zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:49/102)

Chłodnik buraczkowy. Odchudzamy 144

nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, ale nie lodowatą. Zbyt zimna nie jest smaczna. Składniki (4 porcje): 1 litr maślanki naturalnej 1 szkl. tartych buraków (użyłam 2 sporych buraków) 1 ząbek czosnku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli(...)koperek Przygotowanie: Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier. Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła. Przed podaniem dodać do chłodnika po 2 rzodkiewki

Codziennik Kuchenny
CHŁODNIK 136

Chłodnik zupa kuchni polskiej oraz litewskiej.  Dla mnie ta zupa kojarzy się zawsze z wiosną,upałem i słońcem.  Chłodniki znakomicie gaszą pragnienie, orzeźwiają, regenerują siły i co najważniejsze, skutecznie uzupełniają płyny w czasie, kiedy ich najbardziej potrzebujemy.  Ponadto wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin(...)kolor! Znacie bardziej kolorową zupę

potrawyregionalne
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 260

kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda

To co kocham
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 213

prawdziwa słoneczna i ciepła wiosna nie zagości na dobre, postanowiłam rozgrzać się talerzem gorącej, sycącej zupy. Wybór padł na barszcz czerwony. Ale taki inny...pachnący wędzonym boczkiem, bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy(...)lubię bardzo esencjonalny barszcz, więc zawsze daję więcej buraków i do zrobienia zakwasu i do gotowania barszczu. Jest po prostu wspaniały. Do barszczu podałam puree z ziemniaków, okraszonych skrawkami z surowego boczku i posiekanej cebulki. Uwielbiam. Taki barszcz jest idealny na zimną, deszczową pogodę. Jeśli macie ochotę na zupę pachnącą wędzonym boczkiem to polecam ten właśnie barszcz, który

Kuchnia u Krysi
barszcz czerwony po mojemu 131

kolor. Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami )   i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) .    Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody(...)cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone w plastry surowego buraka 1,5-2 kg. . Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzić .Podgrzewać ,nie gotować. Jak widać nie ma soli ,ale jeśli ktoś potrzebuje to na końcu można solić do własnych

mojej kuchni
barszcz czerwony po mojemu 412

ciemny kolor. Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami ) i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele(...)cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone w plastry surowego buraka 1,5-2 kg. . Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzić .Podgrzewać ,nie gotować. Jak widać nie ma soli ,ale jeśli ktoś potrzebuje to na końcu można solić do własnych

w mojej kuchni
Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami 194

mozzarellę. Przekładamy całość pomidorami. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-pieczonych-burakow-mozzarella-rukola-pomidorami-orzechami/ MieszamWGarnku     Artykuł Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Warzywna Charlotte z zielonym szparagiem i buraków. 211

Warzywna Charlotta. Edyta Guhl. Dzień Matki przypada w Niemczech na drugą niedzielę maja, jest to dużo wcześniej niż w Polsce i pamiętajmy, że jest to data

dolcevitainmykitchen
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 180

przepisy pomagają nam zostać królowymi poranka przy śniadaniu, zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną. Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek , sycące zupy, warzywne burgery i pasztety . Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym 231

Dzień dobry, Piękna marcowa pogoda nastraja mnie bardzo wiosennie. Gulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest tylko jeden - kalendarzowo mamy jeszcze zimę, a na nowalijki typu rzodkiewka czy ogórek jest według mnie jeszcze za wcześnie. Poszperałam jednak w moich książkach kucharskich i wynalazłam bardzo apetyczne przepisy na, nazwijmy je, "zimowe(...)dziw bierze, że dopiero po prawie dwóch latach gości na blogu, bo jest to jedna z moich ulubionych sałatek ever. Jest dla mnie coś niesamowicie pociągającego w połączeniu buraków i octu balsamicznego , co sprawia, że ciągle do niego powracam. Ostatnio z kilku okazji stołowałam się w restauracjach i za każdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz czerwony 165

   Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść

Maminek kulinarny
Barszcz wigilijny 187

Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać(...)zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**. Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku

Posadzone i zjedzone
Barszcz wołyński 146

ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia

R'n'G Kitchen
PIKANTNA ZUPA Z BOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 170

fali. Pamiętam, że wiele lat nie wiedziałam, co to jest i jak ją jeść, gdyż w moim rodzinnym domu nie uznawano botwiny. Czekano więc całe lato z niecierpliwością na buraki, wyrzucając na nieszczęście cenne i smakowite liście.        Odkąd jednak zaczęłam blogować, wiele się zmieniło w moim gotowaniu. Stawiam na jakość, maksymalne wykorzystanie wszystkich(...)skakanka i internetowe ćwiczenia fitness. Choć nie trzymam się systematycznego planu treningowego, pracuję nad sobą i swoją sylwetką. W końcu wakacje idą, jakoś w bikini trzeba się pokazać ;) PIKANTNA ZUPA Z BOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM  /własny;/ dla 4 osób pęczek młodej botwiny 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 1/4 pęczka świeżej kolendry 2 ząbki czosnku 3/4 litra aromatycznego

W kuchni Karmel-itki
barszcz zabielany śmietaną i mlekiem... 116

oczkach buraki wsypać do wywaru, dodać kucharka, marchewkę i gotować do miękkości buraków, dodać cukier, pieprz mielony, ocet jabłkowy mąkę, jajka, śmietanę, mleko wymieszać i wlać do barszczu, mieszać do zagęszczenia barszczu podawać z jajkami ugotowanymi na twardo - barszcz zabielany jest bardzo smaczną zupą na jesienne i chłodne dni zimowe, z jajkiem, ziemniaki z okrasą i jest sycący

W Mojej Kuchni Lubię
Pesto buraczane 182

Buraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania