zupa z selera - 5925 przepisów (strona:38/395)

Zupa ziemniaczano - jarzynowa / Potato Vegetable Soup 117

Zupa ziemniaczano - jarzynowa  Dziś na pierwsze danie poleca się zupa ziemniaczano - jarzynowa . Jest prosta w przygotowaniu, tania, pożywna i pyszna - idealna na obiad na chłodne dni. Moja zupa ziemniaczano jarzynowa w zimowej wersji zawiera również masło i mąkę, które powodują, że zupa jest gęsta i bardzo sycąca. Podsmażone warzywa nadają jej wspaniałego smaku. Aby nie było za tłusto, warto(...)spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru. Zupa ziemniaczano - jarzynowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne zupy, a TUTAJ więcej przepisów z ziemniakami:) Na obiad polecam również moją pyszną zapiekankę z ziemniakami i łososiem: Zupa ziemniaczano - jarzynowa, składniki

Lekcje w kuchni
Zupa brokułowa 614

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na lekki i rozgrzewający obiad. Polecam! Zupa brokułowa Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 60 Składniki -około 3-3,5 l wody -1 ćwiartka z kurczaka -sól, pieprz do smaku -3 liście(...)bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Drugą marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do bulionu. Gotujemy. W między czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki (większe kawałki dzielimy na mniejsze części). Brokuły dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione

Marta Gotuje
Grochówka 245

pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, umyć(...)smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować

Gospodyni Miejska
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 202

którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz(...)kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia. Do warzyw dodać cebulę i czosnek. Wymieszać. Gdy w kuchni poczujecie zapach podgrzewanej cebuli i czosnku, wlać wodę. Powinno być jej tyle, by warzywa były całkowicie zanurzone

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z dyni 168

radosna, pełnia szczęścia w domu Poproszę tak zawsze! Zupa krem z dyni Hokkaido podana z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki, które świetnie przełamują słodycz marchwi i dyni. SKŁADNIKI: 3 dynie Hokkaido, u mnie były małe, wyszło razem ok. 2,560 kg 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 duża cebula 1 seler 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe

Zasmakuj Kuchni
Barszcz ukraiński 237

garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich(...)małym ogniu około 30 minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie. Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko na twardo. Smacznego Artykuł Barszcz ukraiński

PatiGotuje
Boliwia - Zupa z orzeszków ziemnych i masy innych dziwnych rzeczy (Sopa de mani) 138

może to niektórych zniechęci, ale podobno ta zupa smakuje jak grochówka. No niestety jest w tym chyba ziarno prawdy. To połączenie smaków faktycznie ma coś wspólnego z grochówką... Jest więc to w pewnym sensie przepis na wegańska grochówkę. Co może zaskakiwać to dość niespodziewane połączenia, jakie mają tu miejsce, czyli masło orzechowe z groszkiem oraz frytki z ryżem i makaronem(...)łyżeczką cukru. Wrzucamy obrany groszek cukrowy i gotujemy przez około 2-3 minuty. 8) Mieszamy zupę w garnku i sprawdzamy czy makaron jest miękki. Wyjmujemy seler naciowy. Gotowy groszek cukrowy odcedzamy i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. 9) Siekamy natkę pietruszki. Zupę podajemy w głębokich talerzach posypaną natką pietruszki i frytkami. Życzymy smacznej grochówki z orzechami i frytkami

Roślinożerni urlopowicze
Krem z kalafiora 194

Hej! Zupa krem z białych warzyw rozpieści nasze podniebienia. Jest tak smaczna, że trudno obojętnie przejść koło niej. Można ją doprawić według swojego smaku, bo jest

Tylko pysznie
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 540

czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
Harira - marokańska zupa z limonkami. 190

urozmaicone. Myślę, że wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy(...)pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku

zadanie-gotowanie
Polska zupa szczawiowa. 202

siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych(...)zalewamy zimną wodą, żeby nie zrobiły się czarne. Po tych 30 minutach do wywaru dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, por i gotujemy kolejne 20 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany i umyty szczaw. Gdy wszystkie składniki zupy już się ugotują rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy, zabielamy śmietana

Rozpustne gotowanie
Zupa pomidorowa z podsmażanym koncentratem 221

wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około(...)marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut). W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać gorącą, z makaronem/ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z młodej kapusty 213

Składniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać

Proste Potrawy
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 228

niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja

Smaczne Zdrowe
Flaczki drobiowe z udek 233

równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści laurowych, ziela angielskiego(...)sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania