zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:16/102)

Zupa krem z brokuła 118

Dodatkowo niektóre takie zupy są neutralne i zawierają małe ilości węglowodanów...🔥 Jeśli ktoś potrzebuje więcej to zawsze może uzbroić zupę w grzanki🍞. Mam nadzieję, że może niedługo powstanie zupa krem z buraka lub ziemniaka gotowanego na parze💨, to zawsze jakaś odmiana... 😊      Wczoraj jedliśmy, a dziś prezentujemy zupę krem z brokuła. Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BOTWINKA 169

Wszystkie zupy z  dodatkiem buraków mogłabym jeść dosłownie  na okrągło ❤  Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę.  Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną...  i słońcem...  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść(...)Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊 Składniki:  b ulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle z indyka)  pęczek botwinki  dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora  śmietana 18%   jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier  1 łyżka posiekanego koperek

Walijskie Pichcenie
Zupa z botwinką i bobem 211

Przepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej

e-PrzepisyKulinarne
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 196

Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka(...)Mama Gotuje Francuska zupa cebulowa autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa ze słodkiej kapusty autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z pecłonek z zacierkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa buraczkowa z tortellini autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12

Weekendy w domu i ogrodzie
Botwinka 86

już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru 6 ziemniaków mała(...)dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut

R'n'G Kitchen
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 151

ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie(...)muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych

kruche babeczki
Botwinka 204

font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki z małymi buraczkami 5 dużych buraków sól pieprz do smaku 2 kostki rosołowe 3 liście(...)oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę. 12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak jej nie dodaję

Na słodko lub wytrawnie
Zakwas buraczany 1054

probiotyk. Zaleca się codzienne picie takiego zakwasu w ilości jednej szklanki. Można również z niego zrobić pyszny domowy barszczyk lub barszczyk wigilijny, a buraki zjeść lub wykorzystać do zupy lub surówki. Składniki: – 1,5 kg buraków – 2 główki czosnku – 2 cebule – liście laurowe, ok. 10 sztuk – ziele angielskie, ziarna

To co kocham
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 162

mało buraczkowe – można dodać pół szklanki soku wyciśniętego z zeszłorocznych ‘dorosłych’ buraków, soku buraczanego z kartonu (np. Hortex) lub w ostateczności kilka łyżek koncentratu barszczu (np. z Krakusa). Schłodźcie całość w lodówce, przynajmniej przez 4-5 godzin, żeby smaki dobrze się połączyły. Przed samym podaniem spróbujcie, czy zupy nie trzeba jeszcze raz doprawić, przy chłodzeniu smaki ulegają stłumieniu. Podajcie(...)jaki dla mnie, ogromną przyjemnością i radością ze spotkań przy wspólnym stole. SKŁADNIKI 1 litr dobrego, kwaśnego kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki 1 pęczek botwiny z buraczkami 2 zeszłoroczne buraki kilka gałązek grubego szczypioru pęczek rzodkiewki pęczek koperku długi ogórek wężowy lub dwa duże ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne ½ szklanki soku z buraków albo opcjonalnie 2-3 łyżki

Karo in the Kitchen
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 178

Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda pani(...)pietruszkę i liście kapusty (w klasycznej wersji kapusta jest poszatkowana). Garnek ustawić na włączonym palniku. To jest też moment na wrzucenie do zupy namoczonej wcześniej fasoli . Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Marchewki, seler i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa i liść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik z botwinki 141

Botwina , czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne. Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu(...)kolor to jej wielkie atuty. Ponieważ głównym składnikiem jest warzywo sezonowe warto wykorzystać ten czas, bo zanim się obejrzymy zostaną już tylko… buraki na barszcz. A dla tych co za chłodnikami nie przepadają – zupa z pieczonej botwinki . Gorąco polecam. Smaczngo. Wydrukuj przepis The post Chłodnik z botwinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Krem z młodych buraczków z chipsami z buraka i miętą. Beetroot cream. 148

Przejadłam się już  zupą z botwiny. Dlatego do kremu z buraka wykorzystałam młode buraczki. Gotują się 15 minut! Skromna nie będę. Jest wspaniała w smaku. Lepszej nie jadłam. pęczek młodych buraków 3-4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie ocet jabłkowy 2 łyżki 2 łyżki oliwy z oliwek kilka chipsów z buraka mięta Buraki umyłam pokroiłam(...)buraki i zaczęłam chwilę dusić. Dodałam 4 ząbki czosnku. Dalej dusiłam. Dodałam przyprawy i wlałam wodę. Po 10 minutach dodałam ocet. Gotowałam jeszcze 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam. Wkruszyłam chipsy z buraka

AZgotuj!
Barszcz czerwony z botwinką 227

typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i botwinką to zapraszam tutaj.Składniki:1 pęczek botwinki z buraczkami1 cebula1 marchewka1 pietruszka sól, pieprzsiekany koperekwywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)2 łyżki śmietany do zupkilka ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowyodrobina octu lub soku z cytryny Sposób(...)tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).4. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się barszczu, a następnie przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekany

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z buraków. 159

Znów postawiłam na buraki. Tym razem zupa krem z mleczkiem kokosowym. Jest przepyszna, żałuję że nie zrobiłam podwójnej porcji. Myślę, że jej smak przekona nawet największego przeciwnika buraków. Co tu dużo pisać - po prostu MUSICIE jej spróbować! Składniki (3 sugerowane porcje): 3 buraki  2 ząbki czosnku  kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego

Powiedz dietom nie
BURACZANY KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ZIOŁOWYMI GRZANKAMI 175

buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól  pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek szczypta(...)Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie  zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania