zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:30/102)

Chłodnik z czerwonych buraków 212

Chłodnik z czerwonych buraków...Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.Gęsty

Gospodyni Miejska
Chłodnik litewski z korzenia buraka 224

albo jajka Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy oraz kroimy w kosteczkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Po upływanie czasu sprawdzamy czy burak jest ugotowany, ale nadal lekko chrupiący. Zestawiamy z kuchenki i chłodzimy*. Do zimnej zupy dolewamy kefir

Kolizje Smaków
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 148

może być inny rodzaj kaszy (bulgur, perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże. Rady: Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej.  Czwartek - Zupa ribollita Ribollita to pochodząca z Toskanii pyszna zupa z fasolą i jarmużem. Wykorzystajcie do niej jarmuż, który został Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Możecie sięgnąć po fasolę z puszki, ale ja polecam ugotowanie(...)suchej białej fasoli i rozdzielić po połowie do obu dań. Zamiast gałązek świeżych ziół (jeśli nie macie) możecie wykorzystać suszony tymianek. ➤ Kliknij - Przepis na zupę ribollitę Piątek - Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami Ten przepis wypatrzyłam w książce Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań" - prawdziwej kopalni inspiracji na proste obiady! Kaszotto z dodatkiem pieczonym buraków, pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz wigilijny 455

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu

W kuchni Katie
Barszcz ukraiński 187

zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog  Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka(...)buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego

Kolizje Smaków
Zupa buraczkowa 173

Jedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków(...)wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut

Aga w kuchni
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 183

Chłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z burakiem i orzechami 175

Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone

dolcevitainmykitchen
PĘCZAK Z BURAKAMI 201

najbardziej pospolite (marchew, buraki, sałata ...) poszły u mnie na jakiś czas w zapomnienie. Ostatnio na obiady najczęściej jadam zestaw kasza + warzywa, przeważnie poprzedzony lekką zupą. Wczoraj wybrałam pęczak, a do niego buraki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 167

Stąd też wywodzą się takie pomysły jak mąką z żołędzi, budyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort(...)niezwykłą pomysłowość. Dlatego naszym małym hołdem dla nich jest ten wpis, w którym w nieco uproszczonej wersji, bo z użyciem cukru zamiast sacharyny, przygotowaliśmy wspomnianą już marmoladę z buraków. Czy faktycznie smakuje „biednie”? Naszym zdaniem jest to bardzo ciekawa alternatywa – jeśli ktoś lubi buraki i przyprawy korzenne, to zdecydowanie może zasmakować w tym niecodziennym dżemie

Nerds Kitchen
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową 164

Niedawno mogłam Wam zaprezentować zupę z botwinki. Dzisiaj wersja z upy buraczkowej w formie kremu z dodatkiem śmietanki kokosowej. Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła... Składniki: 3-4 średnie buraki 1 marchew ½ selera pół główki pieczonego czosnku ½ cebuli pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany(...)konieczne. Marchew, cebulę i selera obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać nać pietruszki w całości. Gotować kilkanaście minut. Buraki obrać pokroić na kawałki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy wycisnąć czosnek z łupin i zmiksować warzywa na gładki krem. Dodać oliwę, przyprawy, zagotować. Wlać śmietankę kokosową i zakwas lub koncentrat buraczany do smaku

Czerwień i błękit
TRADYCYJNY BARSZCZ UKRAIŃSKI 336

widać" na talerzu.  Ziemniaki do barszczu gotujemy osobno i okraszamy je smażoną cebulką. Smakują wybornie z kwaśną zupą.  Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety.  W oddali widać mój dzisiejszy deser - bajaderki, na które przepis zamieszczę na blogu w najbliższych dniach :).  CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 188

Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już(...)buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić na półplasterki. Kiedy warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne dodać starte buraki i por, pogotować przez 2 minuty. Na koniec zupę doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić, dodać octu do smaku. Podawać z keksem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Smacznego

Even Better Food
Jak zrobić zakwas z buraków ? 221

blogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym(...)wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można włożyć talerzyk do słoja i go dociążyć, żeby na powierzchni był tylko płyn. The post Jak zrobić zakwas z buraków ? appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z botwinki 134

już robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia  sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym  już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania