Korzeń selera zazwyczaj kupuję jak gotuję zupy, zazwyczaj kawałek tego selera mi zostaje i później nie wiem co z nim zrobić. Znalazłam ostatnio przepis na kotleciki z selera, postanowiłam go trochę zmodyfikować i zrobiłam takie oto kotleciki. Składniki 1 mały seler 2 jajka garść świeżej natki pietruszki pół dużej papryki chili 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (adsbygoogle
Delusional Trinedobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej(...)kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni
Weekendy w domu i ogrodzieobieraniu i było ich trochę za dużo. Za dużo na jeden obiad, za mało żeby wystarczyło na następny. Szkoda wyrzucać, rozejrzałam się po kuchni i znalazłam ogromnego selera. Tak powstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony
Miksturownikpodsmażonych warzyw dodajemy napęczniałą soczewicę razem z wodą, w której się namaczała. Dolewamy jeszcze dodatkowej wody lub bulionu (wtedy zupa będzie miała lepszy smak), tak aby poziom płynu zakrywał warzywa. Jeśli udało Wam się kupić seler z liśćmi, dorzućcie je w całości, tak samo możecie postąpić z odciętą końcówką pora. Do tego dodajemy łyżeczki kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem(...)charakter) oraz soli (ok. 1 łyżeczki). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 min do miękkości soczewicy oraz wszystkich warzyw. Kiedy tak się stanie, wyciągamy liście selera oraz zieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły, możecie urozmaicić go sokiem z połowy cytryny – pominęliśmy
Nerds Kitchenprzepis tym razem na pyszną zupę z brokułów z kuleczkami mięsnymi, zapraszam :) Składniki na zupę: 1 brokuł 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 1,5l ml wody śmietana 18% do zup sól, pieprz Składniki na kuleczki mięsne: 400g mięsa mielonego (u mnie była to łopatka wieprzowa) 1 łyżka otrębów żytnich (zamiast bułki tartej, ale możesz(...)papryka ostra - przyprawy dajemy do smaku według gustu KULECZKI: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy otręby lub bułkę tartą, jajko i przyprawy, wyrabiamy mięso i formujemy kuleczki. ZUPA: Brokuł, marchewki, pietruszkę i seler myjemy. Następnie brokuła kroimy na mniejsze różyczki, zaś marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone warzywa, oraz uformowane kuleczki
Gotuj z Mąkąkiszonych ogórków... Lekko chrzanowa zupa. Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2,5 litra zimnej wody; 375 ml soku(...)obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Po upływie tego
Gospodyni Miejskaporcja miała lekko przestygnąć (im zupa cieplejsza, tym bardziej wydaje się pikantna, a ja mam wrażliwy żołądek) i wciągnęła mi połowę. Składniki na 6-8 porcji (zupa jest bardzo sycąca): 2-3 gałązki selera naciowego 2 puszki po 400 g pomidorów lub 6-8 szt. świeżych (ja na dostępnych obecnie w sklepach nawet nie patrzę, dla nie niejadalne
greenscarfinspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy sprawi, żę będzie z całą pewnością sycąca i zastąpi nam również drugie danie. Jednak dużą część tej zupy stanowi korzeń selera – nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że powinniśmy go dużo spożywać. Jest zalecany praktycznie w każdej diecie. Mówi się, że seler oczyszcza organizmy, zapobiega chorom(...)majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki soczewicy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta czosnku (możecie dać świeży) sól pieprz Zupa warzywna z soczewicą – przepis Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W dużym garnku szklimy ją na odrobinie oliwy. Selera, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora(...)ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy
Kulinarnie z Polką na Kresachczosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu do wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek oraz imbir, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni(...)jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy wszelką skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę podajemy w jednym naczyniu razem
Kulinarna PokusaOstatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól(...)suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Smacznego
Kuchnia domowa Aniśmietany), jest pyszna... :-) U mnie jak większość zup bez dodatku mąki (bezglutenowa), w moim rodzinnym domu zup się nie zaciągało mąką, więc u mnie tym bardziej. Ja do zup nie dodaję selera w korzeniu- nie lubię jego smaku, dlatego króluje u mnie seler naciowy, ale oczywiście można go zastąpić zwykłym selerem korzeniowym. Ilości i składniki są również dowolne, przepis jest(...)szumowiny (ścięte białko), dodaję umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały wywar mięsny
Smaczne ZdroweSkładniki : 2 ziemniaki 1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej warzyw i zrezygnuje z kaszy lub doda tylko
Proste Potrawyjest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis to wariacja z kilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną(...)rozgotowane, przyprawy i parmezan świetnie wiążą całość. Przypieczone grzanki całość zagęszczają – miska zupy wystarczy za cały obiad. Z tej ilości składników wyszło 6-8 średnich porcji zupy. SKŁADNIKI 3 duże łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula lub 2 cebule szalotki 2-3 średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów
Karo in the Kitchentalerza , każdą z odpowiedniej strony i voilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno. Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka(...)kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem. 4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji. 6. Przelej do talerza - najlepiej
Powiedz dietom nie