czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają poza wszelką konkurencją. Składniki: Zupa 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki
Smaki Ewysześciu osób wywar 1 udo z kurczaka 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 1 szklanka fasoli 1 marchew 1 łyżka masła 1 spory ziemniak kawałek korzenia selera 1 cebula 2 l wywaru z mięsem(...)drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy selera i marchew, które wcześniej kroimy w kostkę, całość przesmażamy przez 2-3 minuty a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy dodając obranego i pokrojonego na kawałki ziemniaka, oraz ugotowaną fasolę (wcześniej odlewamy z niej wodę). Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek
Miód i pieprzpożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki oleju • 1/4 szklanki śmietanki(...)zup Wykonanie: • Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. • Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę, i smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną
To co kochamszklanki posiekanych orzechów pecan pieprz i sól Przepis Do dania wcześniej przygotowujemy pierś z kurczaka – gotujemy ją ok. 30 minut w bulionie. Podobnie robimy z selerem. Oczywiście możemy z ugotowanego na bulion zupę wykorzystać oba produkty. Czekamy aż oba wspomniane składniki ostygną wtedy zabieramy się za farsz. Drobno kroimy, lubczyk, kurczaka i seler. Dodajemy do niego posiekane orzechy pecan
Kuchennyviral.plszklanki posiekanych orzechów pecan pieprz i sól Przepis Do dania wcześniej przygotowujemy pierś z kurczaka – gotujemy ją ok. 30 minut w bulionie. Podobnie robimy z selerem. Oczywiście możemy z ugotowanego na bulion zupę wykorzystać oba produkty. Czekamy aż oba wspomniane składniki ostygną wtedy zabieramy się za farsz. Drobno kroimy, lubczyk, kurczaka i seler. Dodajemy do niego posiekane orzechy pecan
Kuchennyviral.pltylko lubicie smak i zapach kolendry, koniecznie polecam spróbować! PRZEPIS NA ZUPĘ BROKUŁOWĄ Z KOLENDRĄ Składniki na zupę brokułową z kolendrą (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 1 brokuł 1 pęczek świeżej kolendry 1 garść szpinaku sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 żabek czosnku 1 łyżeczka czosnku(...)granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić zupę brokułową z kolendrą Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
Dorota Smakujeflaczki, w której główny składnik został zastąpiony mięsem drobiowym. Poniżej przepis na tą pyszną zupę: Zupa z kurczaka a’la flaczki Składniki dla 4 osób: 2-3 udka drobiowe 2L wody 1 marchew 1 mała pietruszka ¼ części selera 1 cebula 2 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 2 kostki rosołowe Sól, Pieprz 3 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 cm kawałek imbiru 2 łyżki mąki Łyżka masła Zupa z kurczaka a’la flaczki Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i selera kroimy w talarki, cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opiekamy chwilę nad palnikiem. Z mięsa drobiowego, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i kostek rosołowych
Księga-Smakusmak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 średnia pietruszka 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry(...)Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dorzucamy obrany rozgnieciony czosnek, marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu
peggiwkuchnitylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy(...)Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy
Smaki EwyKrupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków. Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na delikatny krupnik(...)czyli to co w krupniku jest najlepsze.","keywords":["ciel\u0119cina","kasza","koperek","marchew","mas\u0142o","pietruszka","seler","s\u00f3l","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-12T10:30:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H30M","totalTime":"PT1H40M","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"230 cal"},"recipeIngredient":["600 g ciel\u0119ciny
ProstePesto.plwyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki (na 5 porcji): 3-4 duże marchewki mała pietruszka kawałek selera cebula 250 ml pomarańczowej soczewicy 500 ml wody 2 cm imbiru łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kolendry sól(...)pieprz kolorowy szczypiorek olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić marchew, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Na koniec dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać. Gdy cebula zacznie pachnieć, wlać wodę (powinno być jej tyle, by przykryła warzywa). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości warzyw. Soczewicę dobrze wypłukać
Weekendy w domu i ogrodziewłaściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę. Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:) Składniki : 2-3 ziemniaki spora garść fasolki szparagowej 4-5 rzodkiewek mała ostra papryczka marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek ewentualnie(...)łyżka dobrej śmietany- dodana już do zupy na talerzu Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę, cebulę i selera podobnie Fasolkę pokroić na kawałki, jeśli marchew duża to połowę też pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć i przesmażyć na oleju Do wrzątku wrzucić ziemniaki, pokrojonego selera, cebulę, pietruszkę, część marchewki, papryczkę i fasolkę, posolić-gotować Gdy warzywa będą prawie miękkie
Proste Potrawychrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez
Poezja smakugoleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego(...)maggi pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona
Miód i pieprzdobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem(...)typu baby) ½ szklanki makaronu orzo, lub dowolnego drobnego makaronu 1 litr rosołu drobiowego Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od zupy. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj starty czosnek, przesmaż przez minutę
Niedzielny kucharz