Wegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski 3 gałązki selera naciowego 1 por biała część(...)Marchew obieram, seler naciowy i koper włoski kroję na kawałki. Por kroję w krążki. W rondlu rozgrzewam olej rzepakowy, dodaję por i chwile przesmażam. Dodaję koper włoski, seler naciowy, marchewkę w całości, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Na końcu dodaję groszek, sól, pieprz, czosnek i gotuję jeszcze pięć minut. Marchewkę wyjmuję z zupy i kroję
wesoła kuchniabardzo cienkie nitki. Można zastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów(...)seler naciowy w plasterki. Soczewicę przepłucz. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i seler, gdy się zeszkli zalej zalej przecierem, pokrojonymi w kostkę pomidorami,wodą. Dodaj przyprawy, soczewicę, dokładnie wymieszaj. Gotuj ok. 45 minut. Po tym czasie dodaj ciecierzycę, gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz zjeść zupę z makaronem vermicelli czy ryżem, dodaj go razem z ciecierzycą i gotuj tyle
Corner With RecipesWydaje mi się, że to jedyna słuszna konsystencja i struktura zupy dyniowej. Na blogu pojawił się już przepis na klasyczny krem z dyni . Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy . Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM
kolorowotorcikowojedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta, którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej(...)godziny – 2 godzin. ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz
Na słodko lub wytrawnienastępne zajęcia miałam dopiero o 12.15. Ponadto wieczorny wykład również się nie odbył. Coś pięknego! Mogłoby tak być częściej :) Po raz kolejny, chciałabym przestawić Wam przepis na zupę krem, tym razem z selera. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga dużej ilości składników, jest pyszna i bardzo zdrowa. A mianowicie, seler zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor
Be Fit Be Stronggęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni Miejskagarnka z wodą wrzuciłam pokrojone ziemniaki i namoczony groch oraz pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziarnisty pieprz - gotowałam Startą marchew przesmażyć na oleju, dodać do zupy, wrzucić pokrojony seler, pietruszkę, gałązkę selera i lubczyku oraz ugotowaną cieciorkę - dogotować do miękkości warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem Kto lubi już na talerzu doda do zupy łyżkę śmietany. Z tych
Proste Potrawydodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja Baba 1 zamarz ōła 2 sie zupa ze pasternakym, ale jako żech go niy mōg 3 nikaj znojś 4 , a moje ślypia 5 we sklepie
Chop w kuchniPierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam raczej do zup i mięs na ciepło. 1 średni korzeń selera 2 średnie jabłka 1/2 cytryny 2 -3 łyżki śmietany szczypta soli
Kuchcik gotujeWyborna zupa czosnkowo – ziemniaczana według lekko zmodyfikowanego przepisu Magdy Gessler. Przepis ten podpatrzyłam kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, gdzie zupa zachwyciła wszystkich swoim smakiem. Zupa czosnkowa jest delikatna, nie jest to przenikający czosnkowy aromat. Czosnek jest wyczuwalny, jednak bez nieprzyjemnej woni i aromatu. Krem jest naprawdę przepyszny. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kremowa zupa z czosnku i ziemniak\u00f3w(...)step-159203668712210152","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Kremowa zupa z czosnku i ziemniaków wg przepisu Magdy Gessler 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 50 min. Kalorie 115 kcal Kremowa zupa ze smażonego czosnku i młodych ziemniaków. Przepyszny przepis zainspirowany wariacją z Kuchennych
ProstePesto.pllata lubię kiedy w zupie jest dużo warzyw, ziół, a bazą jest bulion. Zupa z cukinii jest punktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar drobiowy lub 3 litry bulionu warzywnego 4 cukinie 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera korzeniowego mała cebula pęczek kopru
Gary Bez dnapokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych(...)warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać (po wyłączeniu palnika) starty czosnek. Do zupy na talerzach dodać listki pietruszki naciowej, pokrojony szczypiorek i kleksy z jogurtu. Jestem zwolenniczką dodawania świeżych ziół
Weekendy w domu i ogrodzieŁagodna zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 4 ziemniaki 1/4 korzenia selera natka pietruszki 1,5 l wody liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Kaszę jaglaną uprażyć kilka
Moja Galeria Smakuzwiązku z tym zupa może być zjadana na gorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół kalafiora kawałek selera mała pietruszka marchew kawałek pora (ok. 7 cm) 1,5 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Warzywa obrać. Seler pokroić(...)drobną kostkę, marchew w talarki lub półtalarki, kalafior podzielić na róże. Do garnka wrzucić seler, pietruszkę (w całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki
Weekendy w domu i ogrodzie