musi być ze śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie. Składniki: (na 2 litry zupy) 300 g pieczarek 2 małe marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka(...)majeranku pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany do zupy 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka zwykłego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować zupę pieczarkową? Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Do gotującej się wody
Kuchcik gotujeCzasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe(...)obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba
Taste Of My DayZupa na zielono, w jednym talerzu mamy selera, por, brokuła, rukolę warzywa które łączy nie tylko kolor ale też witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. W tej zupie przemycimy coś czego nasza rodzina nie lubi. 1 por biała część 4 gałązki selera naciowego 1/2 brokuła 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz 1/3 szklanki słodkiej śmietany(...)różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką
wesoła kuchniaZupa jarzynowa z brokułem to lekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku. 2 marchewki pietruszka seler 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki cebula 250 g brokuła 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sól do smaku olej do smażenia Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, pietruszkę i selera
Dieta bez mlekarozgrzewająca do tego zdrowa i pożywna, taka jest właśnie zupa z ciecierzycą. Taka zupa jest idealna na chłodne jesienne dni. Zapraszam do spróbowania, bo smakuje wyśmienici :) Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 5 ziemniaków 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki groszku 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia natka pietruszki majeranek
magiczna kuchnia Kasiwarzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki(...)muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową
Fitsweet.mełyżki majeranku; 1/2 łyżeczki pieprzu. Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia. Buraki obrać, umyć, osuszyć(...)zależności od wielkości. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie. Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić
Gospodyni Miejskaogródków. Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego pora średnia cebula 2 ząbki czosnku dojrzała gruszka(...)przykryła warzywa). Pora, cebulę i czosnek również obieramy i siekamy, delikatnie soląc. Wszystkie warzywa Mieszamy w garnku i gotujemy do momentu kiedy seler oraz ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym momencie do zupy dokładamy pokrojoną gruszkę, bazylię oraz ser camembert. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie miksujemy je, oprawiamy do smaku przyprawami oraz słodką śmietanką. Idealnie smakuje z mini
ChilliJemykuchni zaczyna się czas na kremowe zupy, rozgrzewające przyprawy i pieczenie warzyw. Zapraszam na zupę krem z białych warzyw, która przynosi przyjemne ciepło w najchłodniejszy jesienny wieczór. Podana z zieloną oliwą pietruszkową rozgoni chmury! Serdecznie polecam przygotowanie do tej zupy grzanek np. z ziołowym masłem... Góry ziołowych grzanek do wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową(...)czipsami z wędzonego boczku Składniki na ok. 6-8 porcji: łyżka masła 2 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora (biała część) 1/2 małego kalafiora 8 pieczarek 700 ml bulionu lub rosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz tutaj ) szklanka mleka 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka startego korzenia
Gary Bez dnakuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól(...)miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa. Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli
Kuchnia od dwojgapysznej grzybowej zupy. Ja zdecydowałam się na konkretniejszy wywar mięsno-warzywny, ale uwierzcie mi, że warto. Nie żałowałam też natki pietruszki, bo mam jeszcze schowaną pod choiną na ogródku. SKŁADNIKI 250 g kości wołowej z żeber 150 g kości wieprzowej 1 udko z kurczaka 2 pełne garście suszonych grzybów 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 1 duża(...)włączyć palnik. Marchewki, korzeń pietruszki i korzeń selera ostrugać. Cebulę obrać z łupin. Do gotującego się około 20 minut wywaru dodać marchewki, pietruszkę, przekrojoną na pół cebulę i seler. Gotować nadal około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć wszystko z wywaru, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 7 minut
Passions hobbies lifeugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka
Ugotowaćprawie 6 :) Tym razem cel był prosty. Zrobić to jak najtaniej. Zupa grzybowa Tu będą potrzebne grzyby, w które należało się zaopatrzyć wczesną jesienią i wysuszyć. Istotne było tu, żeby kapelusze były w całości. Jak ktoś tego nie zrobił, to mogą być pieczarki. Składniki: - marchewka - pietruszka - cebula - seler - kapelusze grzybów (patrz wyżej) - ziemniaki (opcjonalnie) - olej Składniki: Marchewkę i pietruszkę trzemy(...)jest istotne w tej kwestii. Istotne jest to, że jest to bardziej greckie danie niż gdyby był w nim dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być
Kryzysowa Książka Kucharskazupy mają strasznie długie zęby .A ja kocham zupy, a najbardziej rosołek :) Ale zaraz po rosołku , drugie miejsce ma Zupka Kalafiorowa :) Składniki: 1 kalafior 4 ziemniaki 2 skrzydełka listek laurowy ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera śmietana 18% ( ok 4 łyżeczek) sól, pieprz vegeta(...)rozdzielam na mniejsze różyczki, obieram i kroję ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę . Dodaję liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotuję przez chwilę. Do zupy wrzucam ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler . Po około 10 min gotowania dodaję kalafiora i gotuję do miękkości (ok. 12 minut). Doprawiam vegetą i pieprzem. Następnie zahartowuję zupę . Do osobnego naczynia odlewam odrobinę
Domowa Kuchnia u Mamyprzygotować zupę. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować: około 2 l wody około 600 g grzybów około 700 g ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera (około 70 g) 1 cebula natka pietruszki do posypania zupy na talerzu 1 łyżka masła olej do smażenia do zabielenia zupy: 4 łyżki śmietany(...)łyżki mąki pszennej około 100 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zupa grzybowa z ziemniakami Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zupę: Obrane, oczyszczone i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki. Oczyszczone i dokładnie umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie zupy
Uwaga Babcia Gotuje