zupa z selera - 5925 przepisów (strona:44/395)

Obiad za 10 zł - Zupa krem z kalarepy z prażonym słonecznikiem i śmietaną. 200

tydzień w cyklu "Obiad za 10zł" zapraszam na zupę - krem ze smażonej kalarepy z dodatkiem słonecznika. Po pierwszym poście z cyklu pisaliście do mnie, że pomysł jest dobry, ale wyczekujecie nie przepisów z jednostkowym kosztem 10zł, a pomysłów na obiad dla rodziny w tej kwocie. Zadanie z pozoru łatwe i też do zrobienia, dlatego dziś i w każdy następny poniedziałek(...)89zł; zużywamy około 25 gram za 0,26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy

BaRepas
Krupnik 159

angielskiego, natka pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść laurowy, gotujemy. Marchewkę i seler kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy razem z porem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy. Po 5 minutach wrzucamy kaszę. Doprawiamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Kulinarne blogowanie
ZUPA SELEROWO - IMBIROWA 155

selerze furanokumaryny mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne.  SKŁADNIKI: 1 duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze

wege i kropka
Słodycz Pomidorowej 164

zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz. Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie.   Polecam spróbować- Warto.  Pomidorowa z Makaronem.  Składniki: 2 litry wody 2 pałki z kurczaka ze skórą 250 g makaronu - ja dodałam rurki 2 obrane marchewki 1 seler naciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz, sól, wegeta 1 łyżeczka cukru(...)przecieru pomidorowego- passata Sposób przygotowania:  Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią że zupa będzie przypominała nam wiosnę w ogrodzie. Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wywar przecedzam przez sito, tak by została sam aksamitny wywar Mięso

Gotowanie Patki
Najprostsza zupa z grzybów leśnych 551

kolejny pomysł na wykorzystanie grzybów leśnych - zupa przygotowana na wywarze z gotowanych podgrzybków ("czarnych łebków"). Prosta do przygotowania i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo należy ją podawać z drobnym makaronem i posiekaną, zielona pietruszką.  Składniki na 6 porcji: 2 l przecedzonego wywaru z gotowania grzybów leśnych co najmniej 0,5 kg ugotowanych grzybów, np. podgrzybków ("czarnych łebków") 3/4 l wody(...)seler i por) oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kolorowy. Całość mocno posolić. Gotować, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać ugotowane grzyby. Całość jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie do dużego kubka wsypać mąkę, wlać zimną wodę i śmietanę. Składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą (mąka musi się rozpuścić!). Do przygotowanej masy dodawać po łyżce gorącej zupy. Cały

Ugotować
Krupnik 127

decydujący wpływ na zagęszczenie zupy. Ta z przepisu jest względnie lekka i klarowna. Ogólna zasada jest taka, że czym więcej kaszy i czym dłużej jest ona gotowana oraz mniej lub w ogóle nie opłukana, tym gęstsza będzie zupa. Krupnik 2020-09-20 23:14:04 Krupnik w dośc klasycznej wersji tej niezwykle popularnej w Polsce zupy, przygotowany na jęczmiennym pęczaku(...)duża pietruszka – najlepiej razem z natką kawałek pora (50 g) – najlepiej zarówno zielonej jak i białej części kawałek selera korzennego (100 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula pęczak jęczmienny (50g lub 75g jeśli zupa ma być bardziej zagęszczona) 2 łyżki oliwy 1,5l wody sól Przyprawy pieprz czarny ziarnisty kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Do podania

Kulinarna Pokusa
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 164

rumforska to podkarpacka zupa gotowana na wywarze z warzyw lub kości, zagęszczona łamaną kaszą i ugotowanym, przetartym przez sito grochem. Mimo tych sytych składników zupa jest lekka, a to dzięki kapuście włoskiej, marchewce, pietruszce i selerowi. Przepis, który prezentuję, pochodzi z Ziemi Rymanowskiej, ale mam wrażenie, że kryje się za nim swoista historia, związana nie tyle z miejscem(...)takie jak dostępność składników i ich niewielki koszt. Jeśli nie znacie jeszcze zupy rumforskiej, serdecznie zapraszam :) (źródło przepisu: „Kulinarne podróże z Jasiem Wędrowniczkiem”) Zupa rumforska - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 szklanki grochu 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 główki kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka tłuszczu – masło lekko przypalone lub kości na wywar 1 szklanka kaszy siekanej (kaszy jęczmiennej łamanej

Trzeci talerz
Zupa krem z brokułów 172

Składniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu .       Polecam też zupy krem z cukinii , dyni , kurek i kalafiora .  Przygotowanie:     Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy

Aga w kuchni
Bulion warzywny. 179

warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy się włoszczyzną ze sklepu. Na szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka.  Składniki na bulion warzywny(...)już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości warzyw (im dłużej, tym smak bulionu intensywniejszy, ale godzina

Rozpustne gotowanie
Krupnik 102

drobnej) 2 ćwiartki z kurczaka, 3 skrzydełka 4-5 średniej wielkości ziemniaki 2 większe marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera i pora 1 duża cebula 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka ziarenek/kulek czarnego pieprzu pęczek natki pietruszki do zupy sól, lubczyk do smaku, opcjonalnie zamiast soli vegeta natur do podania: koper lub natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę płuczę(...)oleju do zarumienienia. Do zupy dodaję teraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, tartą na większych oczkach marchew i pietruszkę, mały kawałek selera i pora oraz przesmażoną cebulę wraz z olejem, na którym się smażyła. Gotuję zupę 20 minut, wyjmuję natkę, przyprawiam do smaku. Podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, natką pietruszki lub bez zieleniny. Rada: Jeżeli następnego dnia zupa będzie

Zasmakuj Kuchni
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 175

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pyszna, rozgrzewająca i syta zupa meksykańska z mięsem mielonym. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska

Marta Gotuje
MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH 1544

wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę.  Bardzo często mrożę sobie do zupy por, korzeń pietruszki czy selera. Taka torebka z suwakiem jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Otwieram torebkę, biorę tyle kawałków warzyw ile mi potrzeba, mogę ponownie zasunąć suwak i włożyć torebkę do zamrażalnika

Zrób to smacznie
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 123

Składniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu) garść posiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego(...)ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.  Przygotowanie zupy: W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek

ClauditteMissCooking
Krupnik 125

Opis Krupnik: Krupnik, tradycyjny na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Nazwa tej zupy pochodzi od słowa krupa, czyli kasza jęczmienna. To właśnie dzięki tej kaszy powstaje nam pyszna zupa. Krupnik jest łatwą zupą do przygotowania. Jednak trzeba pamiętać o tym by dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Nie możemy dodać jej za dużo, żeby była nie za gęsta(...)czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy na mniejsze kawałki i myjemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa pieczarkowa 175

zupę pieczarkową, niestety dlatego że nie wychodziła mi smaczna :( Teraz mam już na nią sposób, zupa wychodzi pyszna i bardzo pieczarkowa :) Więc na pewno będzie częściej w naszym domu. Składniki: - minimum 500 g pieczarek, - 2 małe marchewki (lub 1 duża), - 1 pietruszka, - kawałek selera (lub garść liści), - 1 mały por, - 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki - TUTAJ(...)pieprzu ziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem. Ja na dno garnka wlałam trochę oleju i na nim przesmażyłam pieczarki aż zmiękły i puściły

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania