Mój mąż jest smakoszem różnego rodzaju dań mięsnych, ale uwielbia też zupy. Do jego ulubionych należą grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna(...)Garnek wstawić na gaz, przykryć i gotować około 20 minut. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się zupą. 4. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Po 20 minutach gotowania się zupy, dodać warzywa. Można w razie potrzeby dolać jeszcze wody, aby warzywa
Danka Pichcigotowania zup kremów nie dodaje rosołu, bo rosół to dodatkowe kalorie i ma dość intensywny smak, a lubi jak kremy warzywne smakują warzywami. Racja, ta smakuje warzywami i fakt, rosół zmienił by jej smak i była by dużo cięższa, a tak mamy świetny krem :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 porcji: 2 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/2 selera 1/2 kalafiora(...)muszkatołowej Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła i wrzucamy kalafior (dobrze, żeby mocno się zarumienił, bo to doda zupie smaku), oraz pokrojoną kalarepę
kruche babeczkiZupa wyszła przepyszna, mąż się zachwycał. Powiedział że taka zupa może być codziennie. Bardzo proste i szybkie danie. Wykonanie w thermomix na dole. Do garnka wlać wodę dodać marchew, korzeń pietruszki, łodygę selera, natkę pietruszki, vegetę, słodką paprykę w proszku, kurkumę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki(...)dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut. Dodać serek i śmietanę. Zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Podawać z bułką, grzankami itp Zupa pyszna polecam. Thermomix do naczynia wlać wodę, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, natkę pietruszki, kurkumę, paprykę słodką, sól, pieprz, gotować temperatura 100 C, czas 15 minut, obroty 1 dodać brokuł, gotować 100 C, czas 10 minut
Kuchnia Pokoleńśmietaną. Podany z jajkiem i białym serem. Polecam! Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu(...)osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni MiejskaJesień, czas na ciepłe zupy. Potrzebujemy: 1 średnia bulwa selera 1 średnia marchewka 4 suszone grzyby np. podgrzybki, kozaki 3 łyżki śmietany 12% kulki ptysiowe 1 łodyga selera naciowego 1,5 litra wody sól i pieprz Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę również obieramy i kroimy w większe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość(...)zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu zupy prowansalskiej . Spróbuj także: Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Dietetyczna zupa z botwinki botwinka buraki jajko Zupa krem z selera i gruszki seler ruszka
Fit&Fast Kitchenśniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy
Moje Kuchenne RewelacjeZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Małgorzata Zupa krem z selera i kaszy jaglanej Aga Sałata z brązowym ryżem, kukurydzą i papryką Magdalena Czosnkowe mielone Małgorzata Kukułkówka - nalewka Agnieszka Pieczone pestki dyni Magdalena Orzechowe placuszki waniliowe Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim
Magiczne Życie Martyjaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2 marchewki • 2 małe pietruszki • 2 łodygi selera naciowego • 1 duża cebula • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy(...)cebulę. • Marchew i pietruszkę pokroić w ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki i podsmażyć wszystko z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Do zupy wrzucić kaszę jaglaną i gotować 15 minut
To co kochamJogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru(...)plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu. Podawać
Apetyt na ZieloneJogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru(...)plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu. Podawać
Apetyt na Zielonezupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około 150 g) 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 0,3 kg włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera(...)międzyczasie marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Por umyć i pokroić w talarki. Miękkie żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki i wsypać włoszczyznę. Całość posolić, popieprzyć i dodać domową wegetę. Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodać ziemniaki. Gotować jeszcze
UgotowaćPikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami By Piotr 14 lutego 2018 Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków! Składniki: mięso mielone wieprzowe - 200g mięso mielone wołowe - 200g cebula - 1 większa czosnek - 2-3 ząbki seler naciowy - 2-3 łodygi papryka - 2 mniejsze marchewka - 1 duża (starta) bulion(...)garścią tartego sera. Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami, bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad, który doskonale rozgrzewa w chłodne dni :) Pyszna zupa pomidorowa z podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem, selerem, papryką, marchewką z dodatkiem aromatycznych przypraw i kukurydzy. Pysza zupa, która przypadnie do gustu każdemu! [foodiepress] [hide] Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami Pikantna zupa
Pogotujmy.plojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany. Zupa
Proste PotrawyBarszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)obrać. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki
Gospodyni Miejska