Selerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas(...)pietruszki Wykonanie: Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta
Kuchnia MagdaLenypomysłowe. Stąd obfitość różnego rodzaju sytych zup zagęszczanych roślinami strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) 50 g masła majeranek kilka listków świeżego(...)rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę gotujemy. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler oraz opłukaną soczewicę. Zupę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy je w kostkę o boku 1 cm . Ponownie wrzucamy je do zupy
Trzeci talerzzyskuje na jakości. Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę. Warzywa zmiksowane z kokosowym mlekiem i delikatnie doprawione przyprawami stanowią podstawę dobrej zupy. w zupie są również ważne dodatki. Może to być mięsna wkładka, pokruszony ser owczy lub grillowany halloumi. Nasiona, orzechy, natka pietruszki(...)wypieki. Dzisiaj upiekłam cynamonowe ślimaczki . Zupa na obiad, drożdżowe ślimaczki na deser…Powiem, popołudnie zleciało mi dzisiaj szybko i intensywnie! Przepis na zupę Składniki: na 4 porcje 1 mała dynia, piżmowa 100 g selera 1 czerwona papryka 6 ząbków czosnku 400 ml kokosowego mleka 400 ml drobiowego bulionu 1 łyżka soku z limonki sól do smaku 150 g halloumi
codojedzenianajlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie... Składniki: 2 średnie selery 2 duże marchewki 2 cebule(...)przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy
Pobite gary Barbarypowiedzieć, że ta zupa jest jedną z moich ulubionych zup a zarazem i pyszniejszych jakie jadłam w życiu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gr wołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów(...)pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie miękka (około półtorej godziny). Kiedy mięso jest już prwie miekkie dodajemy zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę do zupy. Gotujemy przez kolejnych około 10 minut (zacierka musi być miękka). Serwujemy
mecookszupę przygotowałam w szybkowarze. Jeżeli nie macie szybkowara to przygotujcie ją w tradycyjnym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera(...)kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka wlać 1,5 l wody. Pokrywę
Ugotowaćdaje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz(...)smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami
Taste Of My Daydzień smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu(...)pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól
Chilli Czosnek i OliwaProponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone cebule oliwa 300 ml bulionu drobiowego 2 listki laurowe 800 g mrożonego zielonego groszku 700 ml wody 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur) 3 łyżki białego octu winnego szczypta gałki muszkatołowej sól(...)szczypta cukru Wykonanie: Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę wody
IMPRESJA SMAKUBardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2 marchewki 2 czerwone papryki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 2 pełne garście liści(...)WYKONANIE Pomidory umyć, obrać ze skóry (w tym celu należy przed obieraniem sparzyć skórę pomidora) i wyciąć stwardniałą część. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać liście laurowe
Passions hobbies lifeWyjątkowa zupa.. Bez mięsa, bez pietruszki i selera.. za to pełna subtelnej słodyczy. Lekka zupa na pierwsze danie. Jest bardzo prosta i w wykonaniu i w składzie, jednak wygląda i smakuje wykwintnie. Polecam spróbować.. Warto. Ilość porcji: około
AniaGotuje.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna i sycąca zupa. Z dużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków
Marta Gotujemój mąż uwielbiamy domowy krupnik. Jest to bardzo pożywna, sycąca zupa, pełna pysznych dodatków. Kasza jęczmienna, staropolsko zwana krupami to główny składnik domowego krupnika. Jest to dodatek, którego dodajemy według własnego upodobania, jedni wolą jeśli zupa była gęsta, mięsista, by po włożeniu łyżki stała ona w zupie są też tacy co jedzą domowy krupnik jako typowe pierwsze danie i wolą(...)dokładnie w zimnej wodzie. Zalać 3 litrami zimnej wody, dodać mięso i posolić. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem przez około godzinę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, całą cebulę. Gotować około 2 godziny. Wyciągnąć mięso z zupy, obrać je z kości i włożyć ponownie do zupy. Nakładać na talerze, na gotową porcję posypać
To Musisz Wiedziećzalega w czeluściach lodówkowych. I choć warzywa bywają wtedy nie pierwszej świeżości, to nadal idealne są na pożywną zupę jarzynową . Składniki na 6 porcji: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula - duża 2 marchewki - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w małą kosteczkę cebulę oraz szczyptę soli i podsmażyć ok. 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodać pokrojone w większą kostkę: marchew, seler i pietruszkę oraz 1/4 łyżeczki soli i dusić pod przykryciem przez ok. 12 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i nabiorą głębokiego, złotego koloru - można dolać kilka łyżek wody
Grunt to przepis!mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około 0,5 kg) kapusta pekińska 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili (żeby zupa mocy nabrała) pietruszka por seler ziele angielski liść laurowy śmietana natka pietruszki (do ozdoby) ziarno sezamu Najpierw gotujemy kości żeby wywar zrobić. Ja gotowałem przez około 45 minut, żeby cały smak wyszedł(...)szum tym zupa będzie smaczniejsza. W sumie to jest najbardziej żmudna część tej zupy. Po wygotowaniu kości wyciągamy je i wrzucamy warzywa, czyli pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki, również w plasterki pokrojoną marchew, zgnieciony bokiem noża czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, selera, pokrojonego w plastry pora, dwa liście laurowe, parę kulek ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem
Marder&Marder Manufacture