Botwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze
Milion SmakówMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wigilijną kolację czerwony barszcz musi być obowiązkowo, najlepiej z uszkami lub pierogami. Barszcz powinien być czysty (nie zabielony), na …
My Blueberry CornerNajlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z
Mama GotujeBarszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele
Kuchnia domowa AniPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1
Kuchnia domowa AniBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz
Kulinarne przygody GatitySwieta coraz blizej.Na stoliku obok kanapy zapisana olowkiem karteczka z lista spraw do zalatwienia. Wiele pozycji jeszcze nie zrealizowanych.Do kupienia ostatnie prezenty. W tym roku pomyslalam
Przysmaki KarolkiPropozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę
upichconarodzinnej firmy SYS Sięgam po nią zawsze wtedy, kiedy MAM SMAKA NA BURAKA! U mnie w lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu oraz koncentratem czosnku(...)pieprz do smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć łyżką octu jabłkowego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku
Weekendy w domu i ogrodzieczerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy(...)którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne
Gospodyni Miejskaogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów(...)chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorące dni. Za chrupkość nowalijek w nim zawartych, za słodki smak młodego buraka i kremowy smak jajka na twardo. Gwiazda sezonu letniego Chłodnik litewski to na pewno top 10 moich zup, jednakże jest to tzw. gwiazda sezonu letniego. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie
kuron.com.plprzekonuję. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zupę, którą jadłam tyle razy, że można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga(...)pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie. Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga po obraniu 100 g marchwi
MamaOskarkaugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. Bulion podgrzać. Dodać buraki. W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem
Świat Domowej Kuchni