cykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można
Kulinarne przygody GatityNa upały polecam lekkie obiady . N ajlepiej sprawdzi się chłodnik z botwinki ! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa upały polecam lekkie obiady . N ajlepiej sprawdzi się chłodnik z botwinki ! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldczasu Polonesa wiedzie dyskusję z Brasileiro, że jego zupa brazylijska przypomina podejrzanie zupę gulaszową. Taką samą dyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-). Składniki na 10 osób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku
Smaki Brazyliiwarzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy sok z cytryny. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze
Mój pomysł nawszyscy mają świadomość, że w blenderze można robić nie tylko zupy czy koktajle, ale też…surówki. To spore ułatwienie, bo nie wiem jak wy, ale ja nie specjalnie lubię bawić się w ścieranie warzyw na tarce. Sekret tkwi w użyciu odpowiedniej funkcji. Wrzucamy kilka kawałków warzyw (burak, marchewka) i włączamy na krótką chwilę tryb pulse. Oczywiście musimy robić(...)wyczuciem, żeby nie powstała nam papka. Na zdjęciu surówka z buraka. MASŁO ORZECHOWE Większość sklepowych maseł orzechowych pozostawia sporo do życzenia – cukier, nadmiar soli i olej palmowy są na porządku dziennym. Dlatego jeśli mamy możliwość zrobić samemu masło orzechowe, bez zbędnych dodatków, powinniśmy z tego korzystać. Jak widzicie na zdjęciu blender Happycall bardzo dobrze radzi sobie z miksowaniem orzechów
Powiedz dietom nieCześć Już myślałam, że nie zdążę wypróbować i opublikować przepisu na barszcz na kiszonych buraczkach. Pierwsza porcja kiszonych buraków niestety mi zapleśniała i musiałam przygotować
blog.moje-pasje.infoChłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków.
Przepisy KulinarneBardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym. Składniki
Kuchnia domowa AniNie wiem czego mi ostatnio brakuje, ale na pewno znajduje się to w burakach. O dziwo, warzywie przeze mnie znienawidzonym do szpiku w dzieciństwie. Oprócz
Nie Bo Piekłoskóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka(...)kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler, a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać grubo mielonym pieprzem i czarną solą. Puder z pumpernikla: Namoczyć w soku z buraka plastry pumpernikla i wysuszyć w piecu w temp 90*C. Blenderować suche pieczywo na grudowatą konsystencję
Plate of Joyrazie kupiłam ją, aby spróbować jak smakuje. Najprościej zrobić zupę, a żeby podkreślić jej intensywny kolor, padło na krem. Moja marchewka okazała się bogata w swój naturalny barwnik i krem wyszedł w tak intensywnym kolorze, że wygląda jakby był z buraczka 😊 W smaku też odrobinę go przypomina. Takie połączenie buraka i marchwi. A może to tylko moja autosugestia wynikająca(...)temperatury 180 stopni i, jeśli to możliwe, z włączonym termoobiegiem. Podpiec marchewkę aż zacznie się bardzo delikatnie rumienić. (Trzeba jej pilnować, bo szybko może się przypalić.) To naprawdę jest zupa z fioletowej marchwi, a nie z buraczków
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka pyszna i zdrowa. Tak na zachciewajkę była zrobiona. Kasza Quinoa od Naura , ser feta, upieczony w piekarniku burak i słonecznik podprażony na suchej patelni. Ja takie bardzo lubię, moje smaki, nawet młody zadowolony, a ostatnio mu coś ciężko dogodzić :-(. Quinoa inaczej komosa ryżowa, jest to bardzo wartościowa kasza, bogata w pełnowartościowe białko (idealna dla osób, które nie jedzą(...)dodać ją do zup, ciasteczek i deserów. Ma orzechowy posmak, który zostanie nam jeśli najpierw kaszę dobrze wypłuczemy pod bieżącą wodą, ja prażę ziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa u mnie od Naura 1 opakowanie sera feta 2 średnie buraki 3 - 4 garście
kruche babeczkiprzygotowanie. Prawda jest taka, że nie trzeba z nimi wiele robić, żeby były dobre. Wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końce (ale ich nie wyrzucać, można z nich zrobić bardzo smaczną zupę ), a sprężyste i młode pędy zanurzyć w osolonym wrzątku i gotować zaledwie kilka minut. Wyłowić i są gotowe. Idealnym dodatkiem do szparagów jest jajko w koszulce. Również nie tak trudno(...)Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki
Dietologgotowego bulionu wyjmujemy cebule, dodajemy buraki i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut
Smakowity Blog Kulinarnymamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki
Ugotowane pozamiataneKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierwszą wodę" zlać. Dzięki temu zmniejszymy znacznie obecność kwasu szczawiowego. Botwinę oraz buraka szczególnie polecamy ciężarnym, ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego. Ponadto powinny po nią sięgać osoby ze zgagą oraz z problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100 g) Zamiast klasycznej zupy botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę. W jednej porcji znajduje się mniej
Kuchnia od dwojgaprzysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone (Torta al cioccolato con crema di ricotta e mascarpone) Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami
La grande e la piccola cuoca