smakowe. Poza tym to wyśmienita alternatywa dla wiosennego, świeższego menu! Dość już ciężkich, rozgrzewających zup. One spełniły już swoją rolę. Teraz czas na lekkie, oryginalne połączenia. Zachecam! Moim gościom zupa bardzo, bardzo smakowała i każdy wyszedł z przepisem! A na pytanie, czy nie boję sie zdradzać innym swoich receptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy(...)przez 15-20min. Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy
Raj dla Podniebieniatego bloga. Scroll down for recipe in English Zupa pomidorowa z tortellini (4-6 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól, pieprz i cukier do smaku 1 łyżka octu balsamicznego 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki śmietanki(...)gotuj jeszcze przez około 5-6 minut, po czym doprawi solą, pieprzem i cukrem do smaku jeśli to konieczne. Zdejmij z ognia, wyrzuć liście laurowe i wmieszaj bazylię. Nałóż zupę do talerzy, posyp parmezanem i podawaj. Przygotowanie Tefal Companion: W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść masło, boczek, cebulę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i uruchom Slow Cook
karmelowyrecipe in English Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem (6-8 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej(...)minut, do zeszklenia. Dodaj bulion i dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie. Dodaj kurczaka i jarmuż i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 – 7 minut, aż jarmuż zmięknie. Następnie dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne
karmelowyzupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku. Składniki: 4-5 marchewek 1 mała bulwa kopru włoskiego 1 średni ziemniak 1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru 2 łyżki masła ghee sól,pieprz z młynka szczypta cukru 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego(...)ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytryny rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez Włochów. Przygotowałam więc kwintesencję Włoch na talerzu. Aromatyczna w smaku zupa bazyliowa w postaci gładkiego kremu podana z podpieczonym pomidorem nafaszerowanym serem mozarella Galbani i krewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego 10 łodyżek bazylii 125 g szpinaku 15 g orzeszków piniowych sól(...)marynacie ok 15 minut. Pomidory nafaszerować krewetkami z mozarellą Galbani . Na wierzch dodać plasterek mozarelli Galbani. Pieczemy pomidory 10 minut w temp. 180 st. C Łodyżki bazylii wyjąć z zupy. Dodać do zmiksowanych listków bazylii. Zmniejszyć ogień gotowanej zupy. Dolać śmietanę oraz zmiksowany szpinak z orzeszkami i bazylią wraz z łodyżkami. Zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Podawać z podpieczonym pomidorem
Kuchnia w oparachgarnka. Zalać bulionem, może być mięsny jak również warzywny. Gotować aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać pokrojony serek topiony i mieszać. Gdy serek się rozpuści zestawić z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupkę można podawać, ja podałam z chrupiącymi grzaneczkami. Polecam też: Zupę krem z cukinii z koperkiem
Monia miesza i gotujezupy, aby przełamać kremową konsystencję – świetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone(...)mascarpone i blendujemy ponownie. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym (lub rozmrożonym) groszkiem oraz grzankami czosnkowymi (u mnie pełnoziarniste) lub groszkami ptysiowymi. PS: Jeśli chcemy wzbogacić smak zupy, można podczas blendowania dodać świeże zioła, np: bazylię, miętę czy kolendrę. Post Krem z zielonego groszku z mascarpone pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi(...)uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką
R'n'G Kitchenjest numerem jeden w kremowych zupach. Podałam ją z plastrami gruszki przesmażonymi z serem camembert. Koper włoski ma niepowtarzalny aromat lekko anyżkowy. Z gruszką stanowi świetny duet. 4 gruszki 1 por biała cześć kawałek 1 kawałek korzenia selera 1 pietruszka korzeń 1 fenkuł 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 750 ml bulionu warzywnego 60 g sera camembert sól, pieprz(...)minut. Na końcu dodaję sól, pieprz, papryczkę chili i miksuję blenderem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i przesmażam na oleju na patelni, układam na nich kawałki camemberta. Zupę podaje z gruszką, zielonym fenkułem
wesoła kuchniaSkładniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią
Czerwień i błękitRozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część(...)winne jabłko ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/ 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska/do smaku 1 /2 łyżeczki imbiru w proszku świeże listki majeranku lub tymianku
Zakamarki mojej kuchniłupinek i dodany do zupy na sam koniec, żeby jeszcze lekko chrupał... Do tego cytrynowy aromat, niewielka ilość przypraw, żeby nie stłumić delikatności groszkowego smaku. Pyszna, lekka, niemal wiosenna zupa w środku lata. Dodatek gęstej śmietany i warzyw sprawia, że jest również sycąca; doskonała na lipcowy obiad. Zróbcie sobie groszkową przyjemność! Składniki na 2 porcje: 1 niewielka cebula posiekana(...)straci kolor) zagotować, dodać sól i przyprawę warzywną, nad garnkiem wycisnąć plaster cytryny, następnie wrzucić go do garnka i dalej gotować ok. 3 min. 3. Wyjąć plaster cytryny, wyłączyć ogień, dodać pieprz i ewentualnie jeszcze doprawić solą. Do kubeczka przełożyć creme fraiche lub śmietanę, wlać do niej 1-2 łyżki gorącej zupy, wymieszać, ponownie dodać 2 łyżki zupy, wymieszać
Kuchnia Prezydentowejbardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej(...)mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek udekorować kleksem kremu lub śmietany, zieleniną i małymi marchewkami. Smacznego
Pełny talerzobiera ze skórki, ale jest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera(...)może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię z niezbyt mocno rozgrzanym olejem, dodałam imbir, kurkumę, curry, wiórki kokosowe, paprykę w proszku i przesmażałam wszystko razem kilka minut. Dodałam do zupy, doprawiłam solą i gałką muszkatołową. Podawałam z kwaśną, gęstą śmietaną, pietruszką i grzankami ziołowymi. Zupa zgłoszona do akcji
Kuchnia Prezydentowejrazem " warzywa na patelnię" wykorzystałam na zupę. Na pewno nie jest to mój odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent. Składniki : u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu 3 małe ziemniaki 1 cebula liść laurowy sól, pieprz do smaku ok 1 l. wody majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej(...)talerzu łyżkę śmietany. Bez śmietany też powinna Wam smakować :) Mieszanka warzywna składa się z marchewki, papryki czerwonej, pomarańczowej, żółtej, groszku zielonego, pora, kiełków fasoli Mung. Ja dodałam jeszcze pieprz czarny mielony oraz majeranek i pieprz ziołowy. Doprawiłam już w miseczce mlekiem ryżowym. Papryka wędzona którą dodałam "podkręciła jeszcze ostrość zupy, takie lubię :) Otrzymałam garnek zupy smacznej zupy. W handlu jest
Proste Potrawy