zupa z selera - 5925 przepisów (strona:43/395)

Biały krupnik z musztardą Dijon i szpinakiem. 157

oryginalnego przepisu pozostało kilka składników i ogólne wrażenie. Moim najważniejszym autorskim dodatkiem jest musztarda Dijon. Decyduje o charakterze zupy i właściwie nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej tu nie być. Nie, no nie mogłoby! ;) Składniki: 1 cebula 1 por 1 korzeń selera (około 200 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (około 200 g po obraniu) 80 g kaszy pęczak(...)plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut. Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową

zadanie-gotowanie
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 162

wybrał.  Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone

Pasja Smaku
Zupa kukurydziano-krewetkowa 136

przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na zupę kukurydzianą z krewetkami. 22,5 dkg krewetek mrożonych 2 łodygi selera 3 średnie ziemniaki 1,5 l wody 100 ml śmietanki 50 dkg mrożonej kukurydzy 1 łyżeczka krojonej papryczki chili 1 łyżka soli Zupa kukurydziano(...)Zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Kiedy ziemniaki i kukurydza są już lekko podgotowane, dodać pokrojonego w paski selera, drobno krojone chili oraz sól. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia do zupy włożyć krewetki oraz dodać śmietankę. Gotować przez chwilę, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na delikatny krem. Zupa

mecooks
Zupa z porów, zupa porowa 143

u0142ka muszkato\u0142owa, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie\r","grzanki lub bu\u0142ka oraz natka do podania"],"name":"Zupa z por\u00f3w, zupa porowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Marchewk\u0119, seler i pietruszk\u0119 \u015bcieramy na tarce.\r","Wrzucamy do 2 l wody wraz z zielem i listkami laurowymi i gotujemy wywar.\r","Pory myjemy(...)u0105.\r","Je\u015bli lubisz zupy g\u0142adkie, mo\u017cesz zup\u0119 zblendowa\u0107.\r"]} Drukuj Zupa z porów, zupa porowa Składniki 2 duże pory (bez ciemnozielonych liści) 2 duże cebule 4 duże ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 listki

Mieszam w Garnku
Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji 86

bidi-language:#0400;} Lubimy łączyć kuchnie świata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania. Składniki: 250 g mielonej cielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej(...)zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 155

ulubionej piekarni.  ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw  - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa(...)średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować dla gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej

Życie zamknięte w smaku
Domowy rosół 193

garnka zimną wodę zostawiając miejsce na warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się(...)sobie woda plumkała. Zbyt duży płomień może spowodować, że w zupie pojawi się paskudna szumowina. W tym czasie możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu by makaron sam robić

Emskie Smaki
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 117

jadł prawdziwą zupę nie do zastąpienia u mamy, bądź u babci. Nieraz sobie myślimy, jak taką zupę zrobić, by wyszło podobnie? Co prawda barszcz ukraiński ma niejeden przepis i jest podawany bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu(...)garnka, następnie zalewamy go 2 litrami wody. Musi być stan wrzenia, na mniejszym ogniu, a następnie dodajemy pietruszkę, marchewkę, por i kawałek selera, następnie przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować dwie godziny. 2) Podczas gotowania zupy, należy umyć buraki (lecz nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie, czekając aż zmięknie. Gdy już przestygnie, dopiero wtedy możemy je obrać

sierotka maRysia w kuchni
Krupnik polski z grzybkiem 210

kostka jest na 1/2 litra wody) 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula drobno posiekana 2 marchewki starte na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) kawałek selera startego na grubych oczkach (ok. 4 łyżek) 2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone 3-4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki do posypania Wykonanie: Żołądki obgotować(...)namaczam wcześniej. Gdy kasza jest już miękka zdjąć zupę z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem i dopiero teraz dodać startą marchewkę i seler. Zawsze starte warzywa dodaję już do gotowej zupy na końcu by niepotrzebnie nie wygotowywać ich witamin i by zachowały jędrność. Starte i tak zmiękną nieco od samej wysokiej temperatury zupy. Takie warzywa (nie papkowate

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zimowa delikatna zupa jarzynowa 132

taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw   SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany   Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu..   Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

MarciochaKucharzy
Zupa szczawiowa i "Francuski klejnot" 154

Przejażdżka polnymi drogami nie mogła się zakończyć inaczej, jak nie zupą szczawiową. Nie sposób przeoczyć go w czasie takiej wyprawy. Szczaw jest bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, przez co dawniej był stosowany jako ziele przeciw szkorbutowi. Zawiera też dużo potasu, fosforu i wapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest dla ludzi(...)kakao, herbata itp.) zawierające te związki od czasu do czasu oraz dba się, by łączyć je z pokarmami zawierającymi wapń (śmietana, jajka).  Składniki : Wywar warzywny marchew pietruszka kawałek selera por gałązka lubczyku sól pieprz pieprz ziołowy Dodatkowo na jedną porcję garść szczawiu 2 jajka ugotowane na twardo łyżeczka śmietany Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą 171

Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów z soczewicą z książki Katie Quinn Davies „WHAT KATIE

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z żółtej cukinii 160

smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę. Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej włoszczyzny. Dodajemy z wywaru 2 marchewki i kawałek selera. Wszystko razem miksujemy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać włoszczyznę z wywaru. Podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Zupę można posypać do dekoracji czarnuszką i świeżymi ziołami

Qchnia po prostu
barszcz ukrainski postny 328

używa się innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie(...)nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kanapkowa pasta z selera i kaszy jaglanej 207

naleśników, wytrawnych placuszków itp. Dzisiejsza propozycja to dzieło przypadku. Ponieważ u mnie prawie nic się nie marnuje to i tym razem było podobnie. Z gotowania zupy został mi się kawałek selera i kasza jaglana z kolacji. Pomyślałam aby te dwa składniki połączyć w jedno, dodać coś do smaku i voila powstała fajna pasta do smarowania. Jak ktoś lubi smak selera

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania