Mikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół niedużej białej kapusty ~500ml bulionu warzywnego ~100ml śmietany(...)kapustę, chwilę smażyć po czym zalać bulionem, tak aby zakrył kapustę. Zagotować, a następnie dusić na niewielkim ogniu, do czasu aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka zupę dokładnie zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym), doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać gorącą z chipsem z bekonu. Smacznego
Codzienne Gotowaniewywarze z warzyw. Idealna zupa dla osób , które nie jedzą mięsa. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól i pieprz do smaku ➤1 kostka warzywna ➤3 liście laurowe ➤1 łyżka(...)dodaję koncentrat. 5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem. 6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę. 7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz posypuję świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiwigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych(...)grzyby w tej samej wodzie w której się moczyły. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z grzybowym. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut. W osobnym rondelku lub na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć chwilę wszystko razem, aż leciutko zacznie się złocić. Dodać łyżkę wazową zupy i wymieszać dokładnie. Wlać zawartość rondelka do garnka z zupą
Kulinarne Inspiracjeporanne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :) Lablabi SKŁADNIKI: - 3 szklanki ugotowanej cieciorki - 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego - 2-3 łyżki kaparów - 2 łyżki(...)bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje. Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPIKANTNA ZUPA Z HARISSĄ 1,5 - 2 l łatwe 20-30 minut Składniki 4 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kopiasta koncentratu pomidorowego (słodkiego więc odradzam Pudliszki) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki harissy 1/2 bagietki ( użyłam chleba) sól 1/2 - 2 l wody ( może być wywar warzywny(...)minut na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy wodę (wywar) i miętę. W przepisie jest podane, że jajka należy ubić jak na omlet i dodać do wrzącej zupy - jednak ja z obawy, że z jajek zrobią się kluchy dodaje je w czasie podgrzewania. Na patelni smażymy na chrupiące grzanki i podajemy je od razu z gorącą zupą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnitradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej(...)ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy
Kulinarne przygody Gatitydziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik ) 3 łyżki sól jeżeli(...)świeżo zmielony pieprz liść laurowy 2 szt śmietana 50 ml SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej - międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki i kroję w drobną kostkę - obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się - wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście
Basia w kuchnigdzie kukurydzę wielbią), ale podrasowana przyprawami na styl meksykański lub kolonialny. Zupę krem z kukurydzy można podawać i na ciepło i na zimno. Składniki: 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!) 2-3 średnie ziemniaki 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 puszka kukurydzy (400g) 2 łyżki masła 2 łyżki(...)imbir, podsmażać 2 minut (Cały czas mieszając, ogień dość mały). Dodać oliwę i wszystko wymieszać na bardzo gęstą pastę. W garnku (już tym końcowym, w którym będziemy gotować zupę) rozgrzać niewielką ilość oliwy i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać przygotowaną pastę z przypraw i podsmażać 1 minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać, podsmażać 2 minuty. Teraz należy dodać bulion i wszystko
Pociąg Do Kuchniniektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej lub hokkaido ● 1cebula ● 1 por ● 1 warzywna kostka bulionowa bio ● 5 cl śmietany kremówki ● 40 g masła(...)Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSiadajcie do stołu się rozgrzać, naleję też dla Was! Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami Potrzebujesz: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 100g czerwonej soczewicy 800ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Karmelizowana cebula: 1 cebula(...)rozgrzanym oleju na złoto. 2. Dodaj bardzo drobno posiekane chili, cynamon i cukier- podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i pokryje cebulę (ok. 1-2min.). Całość: 1. Zupę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego, porcją karmelizowanej cebuli i odrobiną natki pietruszki. Smacznego! Moroccan lentil and tomatoes soup Ingredients: 1 onion 2 tablespoons oil 1 large garlic clove
Kuchnia w Słońcu Skąpanawłasnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję(...)sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Botwinkę bardzo porządnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno posiekać. Po 10 -15 minutach od dodania ziemniaków dodać do zupy zwiększając jednocześnie ogień. Po około 3 - 5 minutach liście i łodygi
zadanie-gotowaniepachnący wiosną. Bardzo go lubię za swoją prostotę w przygotowaniu i wyjątkowy smak. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g białych szparagów 2-3 ziemniaki 2 cebula 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku parmezan do posypania(...)garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy. Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolizupę porowo-jabłkową. Dość intrygujące połączenie. Ciekawość jednak zwyciężyła. A efekt? Mnie smakowała, choć może uchodzić za danie kontrowersyjne. Na pewno warta wypróbowania. Bardzo odpowiadają mi takie kulinarne poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego(...)obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą. Podawałam z posiekanymi orzechami
zadanie-gotowaniezupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina gałki muszkatałowej, warzywa z wywaru *równie dobrze może być jakikolwiek inny wywar, dobrze pasuje warzywny Przygotowanie(...)smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy
Karczma HonoriettyDyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym. To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)litra bulionu warzywnego 400ml mleka kokosowego 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz biały Przygotowanie: Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem
Smakowity Blog Kulinarny