zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:68/102)

Hummus w słoiku. 158

słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak

U Fiolki
Hummus w słoiku. 198

słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak

Fiolka w kuchni
Chłodnik 104

1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami , sok z cytryny, sól, cukier, 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu, śmietana 12%, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków

królestwo garów
Barszcz czerwony czysty 270

    Nie wiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą

Passion of Cooking
Chłodnik 167

Najlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę

Kuchcik gotuje
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 115

Chłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja

królestwo garów
Zakwas buraczany 158

włożyć buraki i czosnek. Zalać wodą z przyprawami. Otwór słoika zasłonić podwójną warstwą ręcznika papierowego i zamocować za pomocą gumki recepturki. Odstawić słoik w lekko zacienione i ciepłe miejsce. Trzymam zazwyczaj na blacie kuchennym, by wygodnie było sięgać każdego dnia. Każdego dnia zdejmować pianę z wierzchu i mieszać zawartość. Robię to łyżką do zupy. Po 4 dniach zakwas można

Weekendy w domu i ogrodzie
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 248

Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY

Kolejny blog o gotowaniu
Rozgrzewająca zupa-krem 179

która poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód.  Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa

Sajkofanka smaku
Chłodnik z botwinką i jogurtem naturalnym 156

drobno pokroić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Upieczone buraczki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Na dno garnka dodać masło, roztopić, a następnie wsypać posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami). Całość smażyć kilka minut, aż do miękkości botwinki. Następnie zalać wodą i dodać do niej domową wegetę. Gotować kilka minut. Przygotowaną zupę ostudzić

Ugotować
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 172

buraków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką

karmelowy
Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami 183

Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :) Składniki na

Gotowanie...to proste !
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 132

  Do obiadu proponuję bardzo winną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kasztanowo-kawowe roladki, Kuchnia filmowa 146

buraków cukrowych i posypałam wiórkami kokosowymi. Przepis dodaję do akcji Kasztany jadalne założonej na Durszlaku przez monjan .  A oto ostatni naprawdę trafiony prezent - Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Trafiony bo łączy 2 ulubione zajęcia: gotowanie i jedzenie.  W środku mnóstwo przepisów na dania filmowe i piękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget

Qlinarnie i Qlinarnie
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48092

początku kuracji oczyszczającej składającej się z warzyw i owoców.   W czasie diety oczyszczającej warzywo-owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż(...)zielony, koper włoski, szparagi,   - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach,   - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka.       Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...).   Przygotowałam specjalną, zdrową wersję tej przyprawy. Sprawdź domową vegetę bez glutaminianu sodu

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania