Botwinę szatkujemy a buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy ją. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Gdy zaczną mięknąć dodajemy starte buraki i botwinę. Gotujemy(...)momentu aż ziemniaki będą miękkie. Odławiamy z zupy kurczaka i obieramy kości z mięsa. Wrzucamy z powrotem razem z pokrojoną wcześniej marchewką. Do zupy dodajemy odsączoną fasolkę z puszki wlewamy sok z kiszonych buraków. W osobnej miseczce łączymy jogurt z 2 łyżkami wazowymi zupy. Mieszamy i z powrotem wlewamy do całości. Doprawiamy zupę do smaku solą i cukrem. Przed
Qchnia po prostuoryginalnym przepisie Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść(...)łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie. Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia. Dodać 3 ząbki czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce
Stare Garynadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni. Dzięki temu otrzymujemy produkt w formie drobnego proszku (właściwie pyłu), który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a co najważniejsze, zachowuje wszystkie wartości bioaktywne jak burak świeży. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 buraki 10 g masła(...)wody i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Skrapiamy sokiem z cytryny. Opcjonalnie dodajemy 2 łyżki liofilizowanych buraków roztartych z kilkoma łyżkami bulionu lub zupy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem. Podajemy z podsmażonymi na maśle ziemniaczkami, posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną
cool and mintyPyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikAromatyczny barszcz czerwony, który rozgrzewa w zimne dni i nie tylko. Dzięki suszonym burakom przygotowanie tej zupy trwa o wiele krócej i jest łatwiejsze od tradycyjnego. Składniki: 2 litry bulionu 100 g suszonych buraków 2 suszone grzyby 2 liście laurowe łyżka suszonego majeranku lub lubczyku 2 ząbki czosnku sok z cytryny lub ocet sól, pieprz Do bulionu wsypać(...)buraczki, dodać suszone grzyby i liście laurowe, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić zupę do przestudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny lub octem
wyzwania kuchenneburaków. Naszym gościom bardzo się to spodobało. Podczas tego tygodnia podawaliśmy Sałatkę z buraków, na którą macie przepis poniżej, była przepyszna Zupa krem z buraków z musem ziemniaczanym , był Krem z buraków i soczewicy , nie zabrakło carpaccio z buraków i na śniadanie pasty wegańskiej
kuron.com.plróżnych przepisów na zupy kremy ale po raz pierwszy krem z buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy wcześniej upiec
Monia miesza i gotujeburaki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekany czosnek i posiekany imbir. Dodajemy buraki (można zostawić parę kawałków do dekoracji zupy), mleczko koksowe i wodę(...)Mieszamy. Zupę gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Zupa powinna być lekko pikantna. Zupę podajemy z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki
Qchnia po prostuDzień dobry :) Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków. Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie(...)buraki mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry
dlaSmaQśrednie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki(...)słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny
R'n'G KitchenZupa jest naprawdę smaczna a buraki lubimy w każdej postaci. Obiad idealny! Polecam ;-) składniki; 4 ziemniaki 3 buraki czerwone 2 laski zwyczajnej 2 łyzki smietany 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy 2 łyzki soku z cytryny 2 łyzki oleju Do garnka wlewamy wode,wrzucamy obrana i pokrojona marchewke, oraz ziele(...)pieczarki w półplasterki(jeśli sa duże należy je wcześniej obrac) i dodajemy do zupy. Kiełbase kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy na rumiano z każdej strony, również dodajemy do zupy a na końcu dodajemy miękkie buraki razem z woda w której się gotowały. Zupe doprawiamy do smaku. Możemy również lekko zabielić
Radość kipiąca uśmiechem.lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa(...)warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną
MarciochaKucharzycuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować!Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków.Składniki:1,5 - 1,8 kg buraków3 l zimnej wodyłyżka majeranki3 ząbki czosnku3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego4 łyżki cukrusól, pieprzśmietana ocet do smaku, w zależności(...)proponuję gotowanie na niewielkim ogniu, tak by zupa lekko bulgotała, przez ok godzinę. Jednak autorka przepisu pisze o 20 minutach.Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 30 minut (w oryginale 15 minut). Wyłączamy zupę i pozostawiamy do przestygnięcia na 2 - 3 godziny lub na noc.Kolejnego dnia odcedzamy wywar od buraków i przypraw. Podgrzewamy go, doprawiamy do smaku
Taste Of My Daynatłoku świątecznych zakupów nie zdążyłam zaplanować obiadu. W lodówce było jeszcze coś "od wczoraj", ale przydałaby się jeszcze jakaś zupa. Akurat byłam w Biedronce. W lodówce z warzywami znalazłam krem z buraka. Burak - super, będzie zdrowo. Biorę. Ale, ale... Sprawdzam skład: Woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy, ekstrakt z papryki(...)cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić posiekanego buraka i marchewki. Gotować 15 minut i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg. własnego uznania. Zupę zblendować. Smacznego
Mama z Motylem