koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny sok z kiszonych buraków z marchewką zielone smoothie II śniadanie: kiszone rzodkiewki sałatka: pomidory(...)cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie: sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 1 małe jabłko Obiad: kiszone ogórki warzywa po grecku Podwieczorek: surówka z kiszonej kapusty z granatem szklanka soku z pomidorów Kolacja: sok z kiszonych buraków wegańska kalafiornica
Kulinarne przygody Gatityliście laurowe, gotować do miękkości żołądków wsypać pokrojone ziemniaki, kapustę, starte na dużych oczkach buraki, wsypać mrożoną mieszankę z brukselką i gotować do miękkości ziemniaków, wsypać kucharka z puszki wlać fasolkę z zalewą, doprawić majerankiem, pieprzem, podawać ze śmietaną lub jogurtem - rozgrzewająca i sycącą zupa..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmacznie. Dla mnie bycie obdarowanym pękiem takich pyszności z eko ogródka to jak dostać piękne kwiaty. Zupa w wersji wege na warzywnym wywarze, jak szybko powstała, tak szybko się skończyła. Co potrzebujemy: - wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów - pęczek młodych buraków, ok 10-15 sztuk - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 łyżki soku z cytryny lub dwie(...)łupiny lub tylko dobrze wyszorować przed pokrojeniem. Kroimy również w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie przygotowane warzywa gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze pamiętając aby dodać ocet żeby nasza zupa miała ładny kolor. 2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką, a następnie dodajemy do zupy. Podajemy z jajem gotowanym na twardo
Apetyczna babeczkaBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis
Weekendy w domu i ogrodzieW ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na
Emskie SmakiWitam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć
Uwaga Babcia Gotujetylko sałatek, ale także wszelkich zup (np. zupy mlecznej na śniadanie). Jest to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania. Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku
Garniec Magaliealbo jeszcze wyższym, to warto zaplanować chociaż jedną niedzielę w sezonie. Terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą
królestwo garówMoja wariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj . Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście(...)buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia. Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę
Qlinarnie i Qlinarniezjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego
Stare GaryJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor
kuchnia doskiZUPA POMIDOROWO-BURACZANA Z CANAPES Z SERA KOZIEGO I SZCZYPIORKU Niepowtarzalne kompozycje dań powodują, że nawet z pozoru trudne połączenia smakowe okazują sie smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo... Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem(...)zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - sma ż ymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Krok 3. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorącą zupę podajemy w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku
Moja Książka Kucharskażeberek 1 marchewka 1 cebula 300 g fasolki szparagowej 400 g bobu 2 pieczone buraki ćwikłowe sól pieprz ocet winny cukier listek laurowy szczypta oregano szczypta bazylii ziele angielskie 4 łyżki śmietany natka pietruszki koper Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa(...)warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny) Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem
Gotowanie jest łatwealergików. Zupa z tego przepisu (bez dodatku jajka) sprawdzi się także doskonale w diecie wegańskiej. Taką zupę możecie podać dziecku, które skończyło 8. miesiąc życia. Dla koneserów bezmlecznych chłodników polecam także przepis na chłodnik ogórkowy . 1 litr wywaru warzywnego pęczek botwiny z burakami 1 duży ogórek pęczek rzodkiewek puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku(...)najmniejszych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Do zimnego wywaru dodajemy ogórki, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i koperek. Wlewamy puszkę mleczka kokosowego lub ok. 400 ml domowego mleczka kokosowego . Zupę doprawiamy ok. 2,5 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i dokładnie mieszamy. Gotowe
Dieta bez mleka