Pyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)będą miękkie. Wyjąć liść laurowy . Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera. Podgrzać i dodać mleko ( jeśli używamy). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać zupę do talerzy, przybrać listkami selera, posypać szczypiorkiem i płatkami chili. Można podać z gorącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem. Smacznego! Uwagi: Nie dodawałam mleka, mimo to zupa była sycąca
Stare Garyprzepis. Wystarczy trochę jarzyn, bulion warzywny i gotowe! Każdy, nawet zupełne kulinarne beztalencie ją ugotuje. Więc noże, garnki, łyżki w dłoń i do dzieła! Podobna, nieco inna wersja - ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. Idealna dla jaroszy bądź wegetarian :] ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 %/ 3-4 porcje 1 seler naciowy 1 litr bulionu warzywnego 2 białe
W kuchni Karmel-itkiZupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna! Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety(...)Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażać na dużym ogniu przez około 3 - 5 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojonego pora i cebule, zmiejszyć ognień i podsmażać razem, często
Gospodyni Miejskatakim problemem, nie? Powstała zdrowa, dość skąpa w kalorie, lekka i aromatyczna zupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych! I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki(...)oleju/masła Selera myję i kroję w małe kawałki. Por cały kroję w półtalarki, jak i również cebulę. Szklę cebulę i por na 1 -2 łyżce oleju/masła. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję. W między czasie obieram ziemniaki i kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszna zupa krem z lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutaj składniki 8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki 1 koper włoski (fenkuł) pokrojony na mniejsze kawałki 4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli(...)ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny . Doprawić do smaku, podawać na talezach udekorowanych liśćmi selera i kopru. Smacznego
Stare Garydynią po Halloween ? Wycinałeś, rzeźbiłeś... i wyrzuciłeś ? Oj, oj - popraw się ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz. Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. Składniki: * 350 g selera * 500 g dyni * 700 ml bulionu drobiowego * 150 ml soku pomarańczowego * 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak(...)łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą. Na suchą patelnię wsypać
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 duży seler 4 młode ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: W rondlu na
Smakowity Blog Kulinarnymojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach). Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 1 średni seler, 4 bulwy topinamburu, 2 pasternaki(...)kuminu, 1 łyżeczka mielonej czarnuszki, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki mielonej kozieradki, 2 łyżki oliwy, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić w malakserze. W rondku na zupę rozgrzać oliwę, wsypać kurkumę, kumin i czarnuszkę, smażyć kilka sekund, żeby uwolniły się olejki eteryczne. Dodać warzywa, smażyć 5 minut, zalać bulionem, gotować 10 minut. Nerkowce z grubsza posiekać, uprażyć
SzczyptaSmaQbulionu 1 burak 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli morskiej Wykonanie. Obrany seler pokroić na półplastry, cebulę w piórka. Zalać bulionem i gotować do miękkości ,20-30 min. Zmiksować, dodać serek śmietankowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie gotowania zupy przygotować chipsy. Obranego buraka pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki i usmażyć na chrupko
Kulinarny karnet Christopherarazowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, Po przyprawy zapraszam do sklepu SKWORCU Wykonanie; Na oliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron
Anioły w kuchniPrzyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki(...)Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do miseczek i każdą porcję posypać solidną szczyptą chili. Podawać gorącą. W wersji de lux zupę można posypać startym parmezanem lub podawać z grzankami. A teraz wyliczenia, na podstawie moich zakupów: 2 zł seler 0,6 zł pietruszka 1 zł czosnek 2,5 zł awokado 0,2 zł cebula ok. 1 zł oliwa
Obiad za dychęprzyszedl czas.Dzis przynioslam kolejne sztuki.Zielone listki juz pokrojone i zapakowane w zamrazarce.A bulwy przerobilam na bardzo smaczna zupe krem i surowke.Jesli kogos zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj: klik Skladniki(...)porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiej platki migdalowe lub z orzechow laskowych szczypiorek Wykonanie: W garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe zeszklic na masle pokroja cebule. Dodac obrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki. Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki jak i pietruszka i seler oraz trufle(...)pietruszka. Nawet istnieje mało znane powiedzenie "Gdyby mężczyźni wiedzieli, jakie efekty dają selery, zapełniliby nimi swoje ogrody" :-). A trufle? To najdroższy i najskuteczniejszy afrodyzjak, białe trufle były nawet symbolem rzymskiej bogini miłości, Wenus :-). Mam nadzieję, że zachęciłam Was do przygotowania tej zupy :-). Inspirowałam się zupą, którą miałam okazję spróbować w restauracji Piri Piri, na pokazie kulinarnym o afrodyzjakach
Pora coś zjeśćKremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę(...)szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Listki jarmużu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy zamiast czosnku i oliwy zastosować oliwę czosnkową . Wykładamy
Moje Kuchenne Rewelacjeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z selera W błyskawicznym tempie, dosłownie w 30min. i z kilku składników takich jak seler, bulion, żółtko i śmietanka, powstaje jakże ciekawa w smaku, a do tego rozgrzewająca i sycąca zupa krem z selera, która będzie idealna na zimne jesienne i zimowe dni. Zupa krem z selera Składniki: 1L Bulionu drobiowo – warzywnego 600g bulwy(...)selera Sól Pieprz Gałka muszkatołowa w proszku 1 jajko 100ml słodkiej śmietanki 30% Grzanki do podania Zupa krem z selera Przygotowanie Przygotowujemy bulion drobiowo – warzywny. Im bardziej esencjonalny tym lepiej, nie polecam natomiast z samych kostek rosołowych. Selera obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do bulionu i gotujemy przez około 25min. Kiedy seler będzie miękki, całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą
Księga-Smaku