zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:19/102)

Detoks - dzień 4 214

kawa, koniecznie z mleczkiem sojowym... mmm... jeszcze kilka dni :) Muszę dotrwać co najmniej do 10 dnia (czyli zalecanego minimum) i zobaczymy co dalej ;) Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków - ogórki kiszone - jabłko II śniadanie: świeżo tłoczony sok z marchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku

pyszne zdrowości
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 159

Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka

My Chcemy Jeść
Barszcz czerwony na wędzonce z ziemniakami 229

litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie . Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy. Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z ziemniakami

Smakowite Dania
BARSZCZ UKRAIŃSKI 218

Uwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej

Walijskie Pichcenie
Botwinka 230

Pyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o

Kulinarny Pamiętnik
Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej) 180

tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny 223

zrobić aromatyczny chłodnik w 10 sekund? To bardzo proste :) Wystarczy przygotować zapas cudownej mikstury - domowego kwasu z buraka (przepis) . Kwas dojrzewa przez tydzień w temperaturze pokojowej, później można go przechowywać miesiącami w lodówce i na bieżąco używać do przygotowywania pysznych i zdrowych zup i napoi chłodzących. W trakcie kiszenia rozwijają się smaki i aromaty czosnku, ziół i przypraw, które dodacie(...)zsiadłego mleka i w ciągu kilku sekund mamy znakomity napój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno. Składniki: kwas z buraka, jogurt, kefir i/lub zsiadłe mleko, posiekane warzywa i zioła (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki, podać w formie chłodzącego napoju lub zupy

SzczyptaSmaQ
Chłodnik z pieczonych buraków 180

Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię 

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z buraczków 183

pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze(...)pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem. Do miseczki z zupą dodałam kozi ser i świeżą bazylię. Smacznego

ClauditteMissCooking
Barszcz ukraiński 206

średnich ziemniaków - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 200 ml śmietany do zupy 22% Składniki na 6-8 porcji. Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień(...)połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach a drugą połowę kroimy w słupki. Marchewkę z pietruszką również myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Bulion gotujemy i wrzucamy buraki, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy ocet. Gdy wszystko zaczyna być miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy lekko solą oraz pieprzem i gotujemy na małym

Kuchenne Wariacje
BOTWINKA I 188

Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Składniki:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 por1/2  selera3 ziemniaki3 łyżki śmietany

Walijskie Pichcenie
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 240

barszczu. Można go zrobić np. z buraków pieczonych lub surowych, które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę(...)kolor. Jeśli tak się stanie, żadne zaklęcia, choćby i w postaci wlania pół butelki octu (wzmacnia i utrwala kolor), nie uratują sprawy. Dlatego we wszystkich tych wersjach barszczu, gdzie buraki gotują się w wywarze, szczególną uwagę należy zwrócić właśnie na ten etap. Barszcz musi się gotować, ale bardzo powoli – pojedyncze bąbelki powietrza w pojedynczych punktach . Teoretycznie mniej więcej

Kulinarna Pokusa
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI 134

ziemniaków średniej wielkości, 2 młode marchewki, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, 200 g śmietany 18% do zup, 2 łyżki oliwy, 1,5 bulionu warzywno-drobiowego. Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam). Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam. W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki(...)czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut. Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor). Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, dodaję koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo

JejKuchnia
Pure z pieczonych buraków 197

potem zmiksować, porcjować i zamrozić. Pieczone buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki, a pure do chłodnika. Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny !eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pieczone

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 176

soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu

Pyry na Gaz