przygotowania zupy rybnej - delikatnej w smaku i bardzo smacznej. Wiem, że dla niektórych osób zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale uwierzcie mi, że z czasem smaki człowieka się zmieniają. Wiem to po sobie 😋 Składniki*: oczyszczone głowy z karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier(...)smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników. Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte głowy z karpia. Całość zalać wodą. Musi przykryć wszystkie głowy z karpia. Gotować na małym
Ugotowaćdolewajmy wody jak zupa już jest ugotowana, to zmienia smak. Nie dodałam listka ani ziela angielskiego, pewnie zauważyliście?. Nie zapomniałam, nie chciałam aby te 2 składniki dominowały w zupie. Z selerem i tymiankiem też umiarkowanie. Dominującym zapachem i smakiem w zupie mają być grzyby! Zupa grzybowa z suszonych borowików Potrzebujemy: 3-4 garście suszonych borowików, mogą być mieszane z podgrzybkami(...)najlepsza zupa to zupa z dodatkiem samych borowików. 4 nieduże marchewki, 1 pietruszka, kawałeczek selera, ziemniaki 4-5 sztuk, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki śmietanki, 2 łyżki domowej wegety, można pominąć jak nie mamy domowej, około 400g ładnych żeberek, ½ szklanki czerwonego wina 4-5 ziarenek jałowca, 1 łyżeczka pokrojonego tymianku, sól
Leśny Zakątekosuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone ziemniaki(...)jarzyny będą miękkie. Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy. Miłośnicy gęstych zup mogą seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a por w pióra i w takiej postaci ugotować w zupie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawrzuć do garnka. Dodaj rozprasowany czosnek i wszystko razem chwilę podsmaż. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dwie szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Seler naciowy przekrój na pół (tak aby zmieścił się do garnka) i wrzuć do zupy. Bazylię drobno posiekaj i również dodaj do zupy. Całość gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie pokrój ciabattę na małe kostki i podsmaż(...)grzanek wrzuć do gotującej się zupy, a pozostałą część zostaw do podania. Zupę dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy grzanki w zupie zmiękną, wyjmij z niej seler. Przed podaniem zupę w talerzu posyp grzankami i świeżą bazylią. Wiem co jem Pomidory to warzywa bogate w wartości odżywcze. Znajdziemy w nich dużą ilość beta karotenu, witamin
Fit&Fast Kitchenkroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy(...)myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela. Zupę dokładnie miksujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Po dodaniu wody zupę musimy zagotować
PatiGotujekroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy(...)myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela. Zupę dokładnie miksujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Po dodaniu wody zupę musimy zagotować
PatiGotujeAromatyczny krem z selera Zapraszam na bardzo prost ą i smaczną, aromatyczn ą zupę-krem z selera korzennego na bazie białego wina, masła oraz przypraw, które nadadzą jej charakteru. Jest to także dobry sposób na niedobór słońca tej wiosny: po prostu serwujemy je na talerzu. :) Na inne danie z selerem korzennym na bazie rosołu drobiowego zapraszam tutaj . Składniki
Wino Francja KuchniaDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozgrzewkę :) Przepis zaczerpnęłam z książki Elżbiety Adamskiej, "Kuchnia polska i światowa". Na 4-6 porcji Składniki: 1 mały kalafior 3-4 szklanki bulionu warzywnego (zależne od preferowanej gęstości zupy) plaster selera 1 średnia pietruszka 3-4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa 1 cebula płatki migdałowe Kalafiora ugotować do miękkości w bulionie warzywnym wraz z selerem
My simple kitchenponiższą zupę możecie podać, np. z makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego(...)pieczarki, pokrojoną nać pietruszki i serek topiony. Wszystko ze sobą wymieszać (serek musi rozpuścić się w zupie). Gotować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Do garnka wlać wodę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por Pieczarki przesmażyć na suchej patelni Z przyprawionego mięsa mielone uformować małe kulki Mięso dodać
Ugotowaćilość tłuszczu mnie przerażała. Mój dzień nie jest tak aktywny fizycznie jak w wojsku i nie będzie okazji do jego spalenia ;) Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się. Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta(...)dodać groch oraz seler z liśćmi i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, by groch zmiękł. Wyrzucić gałązkę selera. Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki . Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie. ----- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka
Weekendy w domu i ogrodzielada wyzwanie. Za każdym razem, przy kolejnym poście staram się wykombinować coś nowego. W okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzają się zupy kremy. I dziś właśnie taki przepis chciałam Wam polecić. Krem z białych warzyw przygotowałam na bazie selera, pietruszki i kalafiora. Możecie ją ugotować na wodzie lub na wywarze, wtedy będzie bardziej aromatyczna. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie(...)miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zupa krem z białych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 2 pietruszki 1 mały seler 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki sól himalajska czarny pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Pietruszkę i selera
Kulinarne przygody Gatityzawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki(...)pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem podsmażać. Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodać pokrojone
Gospodyni MiejskaKiedy mamy już upieczoną całą masę pomidorów możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść świeżych liści bazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek(...)marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera
Plate of Joydziwne w smaku. W sumie nawet teraz za takim z rosołu nie przepadam, a to dlatego, że cały swój pyszny smak oddał już do zupy. Za to w tej zupie wszystko opiera się na smaku selera, który upieczony zyskuje niesamowity aromat, smak selera jaki znamy całkowicie się zmienia – staje się słodki, pachnący, kremowy. Do niego nutka wina, słodka, podpieczona(...)nagrzewamy na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy dużym arkuszem folii aluminiowej. Bulwy selera obieramy i kroimy w dużą kostkę – około 2-centymetrową. Przekładamy selera na blachę do pieczenia, skrapiamy 2 łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, aby kawałki selera dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości, około
Smaczna Strona