zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:11/102)

Czerwony koktajl zdrowia 120

jest trudno zauważyć, że ostatnio mam fazę na buraki. Niezmiernie żałuję, że tak późno odkryłam ich cudowne właściwości . Staram się kilka razy w tygodniu przygotować coś z buraków. Zupy-kremy są to moje ulubione pozycje. Nie mówiąc o sokach ,czy koktajlach. Dziś na dzień dobry, stawiający na nogi, pyszny koktajl. Przygotujecie go szybko, pod warunkiem, że macie już

Z Kuchni Do Kuchni
Botwinka pasteryzowana na zimę 215

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście

Kuchnia domowa Ani
Zakwas z buraków na barszcz 589

Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie

Poezja smaku
Zupa krem z pieczonych warzyw 263

smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo!Składniki:3 pomidory3 papryki (czerwona, żółta, zielona

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz wigilijny 148

skórki i pokroić wedle uzniania. Wyciągnąć warzywa z wywaru po czym dolać zakwas. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Zagrzać, ale nie doprowadzać do gotowania się zupy. Dodać buraki. Na koniec wlać łyżkę octu i wymieszać. Ja uwielbiam barszcz z uszkami. Można go jeść co prawda z innymi dodatkami, ale ja kocham barszcz w wydaniu wigilijnym

Karola gotuje
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 214

ukraiński ale z kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę

SzczyptaSmaQ
Zupa buraczkowa różowa 166

łyżeczka majeranku 75 ml śmietany 30% około 200-250 ml zakwasu na żurek do podania 2 jajka ugotowane na twardo Jak upiec buraki – przepis TUTAJ   http://ugotowac.blogspot.com/2017/04/pieczone-buraki-dodatek-do-koktajli-salatek-ciast.html Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu(...)białą kiełbasę. Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka przełożyć starte buraki. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać zakwas do żurku (najlepiej dolewać go stopniowo, do własnego smaku). Wymieszać. Zupę posmakować i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Na sam koniec do śmietany wlać odrobinę zupy, lekko ją zahartować i przelać

Ugotować
Botwinka 175

nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta(...)risotto. Mój pęczek botwinki "skończył"  tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję.Składniki:pęczek botwinki3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków)włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z buraków 139

Sycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę(...)podsmażyć na niej cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć.  Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zmiksować zupę na gładko i doprawić. Podawać z dużym kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem

wyzwania kuchenne
Barszcz na zakwasie 212

aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek

Poezja smaku
Zupa botwinkowa z fasolą 146

Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza...Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić

Kuchnia domowa Ani
Wiosenny rubin czyli botwinka 139

również popsuje smak Waszej zupy.  Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza zupa! Dodatki, o których wspomniałam, zabiją (i to skutecznie!) jej smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi!  Składniki: 2,5 - 3 litry

Garniec Magalie
Barszcz ukraiński 185

obieramy i musimy je zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelnię dodajemy buraki, przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier. Zalewamy odrobiną gotującego się bulionu i dusimy, aż buraki będą miękkie. Na oddzielnej patelni musimy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Natomiast kapustę szatkujemy(...)solą i pieprzem. Całość dalej gotujemy. Musimy przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powinna nam powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy otrzymamy odpowiednią konsystencję, dodajemy ją do wywaru. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Barszcz czerwony na occie 197

Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa krem buraczkowa 99

Bardzo prosta w składzie zupa krem z wywaru z buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa idealna dla alergików. Czas gotowania:  około 1,5h Ilość porcji:  4 Składniki: • 1 kg buraków • 700 g ziemniaków • 2 łyżki oliwy • po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego • łyżka cukru

AniaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania