorów :). Możemy ją podawać np z grzankami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 gram świeżych i dojrzałych pomidorów 2 kromki chleba u mnie pełnoziarnisty ale może być pszenny biały 3 ząbki czosnku 1 świeży większy ogórek 1 litr przegotowanej wody kilka liści świeżej bazylii można(...)mniejsze kawałki i przekładamy do miski. dodajemy oliwę z oliwek, koncentrat, posiekane liści bazylii. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy. pozostałego pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 2-3 godziny. Przed podaniem doprawiamy wg uznania, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Chłodnik z pomidorów first appeared on Blog

Blog kulinarny S9.PL
Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT 198

cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam ją od dawna, lecz nigdy nie doczekała się publikacji – aż do dzisiaj. Moja propozycja śmiało może stanowić główne danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. Wszystko dzięki dodatkom, które(...)stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami. DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy. Smacznego! Artykuł Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Zupa gołąbkowa 436

Pyszna i sycąca zupa gołąbkowa. Świetny sposób na szybki, smaczny i treściwy obiad. 3-4 porcje 250-300 gramów mięsa mielonego użyłam łopatki wieprzowej 50 gramów ryżu Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty 2-3 garście mrożonej włoszczyzny 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól  pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 ząbek(...)tyle aby zawartość garnka była przykryta i gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa  będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej ryż.  ( jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody) Całość jeszcze chwilkę gotujemy ok. 5-10 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Zupa z kurek i młodej kapusty 107

Polska zupami słynie, ponoć mamy w polskim menu największą ich ilość. Mam dla Was kolejną przepyszną letnią zupę z młodymi warzywami i pierwszymi leśnymi grzybami. Połączenie powstało spontanicznie i jest na tyle interesujące, że dzielę się przepisem. Polecam, jest pyszna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z cukinią i fasolą 173

Dziś zapraszam Was na szybką, smaczna i bardzo prostą zupę z cukinii z fasolą. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam fasoli z puszki, a Wy zróbcie jak wam pasuje. Polecam:) Składniki : 1,5 L bulionu 2 cukinie 2 puszki drobnej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml śmietany 12% masło natka(...)cukinię. Dusić całość przez 5 minut. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować przez 10 minut. Na koniec dodać fasolę oraz zielony groszek  . Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe 130

Szparagową I Boczkiem Kurczak Z Warzywami W Sosie Serowym Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit) Warzywa Z Kiełbasą Czyli Pyszny Pomysł Na Obiad Zapiekanka Z Makaronu, Kurczaka I Warzyw Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę Artykuł Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 122

Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa(...)pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki temu każdy na talerzu może dodać tyle śmietany ile sobie zażyczy, a nawet może zjeść

CookYourself