zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:13/102)

Botwinka 99

Botwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze

Milion Smaków
Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem 128

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wigilijną kolację czerwony barszcz musi być obowiązkowo, najlepiej z uszkami lub pierogami. Barszcz powinien być czysty (nie zabielony), na …

My Blueberry Corner
Zakwas na Barszcz Czerwony 193

Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z

Mama Gotuje
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 218

Barszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 173

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1

Kuchnia domowa Ani
Zakwas na czerwony barszcz 244

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz

Kulinarne przygody Gatity
Krem z burakow 148

Swieta coraz blizej.Na stoliku obok kanapy zapisana olowkiem karteczka z lista spraw do zalatwienia. Wiele pozycji jeszcze nie zrealizowanych.Do kupienia ostatnie prezenty. W tym roku pomyslalam

Przysmaki Karolki
Chłodnik z botwinki 212

Propozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda -  1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę

upichcona
Botwinka 162

rodzinnej firmy  SYS Sięgam po nią zawsze wtedy, kiedy MAM SMAKA NA BURAKA! U mnie w lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu   oraz koncentratem czosnku(...)pieprz do smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć łyżką octu jabłkowego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa fasolowa z burakiem 180

wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz ukraiński 292

czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy(...)którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne

Gospodyni Miejska
Zamiast barszczu 215

ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów(...)chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku. 193

gorące dni. Za chrupkość nowalijek w nim zawartych, za słodki smak młodego buraka i kremowy smak jajka na twardo.   Gwiazda sezonu letniego   Chłodnik litewski to na pewno top 10 moich zup, jednakże jest to tzw. gwiazda sezonu letniego. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie

kuron.com.pl
Barszcz ukraiński 136

przekonuję. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zupę, którą jadłam tyle razy, że można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga(...)pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie.  Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga po obraniu 100 g marchwi

MamaOskarka
Zupa buraczkowa 164

ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. Bulion podgrzać. Dodać buraki.  W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem

Świat Domowej Kuchni