 BURACZKI NA ZUPĘ 146
BURACZKI NA ZUPĘ 146Buraczki na zupę to przepis sprawdzony przeze mnie w zeszłym roku. Nie wierzyłam, że mogą być tak pyszne jak je zachwalała Pani Danusia, moja ulubiona sąsiadka
Pieguskowa Kuchnia Barszcz Czerwony z Uszkami 192
Barszcz Czerwony z Uszkami 192SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z
Dziś Ja gotuje ZUPA KREM Z BURAKA 216
ZUPA KREM Z BURAKA 216Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym
Marcepanowa kuchnia Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 264
Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 264Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół
Wylizany Rondel Zupa rybna 261
Zupa rybna 261daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka
pyszne zdrowości Zupa krem z buraczków 233
Zupa krem z buraczków 233Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne "Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 170
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 170kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki
kruche babeczki Buraki nadziewane mięsem mielonym. 244
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 244farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy
zadanie-gotowanie Co Lila jadła w środę? 15 232
Co Lila jadła w środę? 15 232Śniadanie 10:00 Śniadanie było baaardzo syte, ale szczerze mówiąc to ja załapałam się tylko na jednego placka. Na drugie śniadanie zrobiłam sok z buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce
lady-och-mistrzyni.blogspot.com Chłodnik z pieczonych buraków 157
Chłodnik z pieczonych buraków 157700 g buraków* 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, 3 jajka, koperek, 500 ml maślanki, 150 ml jogurtu, sok
królestwo garów Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 243
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 243ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski 200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka
Dzieje kuchennej Wiewióry Botwinka. Zupa wegańska 139
Botwinka. Zupa wegańska 139Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka) 5 małych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora świeży koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3
nietadieta Najłatwiejsze danie z fasoli 190
Najłatwiejsze danie z fasoli 190doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem
Weekendy w domu i ogrodzie Barszcz wigilijny na zakwasie 206
Barszcz wigilijny na zakwasie 206Uwielbiam zapach świat. Najpierw pachnie piernikami. Ten aromat korzennych przypraw wypełnia kuchnię, a potem całe mieszkanie. Potem czuć zapach kiszonych buraków. Zakwas nastawiam odpowiednio wcześnie
Przysmaki Karolki Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 290
Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 290To chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie
Bernika - moj kulinarny pamietnik Chłodnik litewski 209
Chłodnik litewski 209Chłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina
W SMAK Barszcz kiszony 174
Barszcz kiszony 174pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną
Tradycyjna Kuchnia Chłodnik z botwinką 186
Chłodnik z botwinką 186Po kolejnym przygotowanym chłodniku wiem, że w okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed
Szefowa kuchni KREM Z BURAKA CZERWONEGO 244
KREM Z BURAKA CZERWONEGO 244Krem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek i czosnek. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje
pieprzny smaczek czerwony barszcz 173
czerwony barszcz 173Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę
na gazie Barszcz wigilijny 245
Barszcz wigilijny 245A dziś coś do pary do uszek z grzybami :) Składniki:1 marchewkakawałek selera1 pietruszka1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do
Kuchnia domowa Ani Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 210
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 210Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę
Niezły Młynek Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1109
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1109Post Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje Kremowy barszcz z chrzanem 229
Kremowy barszcz z chrzanem 229Post Kremowy barszcz z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 212
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 212przepis, ale genialny w swojej prostocie. Spodoba się tym, którzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna(...)przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności w pierwszej połowie XX wieku. Mieszanka kultur zaowocowała smaczną i różnorodną kuchnią
Trzeci talerz Chłodnik z buraków jak w Ikea 467
Chłodnik z buraków jak w Ikea 467Chłodnik z buraków jak w Ikea...Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie.Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki.Posypany szypiorkiem i koprekiem.Pycha! Składniki:500 g buraków czerwonych
Gospodyni Miejska Inny wymiar polskiej kuchni 203
Inny wymiar polskiej kuchni 203się zawsze 3 zestawy do wyboru. 2 w wersji dla osób, które się spieszą i 1 obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet
Ugotowane pozamiatane Barszcz ukraiński 231
Barszcz ukraiński 231fasoli -100 g boczku (najlepiej wędzony) -kadłub lub ćwiartka kurczaka -0,5 kg buraków -1/2 małej cebuli -włoszczyzna -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -łyżka soku z cytryny -łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca). Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić(...)Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut. Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy razem z sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu kolejne 15-20 minut. Zupę podawać ciepłą np. z kleksem śmietany. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona Kuchnia