dyni :O szok :( Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej Makaron chiński z tofu i warzywami risotto z burakiem i tahini Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle-tahini
More food, love and dreamsKolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2
Ania i Marcin gotująBarszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu
Moja Galeria SmakuJestem, w końcu udało mi się urwać chwilę i przysiadam, żeby nadrobić zaległości. W kwestii wyjaśnienia: mam dziecko, które mało śpi i które ostatnio śpi jeszcze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio
KUCHARNIARześkie powietrze wypełniło pokój, słoneczko delikatnie wygląda zza murów zaspanych kamienic. Przeciągam się z uśmiechem na twarzy. Tak, to będzie udany dzień.Buraki darzę wielką
W kuchni Karmel-itkiPost Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkibarszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboBarszcz czerwony - zupa idealna na święta jak i w chłodne dni, ponieważ jest lekko pikantna, ostra oraz czosnkowa w smaku. Barszcz czerwony idealnie smakuje podany z uszkami lub pasztecikami . Do przygotowania barszczu będziecie potrzebować domowego zakwasu buraczanego , który jest bardzo prosty do przyrządzenia, ale niestety wymaga długiego czasu kiszenia (co najmniej 7 dni). Składniki(...)domowego zakwasu buraczanego 1,5 l wody 4 buraki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu opcjonalnie kilka suszonych grzybków* do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Suszone grzyby zalać wrzącą wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć
UgotowaćIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi(...)selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki
MarcinChefwędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików. Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze przeszło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następnym razem trochę pozmieniałabym proporcje. I przetarła maliny przez sitko, a dopiero potem dodała do zupy - tak chyba byłoby szybciej i wygodniej.Przepis podaję tak, jak robiłam. Może się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...?Krem z pieczonych buraków z malinamiSkładniki:(na 4 porcje)1,5 kg buraków500 g malin1,5 czerwonej cebuli1 łyżka masła500 ml bulionusólpieprzdodatkowo(...)kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę.W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut.Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito.Przed podaniem podgrzać, udekorować kleksem śmietany.Smacznego!W tej zupie szalenie podoba mi się jej kolor - wręcz hipnotyzujący. Nieco rozczarowała mnie natomiast konsystencja - mimo
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków
Smakowity Blog KulinarnyCiekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy. Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki(...)sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i suszony majeranek. Mieszamy. Zupę miksujemy/blendujemy na puree, w trakcie dodając tyle niewykorzystanego bulionu lub wody, aby uzyskać jednolity krem. Przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem podgrzewamy, wlewamy
cool and minty