bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną).3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)*Można również użyć bulionu drobiowego
My Culinary ArtPOLECAM przygotowanie jej póki jest okazja! Dla 3 osób Czas przygotowania ok. godzina 15 minut Składniki: 1 Pęczek botwinki (ok.5 buraczków z liśćmi) 1 burak 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny 3,5 łyżki śmietany do zupy 18%tł 2 łyżki masła 8 listków świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier, pieprz - do smaku Przygotowanie: 1/ Dokładnie myjemy botwinkę, szatkujemy(...)gotujemy ok. godzinę a następnie przyprawiamy: solą, cukrem i pieprzem oraz dodajemy miętę. Chwilkę gotujemy a na koniec dodajemy śmietanę i zabielamy zupę. 3/ Podajemy np. ziemniakami lub samą z kawałkami botwinki i buraka. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnarazy ale nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie ok. 1/2 kg) kawałeczek wędzonki(...)wrzucamy razem z wędzonką do zimnej wody. Wstawiamy wszystko do gotowania. Opalamy cebulę i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler i pietruszkę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy i ścieramy na tarce (ja na plasterki ale mogą być też grube wiórki). Skrapiamy cytryną i dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa ok. 40 min. W międzyczasie
Mama z miastaNajlepsze jedzonko na gorące dni? Chłodnik oczywiście. Najlepszy z botwinki, ogórka i rzodkiewki :) Moc witamin i składników mineralnych - orzeźwiający i sycący. Lubicie? SKŁADNIKI (4 duże
Moje Kuchenne Rewelacjegotowany był, w moim domu, w Polsce (ten przepis przedstawię w innym poście). Zapraszam Składniki : Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków 3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki(...)garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek
Kulinarnie z Polką na Kresachbogatym smaku. Oryginalna wersja zawiera sporą porcję mięsa, skwarki ze słoniny, pomidory, kwaśne jabłka, cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :)) Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa(...)łyżkę masła. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym, fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę
Walijskie Pichceniechipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym A może masz ochotę na: Azjatycki bulion z wolnowaru Chińska zupa bogów Pikantna zupa krem z pieczonych buraków #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery Fajerychipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym A może masz ochotę na: Azjatycki bulion z wolnowaru Chińska zupa bogów Pikantna zupa krem z pieczonych buraków #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczarki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Spróbuj także: Delikatna zupa krem z dyni dynia jajko marchew Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Dietetyczna zupa z botwinki botwinka buraki jajko
Fit&Fast KitchenZupa z botwinki chodziła za mną od jakiś dobrych dwóch tygodni, jednak nigdzie nie mogłam dopaść głównego składnika. W końcu się pojawił, radując me kubki smakowe
Mieszam w GarnkuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, …
My Blueberry CornerĆwikła pierożki uszka Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzeniejuż za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem
karmelowyNic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Zakwas
Pyry na Gaz