Pomysł na szybką, pożywną zupę - koperkową przygotowaną na wywarze mięsno-warzywnym podaną z lanymi kluskami. Zupa jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna. Jeżeli dbacie o formę to nie podsmażajcie koperku i nie zabielajcie zupy 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: mięso z indyka, np. skrzydła (wagowo około 0,8 kg) 1,5-2 l wody (musi przykryć mięso(...)marchewki 1 por (ciemna część) 1 cebula 1/2 małego selera 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz lane kluski 2 jajka około 3 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli do zabielenia zupy 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) 2 łyżki mąki pszennej Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać wodę, dodać umyte mięso
Ugotowaćkolejna z tradycyjnych polskich zup. Pełna smaku, witamin i kaszy jęczmiennej Dla jednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu – obieramy marchewki(...)szumowiny, wrzucamy kaszę, pokrojone żołądki, liść laurowy i ziele angielskie. Od czasu do czasu mieszamy żeby kasza nie przypaliła się. 3. Po 45 minutach wyciągamy z zupy włoszczyznę i udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki pokrojone
Kulinarna Patilogiasoczysta i delikatna. Jeśli jednak zależy nam, aby zupa bardziej przeszła smakiem ryby, wtedy można ją dodać zaraz po ugotowaniu. Podczas odgrzewania odda swój smak zupie. Składniki na 4-6 porcji: 300 g selera 500 g pietruszki 500 g ziemniaków 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku ok. 1 litr wody(...)łyżki oleju duża szczypta mielonego ziela angielskiego ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz ok. 400 g świeżego łososia po 1 jajku na 1 porcję zupy sól i biały pieprz do smaku szczypiorek Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną
Codzienna kuchnia niecodziennakawałki wędzonych żeberek). Czasem przychodzi na mnie nieodparta ochota na kwaśną zupę, robię wtedy właśnie kapuśniak.. albo ogórkową. Chociaż często gotuję mniej klasycznie to jednak takie zupy też mam w stałym repertuarze. Kapuśniak na żeberkach kawałek żeberek (ok 500 -500 g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy(...)gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą (ok 2 litry). Zagotować i gotować ok 30 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć, dodać do zupy razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli- gotować 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować
Smaczny zeszytwydawały mi się być bardziej ekskluzywne i wymagające większych umiejętności. Z tą zupą jest trochę inaczej. Jest bardzo prosta, najwięcej pracy przy jej gotowaniu zajmuje mieszanie. Poważnie . Zupę tworzy trochę masła, selera, marchewki, cebuli i dużo czosnku. Wszystko zalewam mlekiem i bulionem warzywnym. Poczujesz więc niezwykle rozgrzewający aromat . Jeśli zamierzasz zjeść zupę tego samego dnia, proponuję wrzucić tortellini chwilę przed
Słodkie GotowanieGęsta zupa-krem z pieczonego selera jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i mega smaczna. Ma więc wszystkie cechy dobrego obiadu. Co więcej jak większość zup możecie ugotować ją na kilka dni i odgrzewać nie angażując się w pracę w kuchni. Dodatek posiekanych migdałów pozwala uzyskać ciekawy kontrast konsystencji - kremowa zupa i chrupiące orzechy to zawsze dobre połączanie :) Pieczenie
Pyry na Gazwarzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy, pietruszki z dodatkiem śmietanki, szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Nie potrzeba grzańca – rozgrzewa, rozwesela, smakuje i uśmiech wywołuje. Smacznego! Zupa krem z jasnych warzyw SKŁADNIKI: 2 duże selery (1500 g) 4 duże pietruszki (830 g) 4 ziemniaki (860 g) 1 kalarepa (280 g) 2 małe cebulki (85 g) 1 opakowanie mrożonego kalafioru(...)zważone przed obraniem. Zamiast mrożonych kawałków kalafiora można użyć całego świeżego, ugotujcie go wtedy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, do miękkości i pokrójcie w różyczki, wrzućcie do zupy przed zmiksowaniem. Przed zmiksowaniem zupy wyjęłam 2 kulki ziela i wszystkie liście laurowe. Jeśli chcecie uzyskać bardziej ostrą wersję dajcie więcej świeżo zmielonego pieprzu lub ostrą paprykę zamiast słodkiej. Można
Zasmakuj Kuchniwindow.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Składniki: Składniki na zupę: 1 litr wywaru z warzyw (np. bulion z tego przepisu: bulion warzywny ) lub przecedzony rosół 2 duże pory – ok. 450g (tylko biała i jasnozielona część) 2 duże ziemniaki – ok. 350g 1 kawałek selera – ok. 100g 3 łyżki masła pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku(...)Składniki na klopsiki: 500 g mielonego mięsa z szynki 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 3 łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Wykonanie: Przygotować klopsiki: Mięso mielone, kaszę mannę, jajko i posiekany koperek umieścić w miseczce, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę
Kulinarne Przebojezielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody Na zupę: bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników ) 450 g selera 200 g pietruszki 1 nieduża cebula 3 garści liści jarmużu 1/3 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól(...)Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone
kolorowotorcikowodługo stać w kuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk(...)około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można
Przysmaki Karolkitłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej(...)ŻYCZĘ SMCZNEGO! Uwagi : do wszystkich zup w okresie jesienno - zimowym dodaję zamrożone, pokrojone listki lubczyku i selera . Warto jesienią przygotować "zielone zapasy", bo dzięki ich dodatkowi zupy są nie tylko barwniejsze, ale i dużo bardziej esencjonalne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka
Taste Of My DayCzas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 2 h 30 min Gotowe w : 2 h 45 min Liczba porcji : 10 W każdą niedzielę w moim domu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyzupa marchewkowa fit . Zupa marchewkowa z sokiem z pomarańczy to prosty przepis na dietetyczny, pyszny, tani i lekkostrawny obiad. Pełna witamin zupa. Zupa jest delikatna, słodka od marchwi i soku z pomarańczy, zdrowa, idealna dla dzieci, dla osób na diecie lekkostrawnej, a osoby na diecie odchudzającej mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia. Moja zupa marchewkowa to prosta zupa z marchewki(...)Zupa marchewkowa fit jest pyszna, do tego ma taki słoneczny kolor! Polecam moje przepisy na zupę z marchwi i pomarańczy , zupę marchewkową z kurkumą i curry , oraz zupę krem z marchwi z ognistą mieszanką przypraw. Zupa marchewkowa to źródło beta karotenu, możemy przygotowywać cały rok, również z mrożonej marchewki. Zupę marchewkową możecie doprawić według swoich preferencji smakowych. Ale zupa marchewkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię