zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:64/102)

Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 242

Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych

Smakowy Raj
Super szybki barszcz ukraiński. Wegański (dieta Dr. Dąbrowskiej) 291

Jedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni.  Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych  majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat

chwile dla mnie
BOTWINKA II 199

razem ze startą rzodkiewką,  jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie.  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: bulion drobiowy  pęczek botwinki  2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki  śmietana 18%   3 jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier(...)wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką

Walijskie Pichcenie
Paszteciki z kapustą i grzybami 139

Moja mama co roku na Wigilię zawsze przygotowywała dwie zupy – grzybową z makaronem oraz barszcz czerwony z uszkami. Co do grzybowej ciężko tu polemizować z tym by zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów

Życie ze smakiem
BARSZCZ CZERWONY 197

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie

JejKuchnia
Wigilijny barszcz z uszkami 224

Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków 2 l wody ząbek czosnku Aby barszcz wigilijny był dobry

Gotowanie-uk
Sałatka z pomidorami i mozzarellą 225

Jeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki 193

No to zaczynamy moi mili. Barszczyk czerwony przeważnie podajemy z krokietami, pasztecikami i jest to danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam

Moje Małe Czarowanie
Co Lila jadła w środę ? 23 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 165

Zupa 13:00 Tutaj też wrzuciłam kilka pomidorków. Pyszna zupa z warzywami i makaronem. Całość posypałam natką pietruszki i dodałam masło oraz odrobinę jogurtu naturalnego. II Danie 16:00 Ziemniaki, karkówka duszona z cebulką w sosie własnym i ogórki z jogurtem naturalnym.  Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z marchewki, buraka i jabłek. Kolacja 19:00 Zostały nam ziemniaki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 213

zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego

Book of spells
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 146

najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje się schłodzony wywar z ugotowanej botwiny oraz pokrojone buraki wraz z liśćmi

Moja smaczna kuchnia
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 174

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszkaSkładniki:2 kg buraków

Z Majeczką w kuchni
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 235

przypraw, zakwas jest gotowy. Zlewamy zakwas bez buraków i przypraw do czystego słoika i wstawiamy w chłodne miejsce (do piwnicy lub lodówki). Można go spokojnie przechowywać przez kilka tygodni. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały

Dieta bez mleka
Botwinka z ziemniakami i jajkiem 165

zapomina. Lubicie? Składniki: Dla 4 osób: 70 dkg mięsnych żeberek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 8 ziemniaków 3 pęczki botwinki 1 burak ćwikłowy duży 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy(...)pietruszkę. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, po czym zabielamy rozrobioną z odrobiną botwinki śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem oraz połówkami jajka.   Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie