zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:39/102)

Buraczki na zimę. 161

     Uwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze. Choć

Rozpustne gotowanie
Zupa buraczkowa 101

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 183

Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z buraczków 181

Buraki..,mało kto z nas wie, że te o to warzywa zawierają wiele witamin i minerałów, odkwaszają organizm, są przeciwrakowe, obniżają ciśnienie, zawierają dużo błonnika

Pause Gotowanie!
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 177

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
Botwinka, rukola i pomarańcza jako koktajl 143

Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, przez wiele osób kojarzone głównie z zupą. Tymczasem botwina może mieć całkiem inne zastosowanie, a mianowicie można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu. Botwina zawiera duży witamin, szczególnie A oraz C, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej cery. Jest niestety bogata również w kwas szczawiowy, zabierający

Powiedz dietom nie
Chłodnik z botwinką 186

W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala

Kuchnia domowa Ani
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 136

papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 182

zupy ( brokułową  i  oczyszczającą ) zaglądam co najmniej raz w miesiącu, aby ich nie zepsuć bo są pyszne w takich proporcjach, a nie innych. Niżej podrzucam Wam przepis na barszcz zabielany, który również uwielbiam! Z lekko podsmażonymi ziemniaczkami lub pełnoziarnistymi grzankami smakuje najlepiej :) Jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa :) Składniki: 1l. wody 6 dużych buraków 1 łyżka mąki(...)odcedzamy. Doprawiamy barszcz solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Jeżeli lubimy możemy do całości dorzucić buraki w plasterkach. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy jogurt i chochelkę gorącego barszczu. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie ponownie doprawiamy według uznania. Gdy zdejmiemy zupę z gazu wrzucamy koperek

Czarnawisienka
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 153

ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu(...)zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 148

robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje u nas jedynie jako danie obiadowe i to jedyne

Pełny talerz
JOGURTOWA ZUPA Z BURAKÓW 209

Zastanawiam się czy poniższe danie nazwać koktajlem, zupą czy sosem... Nie wiem. Można je po prostu wypić lub dorzucić ryż albo ciecierzycę. Świetnie się sprawdza jako

Kasia Sarna
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 193

pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy w miseczkach, uprzednio przecedzając zupkę

Be Fit Be Strong
Jak upiec buraki 202

dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej. Jak smakuje pieczony burak? Jest słodkawy, delikatny i pasuje zarówno do słodkich sosów na bazie z miodu(...)dominuje ostra papryka. Jednym słowem jest bardzo uniwersalny. Czy można jeść buraka ze skórką? Tak! Gdy robię hummus na jego bazie, to pozbywam się po upieczeniu skórki, ale jeśli mam zamiar go zjeść w kanapce, to nie bawię się z nim, bo szkoda czasu. Artykuł Jak upiec buraki pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Wigilijny barszcz czerwony z fasolą 162

A dzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną

Kuchenne Wariacje