Pana Tadeusza”. Chłodnik, jaki chcemy Wam zaproponować raczej pod wódeczkę nie pójdzie, ale idealnie nadaje się na prosty obiad w upalny dzień. Wystarczy zmiksować ogórki, które do zupy wnoszą przyjemną wilgoć i nadają jej konsystencję, fetę, która stanowi jej treść i zioła o niesamowitym ładunku świeżości i ostrości, łagodzonej przez kremowe nadzienie z avocado na grzankach. Chłodnik, jak sama(...)nazwa wskazuje, najlepiej jest schłodzić, przez godzinę trzymając w lodówce, gdy jednak nie ma na to czasu wystarczy wlać do zupy maślankę prosto z lodówki. Kto nie przepada za maślanką może użyć kefir lub jogurt. Choć wg nas lekko kwaśna maślanka jest najlepsza i znakomicie koresponduje ze słodkimi ogórkami. Oczywiście możecie zrobić chłodnik na zwykłym jogurcie i zakwasić go sokiem
Niedzielny kucharzminimum 15 minut (najlepiej jednak, żeby dobrze się schłodził), ponownie wymieszaj i podawaj z połówkami jajek. Oczywiście znajdziesz u nas także przepis na tradycyjny chłodnik litewski: Jedyna polska zupa, która ma być zimna. Robimy chłodnik Artykuł Biały chłodnik. Nie ma nic lepszego niż talerz tej zupy w upalny dzień. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskarozdrabniaczu, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, sól, pieprz mielony i gotować z 3 minuty. Na koniec wlać mleko i tylko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, garnek z zupą zostawić do przestudzenia na letnią - szybka, łatwa, pyszna zupa z młodych warzyw, jest na maśle i z dodatkiem mleka, bez mięsa, bez mąki, najlepiej smakuje letnia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojony kalafior, fasolkę zieloną mrożoną, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować z 30 minut na średnim ogniu, dodać sól, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, natkę pietruszki posiekaną, zupę podawać z klopsikami - klopsiki z indyka są doskonałą bazą do przygotowania wywaru do zupy z warzyw, warzywa dodajemy jakie lubimy........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa szparagowa z klopsikami to pożywna, aromatyczna oraz łatwa w przygotowaniu. Szparagi zawierają mnóstwo witamin o wyjątkowych wartościach odżywczych. Wartość odżywcza szparagów nie różni się między odmianami o różnych kolorach. Szparagi zielone są duże bogatsze w składniki bioaktywne niż białe czy fioletowe. Sprawdź przepisy na … The post Zupa szparagowa z klopsikami appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawyniskokaloryczne dania, ale za to pełne witamin i kolorów. Częściej rezygnujemy z mięsa na rzecz warzyw i owoców. I ja ten czas bardzo lubię :) Dziś polecam przepyszną, aromatyczną zupę krem z pieczonej papryki. Charakteru dodaje jej wyraziste pietruszkowe pesto. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)oleju rzepakowego i kilka kropel cytryny. Można zmiksować składniki pesto blenderem, ale ja wolę ucierać w moździerzu, ponieważ pietruszka zachowuje wtedy swój soczysty zielony kolor. Gotową zupę podawać polaną odrobiną pesto z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego
Kulinarne przemysleniaPrawdziwki i podgrzybki to chyba najpopularniejsze dary lasu i właśnie z takiej suszonej mieszanki przygotowałam zupę. Artykuł Zupa grzybowa z łazankami – na oleju rzepakowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąZupy krem z warzyw doskonale nadają się na każdą okazję czy o o każdej porze roku. Moją propozycją jest wykorzystanie selera, pietruszki oraz ziemniaka, a jako dodatek chlebek czyste ziarno od Beak Beak . Składniki: 225g żołądków drobiowych 300g selera korzeniowego 150g pietruszki 100g ziemniaka przyprawy: jarzynka bez soli, czosnek granulowany, pieprz czarny, koperek suszony, 3 ziela angielskie, 2 liście(...)minut. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone na mniejsze porcje warzywa. Całość gotować kolejne 10 minut. Kolejno wrzucić przyprawy i gotować jeszcze ok. 5-10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Wyjąć żołądki, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dokładnie zblendować na gładki i gęsty krem. Podawać z chlebek proteinowym. Smacznego
Truskawkowa Fiestaboczek wyciagamy i studzimy. Pozostałe warzywa wyrzucamy, wywar zostawiamy. Ugotowany groch przecieramy przez sitko przelewając wywarem z boczku. Wystudzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy cebulke i też dorzucamy. Majeranek z czosnkiem i solą ucieramy w moździeżu (lub na desce) i doprawiamy tym zupę. Jeżeli wyjdzie wam za żadka możecie
Kulinarna Patilogiażurku, raczej sobie komukolwiek ciężko wyobrazić. Żurek na Święta Wielkiej Nocy być po prostu musi! Zamienie żurek podawany jest z barszczem białym, czym tak na prawdę różnią się te zupy? Cały szkopuł tkwi w szczegółach a dokładnie w rodzaju użytej mąki, żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim (choć niektórzy eksperymentują i mieszają mąkę żytnią z gryczaną), barszcz biały jest(...)żeberkach wieprzowych i białej dobrej jakości kiełbasie. Co ważne aby kiełbasa nie popękała w trakcie gotowania, nakłuj flak szpilką w kilku miejscach, dzięki czemu odda dużo smaku do zupy, a flak podczas gotowania nie pęknie. Do wywaru na żurek zawsze dodaję dużo czosnku, liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, świeży majeranek i suszony, sól. Z warzyw bardzo często
SMYKWKUCHNIPyszna zupa na talerzu. Pożywna, treściwa, odżywcza, idealna na wiosenne przesilenie. Dostarczy organizmowi wiele przyjemności. Polecam gorąco. Zupa gulaszowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa meksykańska Albondigas Marchewkę pokroić na ćwierćplasterki, łodygi selera naciowego w paski, cebulę pokroić w kostkę, ziemniaki w grubszą kostkę, a cukinię w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć marchewkę, cebulę oraz seler naciowy i podsmażać, aż delikatnie zmiękną, następnie zestawić z ognia. Do garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, włożyć delikatnie klopsiki, ostrożnie zamieszać(...)suszone oregano, pieprz czarny mielony, sól, przykryć i na delikatnym ogniu gotować 10 min. W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć cukinię i podsmażyć ją. Artykuł Zupa meksykańska Albondigas pochodzi z serwisu emame kitchen
ememe kitchenjest zupa bardzo pyszna, pożywna, aromatyczna, jest idealna. Wielbiciele pomidorówki będą zachwyceni bo smakuje wybornie a dodatek ryżu świetnie ją zagęszcza. Polecam gorąco. Zupa pomidorowa z kapustą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie