botwinkę i miała być tradycyjna zupka, i jakoś tak spontanicznie - pod wpływem trwających od kilku dni niesamowitych upałów, pomyślałam, że na botwinkę mam ochotę (zawsze zresztą), ale na gorącą zupę... nie bardzo. Może więc zrobić jej troszkę inną, chłodną odmianę? :) I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :) Składniki: 2 pęczki botwinki(...)garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy
Walijskie Pichceniewykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga(...)bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa
Cztery Fajerywykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga(...)bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów trochę jabłek z toreb, które tachamy co chwila ze szkoły(...)Składniki: 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków 2 jabłka 4 szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki (1+1) octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku
zadanie-gotowanietylko jesienią. Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie. Czas przygotowania: 30 minut Porcji: 6 Składniki: 500 g grzybów leśnych, 1 szalotka lub ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 plastry Speck’a 5 łyżek masła, 3 łyżki wytrawnego białego wina, ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego, sól i świeżo mielony pieprz(...)ogniu 25 minut. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, p odsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQZupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki. Mówił, że niebo w gębie i zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową i gotuję ją jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz cukrem. Dodaję mięso mielone i ściągam z ognia. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam. Nakładam na talerz zupę
Mango Papajarabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki(...)nałuskajcie kilogram i zróbcie krem raz jeszcze....;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g groszku mrożonego 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 800 ml wywaru warzywnego ok 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 100 ml śmietany 30% Do podania: grissini z ciasta francuskiego (przepis) boczek wędzony Przygotowanie: 1. Cebulę i jasną
Słodki Kompromisodgadnąć pozostałe składniki ;) Ale oczywiście są i pełnią ważną rolę: groszek daje białkową bazę i gęstość, a kokosowe mleczko aksamitną delikatność. Całość dopełniają aromaty świeżej bazylii i tymianku. Zupa podana w niewielkiej ilości bardzo dobrze sprawdza się jako przystawka, a jeśli chcemy widzieć w niej pełne danie, to dodatek grzanek lub groszku ptysiowego sam się nasuwa na myśl(...)Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz 1 puszka groszku 100 - 150 ml mleczka kokosowego 3/4 litra bulionu warzywnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka mielonej papryki kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) kilka listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej) oliwa sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną
zadanie-gotowaniePlatan zwany także plantanem lub bananem warzywnym to mega owoc. Nadaje się do spożycia we wszystkich fazach swojego rozwoju i zawsze do czego innego. Zielony jest twardy, ciężko się obiera, ma dużo skrobi i nadaje się na zupy, gulasze, żółty, kremowy idealny do placków, racuchów a potem czarny - skórka - nadaje się do koktajli, deserów, jest mega słodki. Ja dziś wykorzystam
Moje Małe Czarowaniemiłka abisyńska (teff) (10%), olej słonecznikowy, skrobia, emulgator (lecytyna słonecznikowa), sól morska BULION WARZYWNY Ekologiczny i wegański bulion. Niby nic nadzwyczajnego, bo w końcu przygotowanie własnego bulionu nie jest aż takie pracochłonne. Jednak produkt jak najbardziej ciekawy i przydatny. Z jego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu
Zdrowie na języku :PChyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiło się zawsze na nią kartoflanka. Pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę
Tradycyjna Kuchniakupić jej i nie zamienić w pyszne placuszki, zupę czy konfiturę :) Ta zupa jest wyjątkowo sycąca, w sam raz na obiad i obiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :) Składniki: 1,5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni, 2 litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej), 4 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru
Delicious Titbitsszparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody
Ala piecze i gotujeszalotki 1 łyżka masła ghee 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu (nasiona) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru 1/2 puszki pomidorów krojonych 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego natka pietruszki (2 łyżki) szczypta curry pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy posiekany czosnek lekko dusimy. Do cebuli(...)Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 5 min. Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do pomidorów, zalewamy bulionem. Kapustę szatkujemy, natkę siekamy, wrzucamy do zupy i gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy curry i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchen