cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ I GROCHOWEJ - 3 łyżki majeranku - czarny pieprz - sól - opcjonalnie - papryka słodka lub wędzona do posypania(...)poznawania warzyw. Fasolę namoczoną minimum 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zabieramy się za obieranie warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, prosimy dziecko by podało nam np. seler. Cebulę szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu i zabieramy się za krojenie warzyw w kosteczkę. Dziecku dajemy do obrania ząbki
Szkrab Je Samsię cieszyc kolejnym zbiorem kopru. O ile nie będzie przymrozków i koper po prostu nie przemarznie ;-) Ale póki co cieszmy się tym co mamy a zupa na zakończenie sezonu koprowego jak znalazł! Składniki; mały seler pietruszka 2 marchewki 2 ząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku(...)łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy masło a na nie rzucamy obrane i starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone
Radość kipiąca uśmiechem.nojlepsze spōmniynie 6 lata. Je fajnie arōmatyczno, gibko 7 sie jōm robi, a do tego mogecie trocha poszpanować, jak przidzie do Wołs bezuch 8 i zaserwować im zupa ze apfylzinōm 9 – keby 10 Wōm sie chciało, mogecie jeszcze jōm przistroić takim małym ślizykym 11 apfylziny. Co potrza? 750 ml przeciyru ze tōmatōw (mogecie go zrobić ze 1kg tomatōw(...)wiyrchu połra łeżek jogurtu greckego Na oliwie zeszklijcie pokrōno 14 cebula, do tego wlyjcie 15 przeciyr, sok i prziprawy. Lubczyk i natka ze selera wciepcie 16 w całojści, a potyn przed podaniym zupy mogecie to wytrzajś 17 . Niech sie to chwila powarzi 18 i… fertich 19 . Po wiyrchu 20 mogecie to posuć uprażōnym na suchyj patelni słōnecznikym
Chop w kuchniZupa zacierkowa... Pełna jarzyn. Pełna smaku. Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni Miejskazalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zbieramy tworzącą się szumowinę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 40 minut. Marchew, seler i pietruszkę dokładnie myjemy (można obrać, ale nie jest to konieczne) i w całości dodajemy do zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Ziemniaki obieramy(...)mielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy cebulę, pora i łodyżki natki. Wyrzucamy. Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do ugotowanej zupy. Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą. Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy
cool and mintyoryginalnego przepisu pozostało kilka składników i ogólne wrażenie. Moim najważniejszym autorskim dodatkiem jest musztarda Dijon. Decyduje o charakterze zupy i właściwie nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej tu nie być. Nie, no nie mogłoby! ;) Składniki: 1 cebula 1 por 1 korzeń selera (około 200 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (około 200 g po obraniu) 80 g kaszy pęczak(...)plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut. Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową
zadanie-gotowaniewybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone
Pasja Smakuprzepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na zupę kukurydzianą z krewetkami. 22,5 dkg krewetek mrożonych 2 łodygi selera 3 średnie ziemniaki 1,5 l wody 100 ml śmietanki 50 dkg mrożonej kukurydzy 1 łyżeczka krojonej papryczki chili 1 łyżka soli Zupa kukurydziano(...)Zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Kiedy ziemniaki i kukurydza są już lekko podgotowane, dodać pokrojonego w paski selera, drobno krojone chili oraz sól. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia do zupy włożyć krewetki oraz dodać śmietankę. Gotować przez chwilę, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na delikatny krem. Zupa
mecooksu0142ka muszkato\u0142owa, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie\r","grzanki lub bu\u0142ka oraz natka do podania"],"name":"Zupa z por\u00f3w, zupa porowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Marchewk\u0119, seler i pietruszk\u0119 \u015bcieramy na tarce.\r","Wrzucamy do 2 l wody wraz z zielem i listkami laurowymi i gotujemy wywar.\r","Pory myjemy(...)u0105.\r","Je\u015bli lubisz zupy g\u0142adkie, mo\u017cesz zup\u0119 zblendowa\u0107.\r"]} Drukuj Zupa z porów, zupa porowa Składniki 2 duże pory (bez ciemnozielonych liści) 2 duże cebule 4 duże ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 listki
Mieszam w Garnkubidi-language:#0400;} Lubimy łączyć kuchnie świata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania. Składniki: 250 g mielonej cielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej(...)zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenulubionej piekarni. ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa(...)średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować dla gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej
Życie zamknięte w smakugarnka zimną wodę zostawiając miejsce na warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się(...)sobie woda plumkała. Zbyt duży płomień może spowodować, że w zupie pojawi się paskudna szumowina. W tym czasie możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu by makaron sam robić
Emskie Smakijadł prawdziwą zupę nie do zastąpienia u mamy, bądź u babci. Nieraz sobie myślimy, jak taką zupę zrobić, by wyszło podobnie? Co prawda barszcz ukraiński ma niejeden przepis i jest podawany bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu(...)garnka, następnie zalewamy go 2 litrami wody. Musi być stan wrzenia, na mniejszym ogniu, a następnie dodajemy pietruszkę, marchewkę, por i kawałek selera, następnie przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować dwie godziny. 2) Podczas gotowania zupy, należy umyć buraki (lecz nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie, czekając aż zmięknie. Gdy już przestygnie, dopiero wtedy możemy je obrać
sierotka maRysia w kuchnikostka jest na 1/2 litra wody) 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula drobno posiekana 2 marchewki starte na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) kawałek selera startego na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) 2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone 3-4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki do posypania Wykonanie: Żołądki obgotować(...)namaczam wcześniej. Gdy kasza jest już miękka zdjąć zupę z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem i dopiero teraz dodać startą marchewkę i seler. Zawsze starte warzywa dodaję już do gotowej zupy na końcu by niepotrzebnie nie wygotowywać ich witamin i by zachowały jędrność. Starte i tak zmiękną nieco od samej wysokiej temperatury zupy. Takie warzywa (nie papkowate
Sztuka gotowania w/g Samirytaka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
MarciochaKucharzy