zupa z selera - 5925 przepisów (strona:26/395)

Zupa krem z białych warzyw 101

Jogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw   Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru(...)plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu. Podawać

Apetyt na Zielone
Zupa krem z białych warzyw 158

Jogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw   Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru(...)plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu. Podawać

Apetyt na Zielone
Krupnik na podróbkach (żołądkach drobiowych) 187

zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około 150 g)  0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 0,3 kg włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera(...)międzyczasie marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Por umyć i pokroić w talarki. Miękkie żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki i wsypać włoszczyznę. Całość posolić, popieprzyć i dodać domową wegetę. Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodać ziemniaki. Gotować jeszcze

Ugotować
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami 192

Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami By Piotr 14 lutego 2018 Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków! Składniki: mięso mielone wieprzowe - 200g mięso mielone wołowe - 200g cebula - 1 większa czosnek - 2-3 ząbki seler naciowy - 2-3 łodygi papryka - 2 mniejsze marchewka - 1 duża (starta) bulion(...)garścią tartego sera. Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami, bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad, który doskonale rozgrzewa w chłodne dni :) Pyszna zupa pomidorowa z podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem, selerem, papryką, marchewką z dodatkiem aromatycznych przypraw i kukurydzy. Pysza zupa, która przypadnie do gustu każdemu! [foodiepress] [hide] Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami Pikantna zupa

Pogotujmy.pl
Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem 157

ojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany.            Zupa

Proste Potrawy
Barszcz ukraiński 273

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)obrać. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki

Gospodyni Miejska
BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką 119

inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie takiej zupy bez dodatku jajek na twardo i pokruszonego białego sera. Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Botwinka to zupa, która na pewno kojarzy mi się z dzieciństwem. Szczególnie w sezonie na botwinkę, barszcz ten był przyrządzany przez babcie albo rodziców bardzo często. Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz(...)pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować.  Dołożyć do zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koncentratem z buraków. Można delikatnie pocukrować. Wsypać

Moja Książka Kucharska
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 173

moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne  2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze

Proste Potrawy
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą 112

bardzo prosta, pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa(...)zimę. Składniki (na 4 michy) kostka na zupę 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 cukinie 2 żółte papryki 2 – 3 łodygi selera naciowego 1 szklanka zielonej soczewicy 1 liść laurowy 2 ziarnka ziele angielskiego 1-2 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz szczypta cząbru i estragonu garść ziaren słonecznika 2 łyżeczki

Raj dla Podniebienia
Zupa ogórkowa na skwarkach 219

szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody(...)skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia. Koperek drobno posiekać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem 107

odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora!  Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do podania Krem z ziemniaków(...)rybnym - przygotowanie: Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną. Dodaj pokrojonego pora i ziele lubczyku i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zmiksuj przy użyciu  blendera. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i jeśli lubisz. Podawaj z posiekaną natki pietruszki. Dlaczego nie ma zdjęcia?! Zupa była gotowana wieczorem. Dodatkowo była bardzo smaczna. Połączenie tych dwóch

Gary Bez dna
Żurek na zakwasie 194

pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup(...)zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka; Sól; Pieprz; 1/2 natki pietruszki; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 503

kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki(...)pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Śmietanę wlać

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa 146

musi być ze śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie. Składniki: (na 2 litry zupy) 300 g pieczarek 2 małe marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka(...)majeranku pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany do zupy 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka zwykłego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować zupę pieczarkową? Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Do gotującej się wody

Kuchcik gotuje
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 231

Czasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe(...)obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką.  Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania