zrobiłam zupę grzybową z dużą ilością młodych ziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka liści selera 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Na maśle podsmażyłam(...)obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam 10 min. Następnie pokroiłam ziemniaki w większe kawałki i dodałam do zupy. Włożyłam również liście selera. Wszystko gotowałam na małym ogniu ok 30-45 min. Na koniec doprawiłam zupę solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu
Olikowa kuchniazrobić. Otóż bzdura! Pyszne, wartościowe warzywo a dodatkowo o wspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole. Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa z oliwek chili w płatkach(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po 20 minutach zaglądamy do zupy, wszystkie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy chipsami z selera. Gotowe
Mango PapajaSkładniki Porcja rosołowa mięsa np. udka Makaron lub ryż Pietruszka Marchew Por 1 mały Seler pół średniego selera Przecier pomidorowy 300ml lub koncentrat pomidorowy (90g) Pieprz do smaku Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, odmoczyć przez The post Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesię tylko smak potrawy, ale także wygląd. Zupa z dyni pojawiła się już we wcześniejszych moich przepisach lecz ze względy na to, iż uwielbiam jej smak i wygląd tym razem postanowiłam zrobić ją w nieco innej wersji z dodatkiem pulpecików drobiowych, dzięki temu zupa może stanowić zarówno pierwsze jak i drugie danie. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI SKŁADNIKI: 700g dyni pokrojonej(...)bulion drobiowy. Do gotującej się zupy dodajemy uformowane pulpeciki i gotujemy ok 15-20minut i doprawiamy według uznania. Zupę podajemy z natka pietruszki, pestkami dyni SMACZEGO. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł
Księga-Smakugotowaliśmy mleko na budyń. Delikatnie owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki 1 marchewka sól, pieprz czarny(...)kawałki selera naciowego, ziemniaki,czosnek. Gotować do miękkości. Następnie dodać upieczoną paprykę i sok z pomarańczy. Zmiksować całość. Smacznego! Zupa jest dużo smaczniejsza następnego dnia Artykuł Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamarchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko(...)pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy
Bajeczna Kuchniabraku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca. Sycące danie, polecam! Opracowane na podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki(...)ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6 minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni - ok 5 minut. Dodać płatki papryki, opłukaną soczewicę i grzyby wraz
Stare GaryOczywiście każda pani domu w Polsce ma swoją wersję tej zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy(...)Dorzucić pietruszkę i liście kapusty (w klasycznej wersji kapusta jest poszatkowana). Garnek ustawić na włączonym palniku. To jest też moment na wrzucenie do zupy namoczonej wcześniej fasoli . Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Marchewki, seler i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa i liść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku
Weekendy w domu i ogrodziebabci. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; Olej(...)patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę
Gospodyni Miejskapysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy(...)smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami
Taste Of My Dayniedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc.Zapewni zdrowie,urodę i długowieczność-warto zatem po niego sięgać jak najczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ghee sól,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest po prostu przepyszna. Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*) 100 ml słodkiej śmietanki(...)natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) groszek ptysiowy Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki. Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut. Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą
Di gotujesłodko-kwaskowa, w zależności od tego jakich jabłek użyjecie, a jednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;) Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki(...)mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą
Codzienne Gotowanieprzygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią . Składniki: kilka ziemniaków 3-4 marchewki(...)cebula kawałek pora kawałek selera ząbek czosnku 1 mały kalafior kilka rzodkiewek 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kilka ziaren pieprzu sól 250ml mleka 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą
Codzienne GotowanieCześć! Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu. Podaję tę zupę w formie zupy krem. Można ją jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego, świetnie smakuje w takim towarzystwie! Składniki: * 70 dkg dyni obranej * 2 marchewki średniej wielkości * 2 pietruszki albo 1 duża * ok. 10 dkg selera (korzeń) * 1 czerwona papryka *1 czerwona cebula * 1 ziemniak(...)Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki. Notatki: * miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle. * świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler) * nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki * wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją