zupa - 39353 przepisów (strona:866/2624)

Pożywna zupa z soczewicy 45

Nadszedł czas na rozgrzewające i pożywne zupy. Ta, swoją konsystencją, aromatem i smakiem, przypomina grochówkę. Różnica polega na tym, że soczewicę w tym przypadku łatwiej i szybciej rozgotujemy, niż groch. Do godziny spokojnie się zmieścicie. Zapraszam na zaznajomienie się z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować.     Składniki:     200 g czerwonej soczewicy 200 g boczku(...)puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać. Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z majerankiem dodajemy do zupy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Rozgrzewająca zupa pomidorowa 50

Jest taka zupa, którą według powtarzanego sloganu lubią wszyscy... No to z czym tu poszaleć w kulinarnych fantazjach, jeżeli wszyscy to znają i przynajmniej konsumowali, nawet jeżeli sami nie gotują! A jednak dzięki udało mi się uzyskać nieco inny wariant tej klasyki kulinarnej, dzięki dodatkowi żółtej pasty curry, której może zbyt pikantny smak przełamałem dodając natkę kolendry. Wierzcie(...)zupa porządnie rozgrzewa! Ci, którzy nie wierzą, niech sami spróbują ją przyrządzić. Pomysł na nią powstał w listopadzie, miesiącu o krótkich dniach i ponurej pogodzie! Ja życzę smacznego!     <WJ>     Składniki:     1 kg pomidorów 100 g żółtej pasty curry 4 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki oleju sezamowego sól       Przygotowanie

R'n'G Kitchen
,,Zupa krem czosnkowa” 61

Jakie zupy skutecznie nas rozgrzeją w długie, zimne jesienne wieczory? Proponuję rozgrzewającą, niezwykle aromatyczną aksamitną zupę czosnkową. Idealna w okresie jesienno-zimowym, na zimniejsze, deszczowe wieczory. Składniki: 3 główki czosnku 4 ziemniaki 100 g serka topionego śmietankowego 1 l bulionu drobiowego 300 g śmietany 30% 2 łyżki masła sól, biały pieprz grzanki Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę

Podróż w kulinaria
Zupa chlebowa 49

ekonomiczne, muszą oznaczać zaraz coś złego? Moim zdaniem nie! Z potrzeby zagospodarowania czerstwego chleba, solidnego kawałka skóry od wędzonego boczku i paru innych składników, dostępnych w każdej kuchni powstała zupa chlebowa! Jest pożywna i nadaje się nie tylko na listopadowe chłody, choć powstała właśnie w tym późno jesiennym okresie. Zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, życząc smacznego! <WJ> Składniki(...)czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę (u mnie w półtalarki). Gotujemy do miękkości warzyw. Na rozgrzanym smalcu, smażymy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Całość przekładamy do zupy, dodając kminek oraz posiekaną zieleninę. Całość doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Minestrone – włoska zupa warzywna 359

Minestrone - włoska zupa warzywna jest dowodem na to, że z warzyw można wydobyć smak doskonały bez zbędnych starań. Artykuł Minestrone – włoska zupa warzywna pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa z gęsi na Świętego Marcina 50

Jaką zupę najlepiej podać na rodzinny obiad 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości? Na Świętego Marcina najlepsza jest gęsina, więc dziś będzie krupnik na gęsinie, czernina i potrawka z gęsich żołądków w sosie pieprzowym! A więcej przepisów z gęsiną znajdziesz tutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo(...)Pietruszki i marchewki pokrojone w paski obsmażyć na maśle, dodać pokrojony zielony pieprz i dusić ok 5-10 minut razem z żołądkami. Na koniec zalać śmietaną i zagotować. Artykuł Zupa z gęsi na Świętego Marcina pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z cukinią, brukselką, mieszanką warzywną i piersią kurczaka 50

Jesień jest idealną porą roku, aby spożywać ciepłe, sycące oraz rozgrzewające zupy krem. Mam idealną propozycję na wykorzystanie mnóstwa warzyw! Mianowicie cukinii, brukselki oraz mieszanki warzywnej.  Składniki: 100 g piersi kurczaka 500 g cukinii 200 g brukselki 225 g mieszanki warzywnej przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 1,5 l wody Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie(...)Warzywa wrzucić do garnka, dodać pierś kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15-20 minut, a następnie wrzucić przyprawy. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Ugotowaną i ostudzoną zupę zblendować na gęsty i gładki krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ekspresowa zupa pomidorowa i recenzja garnków Peter Cook 59

tylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów  PEPCO Te garnki(...)kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego

kulinarnyJa
Zupa krem z pora 190

Jeżeli ktokolwiek ma potrzebę doznać wizualnie jesiennej barwy złotego słońca, aksamitnej w konsystencji struktury tego co przełykamy, to nie może zostać obojętny wobec zupy krem z porów! Dodatkowo dostarcza ona dla naszego organizmu wszystko co najlepsze z pełnego bukietu warzyw, które oprócz wspomnianego wcześniej pora są jej składnikami. Zatem jeżeli jesteś wybitnym smakoszem, lubisz zdrowo się odżywiać, lub z jakiegokolwiek(...)piórka, marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzane masło, podsmażmy i zalewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy około 20-25 minut, studzimy i blendujemy. Zblendowaną zupę przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę, podgrzewamy.Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z chorizo 45

plasterki kiełbasę chorizo i obsmażamy ją razem z cebulą. Gdy cebula z chorizą będą rumiane wlewamy gorący bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zupy.  Ziemniaki gotujemy do miękkości a w tym czasie odciskamy i szatkujemy kapustę.  Przygotowaną kapustę wrzucamy do zupy, dodajemy kumin, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 15 minut

Qchnia po prostu
Zupa krem z brokuła 43

Skusisz się na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę krem z brokuła? Jest idealna na chłodne dni i pierwsze danie. Artykuł Zupa krem z brokuła pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa gulaszowa z kalarepą 46

wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową. Uzupełnieniem były przyprawy i w ten sposób skomponowałem bardzo kaloryczną i rozgrzewającą, a jednocześnie kuszącą barwą zupę gulaszową! Brzmi interesująco? Jeżeli tak, to polecam zapoznać się z szczegółowym przepisem, jak i z czego dokładnie powstała! A jeżeli ten wariant zaintrygował Ciebie czytelniku, zachęcam do samodzielnego jej przyrządzenia(...)tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, chwilę (dosłowne kilka sekund) później wsypujemy mąkę i smażymy (cały czas mieszając). Dolewamy chochlę, albo dwie, dokładnie wyrabiamy i dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do zupy dodajemy ostrą paprykę, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Barszcz biały 49

plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) – pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę. barszcz przecedzić przez sito i posypać dodatkową łyżeczką majeranku. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą. Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe

Olcia gotuje!
Zupa ogórkowa 31

pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy ,aż ziemniaki zmiękną.Następnie wrzucamy potarte ogórki (nie wyciskamy soku).Po dodaniu ogórków gotujemy chwilę i dodajemy koperek.Śmietanę wlewamy do kubeczka dodajemy parę łyżek zupy ,mieszamy i wlewamy całość do naszej ogórkowej (w ten sposób śmietana nam się nie zważy).Smacznego Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!