znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii 2 łyżki koperku 1 łyżka dymki 1 łyżka śmietany do zabielenia 2 litry wody(...)kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie sól pieprz Najpierw zupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście
Szczęśliwa kuchniaznalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii 2 łyżki koperku 1 łyżka dymki 1 łyżka śmietany do zabielenia 2 litry wody(...)kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie sól pieprz Najpierw zupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiele sposobów. Polecam zrobić takie klopsiki bo są naprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie. przepis na zupę: 60 dkg żeberek 2 marchewki 1/3 selera 2 ziemniaki 500 g fasoli jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 garść suszonych podgrzybków 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili sól, pieprz 2 ząbki czosnku(...)żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili, czosnek sprasowany, połowę grzybów i gotuję dalej 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną. Zupę podaję z natką i klopsikami Klopsiki: Makaron gotuję aldente. Cebule
wesoła kuchniaZupy w tę pogodę są dla mnie jak znalazł na rozgrzanie po długim spacerze z Córką. Zabawy na powietrzu zawsze wzmagają apetyt, a zupa, szybka do odgrzania jest dziś w sam raz. Domowa jarzynowa na mięsnym wywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna(...)moja Córka zjada z cienkim makaronem SKŁADNIKI: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki czerwonej soczewicy płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy mały pęczek natki pietruszki 1,250-1,5 l bulionu lub wody olej PRZYGOTOWANIE: Warzywa
Zasmakuj KuchniZupa krem z pora. Zupa porowa z mięsem mielonym. – to pomysł na pyszną kremową zupę, akurat na chłodne dni. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa
Kulinarne Przebojekolejny zielenią się wysokie drzewa, jednak to ja gotuję nieśmiertelną „jarzynówkę” w swoim garnku… Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać(...)wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera, pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę (korzeń). Gotować ok. 15min, dodać pokrojoną w grubszą kostkę kalarepkę i ziemniaka. Na samym końcu dodać umyte różyczki kalafiora. Całość gotować, aż kalafior będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać
Raj dla Podniebieniawarzywna ze słodkim ziemniakiem. Super sprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego klopsiki(...)chudego mięsa mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej w mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć
Pysznie & PięknieOstatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się stosunkowo niedawno i co wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek(...)oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam zupy. Ciepłe, pyszne i pożywne - idealne, gdy wracam zmarznięta do domu i chcę się szybko czymś rozgrzać. Nie zawsze jednak mam czas, by przygotowywać barszcz czerwony czy kapuśniak. A czasem po prostu nie mam sił ani ochoty spędzać(...)kuchni więcej czasu, niż absolutne minimum. W takich chwilach ratuję się moją ulubioną pomidorówką na skróty, czyli z wykorzystaniem przecieru pomidorowego 😁 Szybka zupa pomidorowa - przepis Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 3 marchewki, 3 pietruszki, pół selera, pora, cebulę, 500ml przecieru pomidorowego, czubatą łyżkę domowej przyprawy do zup, natkę pietruszki do posypania. 1. Warzywa obierz, umyj i ugotuj z nich bulion
Z notatnika dietetykaziemniaki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki śmietany do zup siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie. 2. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa
Kuchnia domowa AniSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry
ClauditteMissCookingżyciu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak. Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 1 cebula 1 filet z kurczaka 4 łyżki pęczaku natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz(...)wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy. Rada: Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób. Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej
Kuchnia MagdaLenyząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy PRZYGOTOWANIE : Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy(...)natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do wywaru i mieszamy. Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy zupę do smaku. Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone jajka. Do chlebków nalewamy po porcji żurku i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliciemniejsze, zewnętrze warstwy trzeba zwykle podzielić wzdłuż na cieńsze pasma, i dopiero wtedy poszatkować w poprzek. Tych części używa się głównie do zup i potraw gotowanych, natomiast bielszej i miększy wewnętrzny rdzeń można jeść na surowo. „Serca” selera naciowego(...)wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny, aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego
Pomysłowa kuchniaDziś ze słodką śmietanką 18%, a bo dawno nie było:) Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży pęczek natki duży słoik koncentratu pomidorowego(...)doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Pod koniec dodaję koncentrat, cukier puder i doprawiam do smaku. Śmietankę 18% wlewam do zupy, mieszam. W razie potrzeby jeszcze przyprawiam do smaku pieprzem, solą i lubczykiem. Makaron lub ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładam makaron lub ryż, wlewam zupę, kawałki warzyw
Zasmakuj Kuchni