zupa z selera - 5925 przepisów (strona:13/395)

Zupa warzywna z morszczukiem 109

aromatycznej i mocno warzywnej zupy wraz z dodatkiem morszczuka. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania. Poniższe danie jest idealne dla osób będących na diecie lub mam karmiących piersią.  Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody 0,5 kg filetów z morszczuka 3 młode, średniej wielkości marchewki 3 łodyżki selera naciowego 1/4 kawałka dużego selera 1 por (zielona część(...)umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Do gotującej się wody dodać warzywa oraz ziarnka pieprzu. Całość posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Morszczuka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanych warzyw dodać rybę. Gotować 1 minutę. Zupę przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut

Ugotować
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 163

Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down(...)recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego

karmelowy
barszcz czernichowski 124

masełku! Wzorowałam się na dwóch przepisach ( stąd i stąd ), ale i tak zrobiłam trochę po swojemu:) W taki mroźny czas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu(...)pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni

6niebo
Zupa kalafiorowa z ryżem (na drobiowym wywarze) 167

Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była

Ugotować
ZUPA-KREM Z KALAFIORA 173

Pomysł na bardzo szybką zupę, przy której jest niewiele pracy: Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 148

wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie(...)wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z selera i gruszki 178

czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z  nadprogramowymi kilogramami. Mam ochotę powiedzieć: stay tuned, ciąg dalszy nastąpi :)  Tymczasem, spróbujcie razem połączyć selera z gruszką! Składniki:  na 3-4 porcje: 2 miękkie gruszki 1 średni(...)pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry.  Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną gruszkę oraz seler i gotujemy do miękkości.  Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, wywar z jarzyn, śmietanę i miksujemy razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty.  Przelewamy

bistro mama
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 178

niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci

bistro mama
Zupa z selerem naciowym 136

Szybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki(...)paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa marchewkowa z kolendrą 149

marchewki 1 mała cebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz Zupa marchewkowa z kolendrą Przygotowanie. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno krojoną(...)dodać drobno-krojoną świeżą kolendrę. Zblendować zupę. Zupę podawać posypaną po wierzchu pestkami dyni. Zupa marchewkowa z kolendrą Wskazówki. Zupę można posypać świeżo krojoną kolendrą lub drobno krojonym selerem. The post Zupa marchewkowa z kolendrą appeared first on MeCooks

mecooks
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 212

selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza do zup. Odkąd dodaję seler naciowy , taki rosół nie zmienia smaku nawet i przez 3 dni). Często nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę(...)pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki

Smaczne Zdrowe
Domowe bulionetki 149

prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego  (około

Moja Galeria Smaku
WARZYWNA ZUPA Z MAKARONEM 181

Zupa raczej nie jest sycąca, więc świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie lub kolacja. Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Seler-bulwa szczęścia i zdrowia.Mrożenie liści selera 171

nadcisnieniem tetniczym 12- polepsza prace serca 13 -dzieki przeciwutleniaczom,czyli witaminie C i E chroni skore i caly organizm przed wolnymi rodnikami,a tym samym dziala przeciwnowotworowo. Korzen selera dodaje smaku zupie i moze nawet zastapic sol. Uwaga! Zawarte w selerze furanokumaryny moga powodowac reakcje alergiczne i uczulenia na promieniowanie sloneczne i jest to jedyne przeciwwskazanie. Dlatego warto polubic smak(...)zuzyte zielone czesci siekam i ukladam w pudelku,badz pakuje do woreczka i umieszczam w zamrazarce..Dzieki tym zapasom cala zime moje zupy sa bardzo zielone i bardzo aromatyczne.Jesli nie macie ogrodu,kupujcie zawsze selera z "czuprynka",na zime jak znalazl.Bardzo polecam ten sposob,bo mrozone listki selera doskonale zachowuja i kolor i aromat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Moja ulubiona zupa ogórkowa 163

sól, przykryć i gotować mięso przez około  pół godziny na małym ogniu. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać i w całości dodać do zupy wraz z porem i cebulą. Zupę gotować przez kolejne 30 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą.  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać(...)minut. Ogórki zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również żeberka i je oskubać, mięsko wrzucić do zupy. Śmietanę włożyć do większego kubka

MarciochaKucharzy