 Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 194
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 194zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz
Weekendy w domu i ogrodzie Hummus z pieczonymi burakami 156
Hummus z pieczonymi burakami 156Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej
Polska Zupa sok ,zakwas z buraka 232
sok ,zakwas z buraka 232korytarzu ,bo przy tych upałach wszędzie ciepło). Aby przerwać proces fermentacji ,ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do zrobienia pysznej zupy o niepowtarzalnym smaku. Nadają się na pyszny barszcz czerwony na co dzień i święta
w mojej kuchni Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. 226
Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. 226między innymi piękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę , by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki , z dojrzałych buraków , czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad
Poezja Smaków - blog kulinarny zdrowy sok ,czyli ukiszone  buraki 177
zdrowy sok ,czyli ukiszone  buraki 177buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego
w mojej kuchni Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 195
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 195roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy. Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne... i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym
Kolizje Smaków Staropolska ściągawka wigilijna 219
Staropolska ściągawka wigilijna 219należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki
Tradycyjna Kuchnia Detoks - dzień 6 333
Detoks - dzień 6 333podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowości Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 206
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 206wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui
Dzieje kuchennej Wiewióry KREM BURACZKOWY 196
KREM BURACZKOWY 196pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy(...)miękkości buraków. Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami
słodki bratek Zakwas buraczany 179
Zakwas buraczany 179Już jest najwyższy czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Barszcz na naturalnym zakwasie to jest coś Buraki dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić na małe
Kuchnia Pokoleń Chłodnik z czerwonych buraków 276
Chłodnik z czerwonych buraków 276Chłodnik z czerwonych buraków...Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.Gęsty
Gospodyni Miejska Chłodnik litewski z korzenia buraka 276
Chłodnik litewski z korzenia buraka 276albo jajka Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy oraz kroimy w kosteczkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Po upływanie czasu sprawdzamy czy burak jest ugotowany, ale nadal lekko chrupiący. Zestawiamy z kuchenki i chłodzimy*. Do zimnej zupy dolewamy kefir
Kolizje Smaków Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 189
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 189może być inny rodzaj kaszy (bulgur, perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże. Rady: Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej. Czwartek - Zupa ribollita Ribollita to pochodząca z Toskanii pyszna zupa z fasolą i jarmużem. Wykorzystajcie do niej jarmuż, który został Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Możecie sięgnąć po fasolę z puszki, ale ja polecam ugotowanie(...)suchej białej fasoli i rozdzielić po połowie do obu dań. Zamiast gałązek świeżych ziół (jeśli nie macie) możecie wykorzystać suszony tymianek. ➤ Kliknij - Przepis na zupę ribollitę Piątek - Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami Ten przepis wypatrzyłam w książce Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań" - prawdziwej kopalni inspiracji na proste obiady! Kaszotto z dodatkiem pieczonym buraków, pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwa Barszcz wigilijny 542
Barszcz wigilijny 542Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu
W kuchni Katie Barszcz ukraiński 236
Barszcz ukraiński 236zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka(...)buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego
Kolizje Smaków Zupa buraczkowa 216
Zupa buraczkowa 216Jedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków(...)wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchni Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą 231
Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą 231Chłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków
Kulinarne przygody Gatity Sałatka z burakiem i orzechami 230
Sałatka z burakiem i orzechami 230Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone
dolcevitainmykitchen