zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:43/102)

Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 183

sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Pobierz menu na tydzień Niedziela: Steki z pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki(...)sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy masoor dal. Mrożenie w ogóle im nie zaszkodziło. I kurczak i warzywa smakowały doskonale. Nie bójcie się mrożenia

Niedzielny kucharz
Barszczyk czerwony w nowej wersji 279

miękkości buraków, w ostatnim momencie gotowania dosypuję szczyptę lub dwie majeranku pocierając go w palcach Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową buraki i włoszczyznę ( część plastrów buraka -kto lubi- po przestudzeniu zetrze na tarce i doda do zupy) Dosmaczam jeszcze cukrem, ewentualnie octem i solą, gotowe. Kolor barszczu jest zupełnie inny niż na moich zdjęciach  :(  Jeśli

Proste Potrawy
Buraki pieczone 120

ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo

Zasmakuj Kuchni
Buraki pieczone 114

ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo

Zasmakuj Kuchni
Pasta buraczkowa 195

Tegoroczna zupa z botwinki już kilkakrotnie pojawiła się w moim domu, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie(...)robi furrorę A pełno w tej paście zdrowych pyszności: buraki czerwone mające lecznicze właściwości w towarzystwie bogatych w białko i kwasy omega-3 orzechów włoskich z dodatkiem uodparniającego czosnku i soku z cytryny. A jak wiadomo, buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny, mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami. Jednym słowem, jedzmy buraki czerwone! Składniki

Lamarida.pl
Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny 425

Wigilijna wieczerza bez pysznego, czerwonego barszczu ? Na pewno straciła by znaczną część swojego czaru Od kilku lat robię własny zakwas z buraków , specjalnie z myślą o czerwonym barszczu na święta i nie wyobrażam sobie tej zupy na jakimś gotowym koncentracie . Barszcz na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych . Jest bardzo aromatyczny , kwaskowy i typowo buraczany

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak po kijowsku 184

selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić

Camilla w kuchni
ZUPA BOTWINKOWA JAK U BABCI 162

mnie zawsze symbolem, że wiosna zawitała już do Nas na dobre. Jest to świetna zupa dla całej rodziny, lubią ją też dzieci. Zupę robi się bardzo szybko!  SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży pęczek botwinki i buraków  (albo dwa małe) - 2 marchewki - 4 ziemniaki - 1/2 część pora (zielonego) - 2 -3 buraczki - botwinka  - 150 ml śmietanki - 1 pietruszka(...)kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i przyprawy. Całość gotuj do miękkości warzyw. Około 30- 45 min. Dodaj pokrojoną botwinkę i gotuj przez 12 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść zupę śmietaną. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów 148

Składniki: (ok. 3 litry czystego barszczu) Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych) Marchew Seler ćwiartka  Pietruszka Jabłka 2 Cebula Czosnek 6 ząbków Majeranek 3 łyżki

Kulinarne przygody
Barszcz Czerwony z Uszkami 129

SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z

Dziś Ja gotuje
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami. 160

Składniki : 1 kg ciemno czerwonych buraków ćwikłowych ( np. odmiany "Opolski " ) 2 średnie pietruszki  2 średnie marchewki kawałek selera 1 cebula 4-5 ziaren ziela

Przepisy i porady kulinarne
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 156

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zakwas buraczany 136

Potrzebne składniki: 3 buraki 3 ząbki czosnku 6 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 4 liście laurowe 0,5 laski

Łycha smaków
Pieczone warzywa 186

możemy dodać takie jakie lubimy, nie podaję ilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Przekładamy do miski

IMPRESJA SMAKU
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 190

popieprzyć.Umyty ogórek i rzodkiewki również drobno pokroić i dodać do przestudzonych buraków (ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać).Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania