jest szybkie dzięki czemu możemy pozostały czas wykorzystać na rodzinne spacery. Składniki na zupę: 1 op. tortellini pomidory z mozarellą 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 cebula 2 garści marchewka Hortex 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 szkl. mąki sól pieprz 1 l. bulionu warzywnego 0,5 szkl. mleka Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle
Kuchnia w oparachżur. Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. I tak powstał lekki żur na bulionie warzywnym, a nie jal co roku na wędzonych kościach i boczku. A mówią, że... Atmosfera
Życie zaczyna się w kuchniPyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa. Idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienno zimowe chłody. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujecie ją w 30 minut. 400 g boczniaków cebula marchewka korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego ew. drobiowego 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego
Smakołyki Asipikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody. Składniki: 350 g świeżego szpinaku 350 g ziemniaków kawałek selera (100 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie) przyprawy: sól
Zdrowie na języku :Plodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas. Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy
cool and mintydosyć prywaty. Przejdę do rzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany
zadanie-gotowanieświeżo i delikatnie. Aksamitnie. Żona i syn wylizali talerze - serio :) Uważam, że ta zupa śmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu
zadanie-gotowaniePyszna zupa krem w dodatku podana w jadalnej misce :) Okrągłe cukinie idealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią. Składniki: 4 małe okrągłe cukinie 1kg marchewki 0,5l bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 2 łyżki masła szczypta soli himalajskiej pieprz oregano oliwa Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy
Gotowanie i blogowaniedrzewach...złocące się dynie...A co za tym idzie...i pyszne zupy kremy. Wedle smaku możemy doprawiać je na ostrzej lub łagodniej, jak akurat mamy ochotę. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję dyniowego kremu ;) Składniki: dynia- u mnie 2,7 kg bulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę dynię 1 marchew 1 cebula
Z Majeczką w kuchniZupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka
AZgotuj!zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia. Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 2-4 łyżki miodu ok. 1-2 cm korzenia imbiru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki: ( na ok 8 talerzy) - dla mnie to danie na 2 dni dla 2 osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku ( może być już gotowy, lub sami możemy go zrobić
ClauditteMissCookingefekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko. Skladniki na 4 porcje: 1-2 kalarepki 1/2 kalafiora 1 zabek czosnku 1 cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa 2 galazki miety sol,bialy pieprz 2 lyzki masla ghee Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu! Zupa jest niesamowicie sycąca! Niesamowicie aromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów! I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom! SKŁADNIKI: KREM: -serek topiony złoty ementaler – 300 g -czosnek – 2 ząbki -cebula – 2 szt -bulion warzywny – 500 ml -suszone pomidory – 100 g -olej Kujawski pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 czerwona cebula drobno pokrojona, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, po pół kalafiora i brokuła, 1 szkl mleka, 3 szkl wywaru warzywnego, 0,5 szkl startego sera i kawałeczek do dekoracji, 1 łyżka mąki, szczypta papryki, sól, pieprz. Wykonanie; W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę(...)wrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i doprawić. Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać
Anioły w kuchnizupa :) Z wyczuwalną nutą cebuli, czosnku i bazyli, z gotowaną marchewką i natką pietruszki naprawdę smakuje świetnie i dobrze rozgrzewa w mroźny dzień. 3-4 porcje: łyżka masła klarowanego puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 1 l bulionu warzywnego(...)minut. Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i jeśli trzeba doprawiamy. Przed podaniem posypujemy […] Artykuł Zimowa zupa pomidorowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogskórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, chili do smaku, sól i pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat(...)marchew i pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy
kulinarne odsłony patiuczyć - to również polecam tę zupę. Składniki: 8 marchewek 1 cebula biała część pora 1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa) 4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka(...)gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna. Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika (polecam Skworcu ) pestki dyni Wykonanie(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 2 minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i całość gotujemy 40 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domuAromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakupolecam! Scroll down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki(...)gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy. Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy curry and vegetable soup (4 servings) Ingredients: 1 tablespoon of vegetable
karmelowyzwykle przed świętami opróżniamy zamrażarkę, pewnie po świętach znowu coś zostanie. Lubimy takie orientalne zupy, w zimne dni bardzo rozgrzewają, aromat zawsze unosi się w powietrzu po całym mieszkaniu. Takiego niezwykłego aromatu udzielił nam http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu przypraw "5 smaków". Składniki 1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej(...)ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa
R'n'G KitchenProsta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)kawałek świeżego imbiru 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Dodatkowo: grzanki czosnkowe do podania Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy w 1cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru
Smak mojej kuchnisię makaron kolanka, ja jednak wybrałam drobniejsze muszelki. Do czego? Do pysznej, tradycyjnej włoskiej zupy minestrone. Przepisów na tą zupę jest wiele, ja zrobiłam zupę bazując na przepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone(...)pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu muszelki W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, czosnek i boczek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić
KUCHARNIAPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLenymakaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu) 1 cebula 3 ząbki czosnku roztarte na pastę 1 puszka całych pomidorów (400 g) 4 marchewki 3 łodygi selera naciowego Duża garść szpinaku 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki(...)łyżeczkę soli, a następnie wsyp makaron orzo. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź makaron na 2 minuty przed wskazanym czasem. Krok 3 Przełóż makaron do garnka z zupą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj umyty szpinak. Smacznego! Artykuł Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzskładników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Obiad gotowyfanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cebulę pokrojoną w kostkę lub półplasterki oraz posiekane na mniejsze części chili i czosnki (ja dałam dużą chili wraz z pestkami, aby danie było ostre). Zawartość patelni dodajemy do zupy i miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawiamy zupę solą (ok. 1,5 łyżeczki – jeśli bulion był słony – mniej) i pieprzem. Zupę możemy przecedzić
Poezja smaku