zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny – ok. 1,5 l - sól – 1 łyżka(...)dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Ostra na Słodkomną zupa z avocado, w końcu postanowiłam zrobić. Bardzo zaskakujący smak, doskonale smakuję z grzankami, z wędzonym łososiem, krakersami czy pasztecikami i koniecznie na gorąco. Pogoda nas nie rozpieszcza to na rozgrzanie będzie w sam raz, tylko trzeba porządnie przyprawić pieprzem :-) Składniki: 2 avocado 2 cebule 1 łodyga selera naciowego 6 szklanek warzywnego bulionu ( mięsny zepsuje(...)tartce , seler obrać z włókien, opłukać i bardzo drobno pokroić. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku przyprawami. Dodać oliwę, wymieszać, dołączyć pozostałe avocado pokrojone w małą kostkę i pozostawić zupę pod przykryciem na 15 min. Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ulubionymi dodatkami
pieprzny smaczekwiem która wspanialsza...?? Ale wiem na pewno, ze lepszej zupy dyniowej nie jadłam... 🙈🙉🙊 SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 350 g ziemniaków 1 kg dyni (lub 800 g dyni hokkaido - nie trzeba obierać ze skórki) 500 - 600 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego 1 - 2 cm korzenia imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy(...)miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe i dodaj masło, zamieszaj i gotuj jeszcze 1 - 2 minuty . W razie potrzeby dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj z kleksem z mleka koksowego i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszna, aromatyczna zupa z świeżych grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne danie. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula 300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) sól, czarny pieprz łyżka mąki pszennej 1 marchew 1l bulionu warzywnego lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 30% do podanie: makaron(...)oprószamy grzyby mąką. Po tym czasie wlewamy bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotujemy po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej zupy, dodajemy do garnka. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwujemy z dodatkiem makaronu lub grzanek. Czas przygotowania: 30' Trudność: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gazkolejną rozgrzewającą i sycącą zupę :) 3-4 porcje: łyżka masła klarowanego puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 100 g czerwonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki(...)bulionem, dodajemy opłukaną soczewicę i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec, jeśli trzeba, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy łyżką śmietany.. Smacznego :) Artykuł Zupa z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdość drobno (ale bez przesady, będziemy zupę blendować), zeszklić na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać aż płyn odparuje. Dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić(...)trochę świeżych listków rzeżuchy do dekoracji. Można ją posypać także prażonymi ziarnami. 1 PORCJA to ok 145 kcal , węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 1,1WW i 1 WBT SMACZNEGO! Artykuł Zupa z rzeżuchy pochodzi z serwisu Dietolog
DietologBazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego(...)umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk
Czerwień i błękitNikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół niedużej białej kapusty ~500ml bulionu warzywnego ~100ml śmietany(...)kapustę, chwilę smażyć po czym zalać bulionem, tak aby zakrył kapustę. Zagotować, a następnie dusić na niewielkim ogniu, do czasu aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka zupę dokładnie zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym), doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać gorącą z chipsem z bekonu. Smacznego
Codzienne Gotowaniewywarze z warzyw. Idealna zupa dla osób , które nie jedzą mięsa. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól i pieprz do smaku ➤1 kostka warzywna ➤3 liście laurowe ➤1 łyżka(...)dodaję koncentrat. 5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem. 6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę. 7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz posypuję świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiwigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych(...)grzyby w tej samej wodzie w której się moczyły. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z grzybowym. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut. W osobnym rondelku lub na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć chwilę wszystko razem, aż leciutko zacznie się złocić. Dodać łyżkę wazową zupy i wymieszać dokładnie. Wlać zawartość rondelka do garnka z zupą
Kulinarne Inspiracjeporanne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :) Lablabi SKŁADNIKI: - 3 szklanki ugotowanej cieciorki - 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego - 2-3 łyżki kaparów - 2 łyżki(...)bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje. Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPIKANTNA ZUPA Z HARISSĄ 1,5 - 2 l łatwe 20-30 minut Składniki 4 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kopiasta koncentratu pomidorowego (słodkiego więc odradzam Pudliszki) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki harissy 1/2 bagietki ( użyłam chleba) sól 1/2 - 2 l wody ( może być wywar warzywny(...)minut na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy wodę (wywar) i miętę. W przepisie jest podane, że jajka należy ubić jak na omlet i dodać do wrzącej zupy - jednak ja z obawy, że z jajek zrobią się kluchy dodaje je w czasie podgrzewania. Na patelni smażymy na chrupiące grzanki i podajemy je od razu z gorącą zupą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnitradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej(...)ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy
Kulinarne przygody Gatitydziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik ) 3 łyżki sól jeżeli(...)świeżo zmielony pieprz liść laurowy 2 szt śmietana 50 ml SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej - międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki i kroję w drobną kostkę - obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się - wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście
Basia w kuchni