zupa z selera - 5925 przepisów (strona:46/395)

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 190

czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają poza wszelką konkurencją. Składniki: Zupa 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki

Smaki Ewy
pora na zupę fasolową 138

sześciu osób wywar 1 udo z kurczaka 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 1 szklanka fasoli 1 marchew 1 łyżka masła 1 spory  ziemniak kawałek korzenia selera  1 cebula 2 l wywaru z mięsem(...)drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy selera i marchew, które wcześniej kroimy w kostkę, całość przesmażamy przez 2-3 minuty a następnie  zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy dodając obranego i pokrojonego na kawałki ziemniaka, oraz ugotowaną fasolę (wcześniej odlewamy z niej wodę). Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek

Miód i pieprz
Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej 128

pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki oleju • 1/4 szklanki śmietanki(...)zup Wykonanie: • Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. • Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę, i smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną

To co kocham
Kurczak w tortilli z żurawiną i orzechami pecan 144

szklanki posiekanych orzechów pecan pieprz i sól Przepis Do dania wcześniej przygotowujemy pierś z kurczaka – gotujemy ją ok. 30 minut w bulionie. Podobnie robimy z selerem. Oczywiście możemy z ugotowanego na bulion zupę wykorzystać oba produkty. Czekamy aż oba wspomniane składniki ostygną wtedy zabieramy się za farsz. Drobno kroimy, lubczyk, kurczaka i seler. Dodajemy do niego posiekane orzechy pecan

Kuchennyviral.pl
Kurczak w tortilli z żurawiną i orzechami pecan 190

szklanki posiekanych orzechów pecan pieprz i sól Przepis Do dania wcześniej przygotowujemy pierś z kurczaka – gotujemy ją ok. 30 minut w bulionie. Podobnie robimy z selerem. Oczywiście możemy z ugotowanego na bulion zupę wykorzystać oba produkty. Czekamy aż oba wspomniane składniki ostygną wtedy zabieramy się za farsz. Drobno kroimy, lubczyk, kurczaka i seler. Dodajemy do niego posiekane orzechy pecan

Kuchennyviral.pl
Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej 129

tylko lubicie smak i zapach kolendry, koniecznie polecam spróbować! PRZEPIS NA ZUPĘ BROKUŁOWĄ Z KOLENDRĄ Składniki na zupę brokułową z kolendrą (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 1 brokuł 1 pęczek świeżej kolendry 1 garść szpinaku sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 żabek czosnku 1 łyżeczka czosnku(...)granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić zupę brokułową z kolendrą Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz

Dorota Smakuje
Zupa z kurczaka a’la flaczki 1773

flaczki, w której główny składnik został zastąpiony mięsem drobiowym. Poniżej przepis na tą pyszną zupę:   Zupa z kurczaka a’la flaczki Składniki dla 4 osób: 2-3 udka drobiowe 2L wody 1 marchew 1 mała pietruszka ¼ części selera 1 cebula 2 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 2 kostki rosołowe Sól, Pieprz 3 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 cm kawałek imbiru 2 łyżki mąki Łyżka masła   Zupa z kurczaka a’la flaczki Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i selera kroimy w talarki, cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opiekamy chwilę nad palnikiem. Z mięsa drobiowego, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i kostek rosołowych

Księga-Smaku
Zupa z czerwonej soczewicy 173

smak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 średnia pietruszka 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry(...)Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dorzucamy obrany rozgnieciony czosnek, marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu

peggiwkuchni
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 138

tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy(...)Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy

Smaki Ewy
Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie 97

Krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków. Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na delikatny krupnik(...)czyli to co w krupniku jest najlepsze.","keywords":["ciel\u0119cina","kasza","koperek","marchew","mas\u0142o","pietruszka","seler","s\u00f3l","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-12T10:30:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H30M","totalTime":"PT1H40M","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"230 cal"},"recipeIngredient":["600 g ciel\u0119ciny

ProstePesto.pl
Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą i "Błękitny zamek" 182

wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki (na 5 porcji): 3-4 duże marchewki mała pietruszka kawałek selera cebula 250 ml pomarańczowej soczewicy 500 ml wody 2 cm imbiru łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kolendry sól(...)pieprz kolorowy szczypiorek olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić marchew, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Na koniec dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać. Gdy cebula zacznie pachnieć, wlać wodę (powinno być jej tyle, by przykryła warzywa). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości warzyw. Soczewicę dobrze wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa jarzynowa z rzodkiewkami 136

właściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę.  Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:) Składniki : 2-3 ziemniaki spora garść fasolki szparagowej 4-5 rzodkiewek mała ostra papryczka marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek ewentualnie(...)łyżka dobrej śmietany- dodana już do zupy na talerzu Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę, cebulę i selera podobnie Fasolkę pokroić na kawałki, jeśli marchew duża to połowę też pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć i przesmażyć na oleju Do wrzątku wrzucić ziemniaki, pokrojonego selera, cebulę, pietruszkę, część marchewki, papryczkę i fasolkę, posolić-gotować Gdy warzywa będą prawie miękkie

Proste Potrawy
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 268

chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez

Poezja smaku
zupa groszkowa na wołowym bulionie 142

goleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego(...)maggi pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona

Miód i pieprz
Czwartek: Włoska zupa weselna 122

dobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem(...)typu baby) ½ szklanki makaronu orzo, lub dowolnego drobnego makaronu 1 litr rosołu drobiowego Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od zupy. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj starty czosnek, przesmaż przez minutę

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania