lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa(...)warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną
MarciochaKucharzycuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować!Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków.Składniki:1,5 - 1,8 kg buraków3 l zimnej wodyłyżka majeranki3 ząbki czosnku3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego4 łyżki cukrusól, pieprzśmietana ocet do smaku, w zależności(...)proponuję gotowanie na niewielkim ogniu, tak by zupa lekko bulgotała, przez ok godzinę. Jednak autorka przepisu pisze o 20 minutach.Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 30 minut (w oryginale 15 minut). Wyłączamy zupę i pozostawiamy do przestygnięcia na 2 - 3 godziny lub na noc.Kolejnego dnia odcedzamy wywar od buraków i przypraw. Podgrzewamy go, doprawiamy do smaku
Taste Of My Daynatłoku świątecznych zakupów nie zdążyłam zaplanować obiadu. W lodówce było jeszcze coś "od wczoraj", ale przydałaby się jeszcze jakaś zupa. Akurat byłam w Biedronce. W lodówce z warzywami znalazłam krem z buraka. Burak - super, będzie zdrowo. Biorę. Ale, ale... Sprawdzam skład: Woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy, ekstrakt z papryki(...)cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić posiekanego buraka i marchewki. Gotować 15 minut i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg. własnego uznania. Zupę zblendować. Smacznego
Mama z Motylemdość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy do przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół(...)zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jednego żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy
Symfonia SmakówPamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka(...)przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas z buraków, sól, pieprz, cukier i ewentualnie przecier pomidorowy. Zupa będzie bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać wody (najlepiej wrzątku), tak aby w sumie wyszło około 5 litrów zupy (chyba, że lubicie takie zupy, że łyżka staje ;0)). Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z gazu, podawać. Najlepiej smakuje dnia następnego. Przechowywać w lodówce
moj przepis naUwielbiam wszelakie zupy kremy. To danie powstało zupełnie spontanicznie i w zasadzie z tego, co miałam w lodówce. Bez historii tym razem : Składniki: Bulion: ½ kg szpondra z kością 30 dag wędzonego boczku 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 4-5 listków laurowych 2 pieczone cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego(...)wytrawnego wina Wkładka: 4-5 średnich buraków 1 -2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać więcej) 1-2 łyżeczki tymianku (można dać więcej) ½ główki czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej
Kate's KitchenOdnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają(...)dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem
Szefowa kuchniJedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego(...)póżniej obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła: ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie i utarte buraki. Gotujemy przez jakieś 10-15 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru
Kolizje SmakówTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego(...)kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy
KardamonovyŁatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony
PysiaGotuje.plDieta warzywno-owocowa dr Ewy Dabrowskiej przepisy Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej Na blogu znajdziecie sprawdzone przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)warzywnego, na przykład chłodnik z buraków surówki jedno- lub kilkuskładnikowe kiełki kiszonki przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka). Produkty suszone nie mogą zawierać cukru zupy krótko gotowane do 30 minut (idealnym pomysłem jest wywar warzywny przepis tutaj klik , na którego bazie później przygotujemy każdy rodzaj zupy) warzywa gotowane na parze
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę rozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna, a jej wielkim plusem jest to, że poza czasem, który jest potrzebny do namoczenia ciecierzycy jest baaardzo szybka(...)nasza zupa nie wyszła niestety idealnie kremowa, ponieważ zbyt krótko moczyłyśmy ciecierzycę i nie ugotowała się na odpowiednio miękko :(). Zupę doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i finalnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z podpieczoną kostką buraka i opcjonalnie - z kleksem śmietany, pokropioną olejem sezamowym - lub JAK ZAWSZE - wedle Waszego gustu, kochani. Życzymy smacznego! :) (function
Symfonia SmakówKrem z buraka to nowa buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna! Składniki: 3-4 średnich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jaką przyszło mi robić :) Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczna. W moim domu uwielbiana przez wszystkich i ciągle pożądana :) Składniki zupę z botwinki: 2 pęczki botwinki ( jeśli mają małe buraczki to opcjonalnie dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane ) 1,5l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 1 duża cebula 2 łyżki soku(...)kostkę. Na patelni, na łyżce masła podsmażamy kilka minut pokrojoną marchewkę z cebulą. Do gotującego się bulionu, wrzucamy botwinkę i podsmażoną cebulę z marchewką. Jeżeli dodajemy do zupy ugotowanego, lub kiszonego buraka, to robimy to również teraz, dorzucamy pokrojonego w paseczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę gotujemy przez chwilę doprawiając cukrem, sokiem z cytryny i śmietanką. Podajemy
NiePieprz.pldyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z jabłka i granatu, jak i zupy krem z buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie! Do dzieła! SKŁADNIKI: sos: - 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit - 100 ml zupy krem z buraczków Marwit - 2 łyżki oleju kokosowego - kilka ziaren kardamonu, - laska cynamonu - odrobina imbiru - płaska łyżka mąki ryżowej(...)Postaw rondel na ogniu, dodaj olej i przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową wyjmij przyprawy. Dodaj krem z buraków. Zagotuj. Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu. CHMURKI DYNIOWE: - 300 g dyni piżmowej - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 jajo - cukier brązowy dla smaku
SMYKWKUCHNI