zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:59/102)

Zupa z botwinki z fetą 86

porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu.  Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień

Kardamonovy
Barszcz ukraiński z czarną fasolą 131

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

Czerwień i błękit
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 207

buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków.  Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Rosół z włoskimi akcentami 181

zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru,10.  dla klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet buraka,11.  by nadać złocistą barwę, dajemy przypaloną cebulę. Zasada: 1 cebula na 1 litr

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z botwinki 197

takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki:50 dag botwinki,1 szklanka wody,Sok z 1/2 cytryny,1 szklanka soku z buraków,30 dag ogórków gruntowych,Pęczek rzodkiewki,1/2 paczki pietruszki,1 pęczek koperku,1/2 pęczku szczypiorku

Delicious Titbits
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 400

Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania(...)dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam

potrawyregionalne
Rosół z dodatkiem buraka 190

Składniki: - 2 ćwiartki z kurczaka - 2 spore marchewki -pół selera - kawałek pora - plaster buraka - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszona natka pietruszki, przyprawa w

Kulinarne blogowanie
Botwinka na zimę 102

1 kg botwinki, łyżeczka kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soli, Botwinkę dokładnie umyć, odrzucić brzydkie liście. Buraki razem z liśćmi posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą

królestwo garów
Barszcz z krokietami 124

Zajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony postny z fasolą 155

godziny, tak aby była al dente, trzeba pilnować żeby jej nie rozgotować. 2. Buraki zalewamy wodą i już na samym początku dodajemy ocet aby barszcz nie stracił koloru. Gotujemy z warzywami i suszonymi grzybami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej zupę przygotować dzień wcześniej i zostawić wywar na całą noc aby wszystkie warzywa i przyprawy oddały cały

Apetyczna babeczka
Tradycyjny barszcz ukraińśki 214

kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty(...)czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka.  Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego

ChilliJemy
Barszczyk Wigilijny II 148

zagotowaniu trzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia. Do barszczu warto dodać 250 ml  zakwasu z buraków . Barszcz odstawić na około godzinę. Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz świeżo mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na minimum godzinę ale najlepiej do czasu(...)pieprzem. Ważne! Wigilijny barszcz gotuje się bez wywaru mięsnego, więc może być trudno go doprawić. W razie potrzeby możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy). W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z kozim serem i figami 181

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 145

podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem

kolorowotorcikowo
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 176

swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego.   Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone

SMYKWKUCHNI
3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci 371

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne

Wiszniówka
Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 134

posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut.Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut.Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy na bok.z reszty przy uzyciu blendera robimy purre.Odsaczamy z puszki ciecierzyce,dokladnie pluczemy i laczymy  z zupa .Podgrzewamy.Dodajemy pozostawione buraczki.Dodajemy soli i pieprzu do smaku.Dekorujemy posiekana kolendra.Nie mialam kolendry,posypalam zielona pietruszka.Jedna uwaga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!