zupa z selera - 5925 przepisów (strona:42/395)

Zupa jarzynowa wiosenna 108

kolejny zielenią się wysokie drzewa, jednak to ja gotuję nieśmiertelną „jarzynówkę” w swoim garnku… Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać(...)wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera, pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę (korzeń). Gotować ok. 15min, dodać pokrojoną w grubszą kostkę kalarepkę i ziemniaka. Na samym końcu dodać umyte różyczki kalafiora. Całość gotować, aż kalafior będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać

Raj dla Podniebienia
Zupa krem z batatów z klopsikami 142

warzywna ze słodkim ziemniakiem. Super sprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego klopsiki(...)chudego mięsa mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej w mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć

Pysznie & Pięknie
Parzybroda 360

Ostatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się stosunkowo niedawno i co wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek(...)oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy

W poszukiwaniu inspiracji
Szybka zupa pomidorowa 142

Uwielbiam zupy. Ciepłe, pyszne i pożywne - idealne, gdy wracam zmarznięta do domu i chcę się szybko czymś rozgrzać. Nie zawsze jednak mam czas, by przygotowywać barszcz czerwony czy kapuśniak. A czasem po prostu nie mam sił ani ochoty spędzać(...)kuchni więcej czasu, niż absolutne minimum. W takich chwilach ratuję się moją ulubioną pomidorówką na skróty, czyli z wykorzystaniem przecieru pomidorowego 😁 Szybka zupa pomidorowa - przepis Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 3 marchewki, 3 pietruszki, pół selera, pora, cebulę, 500ml przecieru pomidorowego, czubatą łyżkę domowej przyprawy do zup, natkę pietruszki do posypania. 1. Warzywa obierz, umyj i ugotuj z nich bulion

Z notatnika dietetyka
Zupa kalafiorowa 142

ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki śmietany do zup siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie. 2. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa

Kuchnia domowa Ani
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 172

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry

ClauditteMissCooking
KRUPNIK Z KURCZAKIEM I PĘCZAKIEM 132

życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak.  Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 1 cebula 1 filet z kurczaka 4 łyżki pęczaku natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz(...)wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy. Rada: Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób. Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej

Kuchnia MagdaLeny
ŻUREK W CHLEBIE 147

ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy(...)natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do wywaru i mieszamy. Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.  Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone jajka. Do chlebków nalewamy po porcji żurku i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Seler naciowy 136

ciemniejsze, zewnętrze warstwy trzeba zwykle podzielić wzdłuż na cieńsze pasma, i dopiero wtedy poszatkować w poprzek. Tych części używa się głównie do zup i potraw gotowanych, natomiast bielszej i miększy wewnętrzny rdzeń można jeść na surowo. „Serca” selera naciowego(...)wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny, aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego

Pomysłowa kuchnia
Zupa pomidorowa 129

Dziś ze słodką śmietanką 18%, a bo dawno nie było:) Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży pęczek natki duży słoik koncentratu pomidorowego(...)doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Pod koniec dodaję koncentrat, cukier puder i doprawiam do smaku. Śmietankę 18% wlewam do zupy, mieszam. W razie potrzeby jeszcze przyprawiam do smaku pieprzem, solą i lubczykiem. Makaron lub ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładam makaron lub ryż, wlewam zupę, kawałki warzyw

Zasmakuj Kuchni
Krem z czarnej rzepy i fasoli z mlekiem kokosowym 186

cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni (  tu  kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy -  PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ I GROCHOWEJ - 3 łyżki majeranku - czarny pieprz - sól - opcjonalnie - papryka słodka lub wędzona do posypania(...)poznawania warzyw. Fasolę namoczoną minimum 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zabieramy się za obieranie warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, prosimy dziecko by podało nam np. seler. Cebulę szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu i zabieramy się za krojenie warzyw w kosteczkę. Dziecku dajemy do obrania ząbki

Szkrab Je Sam
Zupa koperkowa z klopsikami. 127

się cieszyc kolejnym zbiorem kopru. O ile nie będzie przymrozków i koper po prostu nie przemarznie ;-) Ale póki co cieszmy się tym co mamy a zupa na zakończenie sezonu koprowego jak znalazł! Składniki; mały seler pietruszka 2 marchewki 2 ząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku(...)łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy masło a na nie rzucamy obrane i starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa ze tomatow i apfylziny (Zupa pomidorowo-pomarańczowa) 155

nojlepsze spōmniynie 6 lata. Je fajnie arōmatyczno, gibko 7 sie jōm robi, a do tego mogecie trocha poszpanować, jak przidzie do Wołs bezuch 8 i zaserwować im zupa ze apfylzinōm 9 – keby 10 Wōm sie chciało, mogecie jeszcze jōm przistroić takim małym ślizykym 11 apfylziny.   Co potrza? 750 ml przeciyru ze tōmatōw (mogecie go zrobić ze 1kg tomatōw(...)wiyrchu połra łeżek jogurtu greckego   Na oliwie zeszklijcie pokrōno 14 cebula, do tego wlyjcie 15 przeciyr, sok i prziprawy. Lubczyk i natka ze selera wciepcie 16 w całojści, a potyn przed podaniym zupy mogecie to wytrzajś 17 . Niech sie to chwila powarzi 18 i… fertich 19 . Po wiyrchu 20 mogecie to posuć uprażōnym na suchyj patelni słōnecznikym

Chop w kuchni
Zupa zacierkowa 160

Zupa zacierkowa... Pełna jarzyn. Pełna smaku. Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 184

zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zbieramy tworzącą się szumowinę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 40 minut. Marchew, seler i pietruszkę dokładnie myjemy (można obrać, ale nie jest to konieczne) i w całości dodajemy do zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Ziemniaki obieramy(...)mielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Gotujemy pod przykryciem 30 minut.  Wyjmujemy cebulę, pora i łodyżki natki. Wyrzucamy.  Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i  dodajemy do ugotowanej zupy. Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą. Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania