Przy okazji pieczenia dyni na zupę i sałatkę, upiekłam też kilka buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio. Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam. Składniki na 2 porcje : 4 podłużne upieczone buraczki garść włoskich orzechów 200 g sera feta 1 mała czerwona(...)kilka zielonych oliwek bez pestek bazylia do dekoracji Dresing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki oliwy szczypta morskiej soli szczypta gruboziarnistego pieprzu Sposób przygotowania: Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi
Gosia gotujeDzień dobry! KROKIETY Z MIĘSEM Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo
SMYKWKUCHNICzysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej
Pociąg Do Kuchnidoskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne(...)jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto. Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych
Ugotowane pozamiataneJako, że łatwo możemy dostać botwinkę o tej porze roku warto z niej coś wyczarować. Ja standardowo zaczęłam od klasyku. I nie powiem, jest to mój
Mango Papajasmakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą… warto zaczekać Jedna z najprostszych zup, prosto i smacznie. Chłodnik z botwinki Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka(...)duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm. Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu
Apetyt na ZieloneZnów buraki. Zrobiłam trochę za duże zapasy, dlatego ostatnio ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka(...)dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piec w piekarniku ok. 50-60 minut. 400 g to kilka buraków, dlatego ze względów ekonomicznych lepiej upiec trochę więcej sztuk i np. zrobić z nich zupę (przepis powyżej). 2. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę 3. Wrzucić do blendera razem z mlekiem, olejem, kawą oraz jajkami 4. Zblendować
Powiedz dietom nieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo: 50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam(...)szklę na oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek, smażę 4 minuty. Wlewam sok z pomarańczy i bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zupę podaję z pokrojoną w kostkę fetą posypaną koperkiem
JejKuchniawłaściwy sposób smakuje wspaniale. Używając dużej ilości buraków, dodatkowych warzyw i ziół osiągnąć możemy intensywny smak barszczu. Dodatkowo koncentrat buraczany dość znacznie wyostrza jego smak. Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów. Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i smietany. Jest(...)duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz z buraków ćwikłowych . Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Marchew, pietruszkę i selera także obrać, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych buraków. Pora umyć
mecooksbotwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź(...)wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki podawaj z jajem ugotowanym na twardo. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie The post Zupa z botwinki
Moja DelicjaUwielbiamy buraki, barszcz tym bardziej. Znaleźliśmy przepis na barszcz po rosyjsku, dzisiaj więc Wam taki proponujemy. Składniki 3 obrane surowe buraki z botwinki ( jeśli małe to więcej ) 2 młode marchewki 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 goździki kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól(...)Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę
R'n'G Kitchenkostkę. Jeżeli korzystamy z botwiny, to należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem
Food Squarejeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną(...)litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól
To co kochamdużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem
My Culinary Art